Amazon Vs Αμαζονίου - Η μάχη οκτώ χωρών της Λατινικής Αμερικής που θέλουν πίσω το όνομά τους

«Δεν θέλουμε χρήματα. Για εμάς είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας».
DEA / S. A. F. via Getty Images

Που πηγαίνει το μυαλό σας στο άκουσμα της λέξης «Amazon»; Κάποιοι θα απαντήσουν πως σκέφτηκαν το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο. Κάποιοι άλλοι την τεχνολογική εταιρεία-κολοσσός. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Οι κυβερνήσεις οκτώ χωρών της Λατινικής Αμερικής και η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος βρίσκονται σε μια ανοιχτή διαμάχη από το 2012 για τη χρήση του «.amazon» σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Και τώρα μετά από ένα διπλωματικό saga επτά ετών, οι δύο πλευράς καλούνται να βρουν άμεσα μια συμβιβαστική λύση.

Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) η οποία είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση των διαδικτυακών διευθύνσεων ανά τον κόσμο, αποφάσισε να διευρύνει τη λίστα των gTLD δηλαδή των γραμμάτων που ακολουθούν την τελεία και εμφανίζονται στο τέλος μιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι εταιρείες μπορούσαν να υποβάλλουν αιτήματα για νέες καταλήξεις σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις καθιστώντας αυτές περισσότερο προσωποποιημένες.

Οκτώ χώρες όμως, που ανήκουν στην Οργάνωση ACTO για τη διαχείριση του τροπικού δάσους και συγκεκριμένα οι: Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Γουιάνα, Περού, Βενεζουέλα και Σουρινάμ, στις οποίες εκτείνεται ο Αμαζόνιος διαφώνησαν με τα σχέδια της Amazon να συμπεριλάβει κατ′ αποκλειστικότητα στο domain name τη λέξη «amazon».

filipefrazao via Getty Images

«Δεν θέλουμε χρήματα. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας»

Διπλωμάτες που μίλησαν στο BBC δήλωσαν πως σκοπός των οκτώ χωρών δεν είναι να μην επιτραπεί στην Amazon η χρήση αλλά αυτό να μην γίνει κατ′ αποκλειστικότητα. Να υπάρχει δηλαδή δυνατότητα κοινής χρήσης.

Σύμφωνα με τις προτάσεις τους, η εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τη λέξη σε τομείς που συνδέονται με τα εμπορικά της συμφέροντα, όπως «books.amazon» ή «kindle.amazon» αρκεί και οι οκτώ χώρες να έχουν το ίδιο δικαίωμα χρήσης σε τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική τους κληρονομιά πως πχ εάν προσπαθούσαν να προωθήσουν ένα τουριστικό φορέα υπό το domain «tourism.amazon».

Προτείνουν μάλιστα τη δημιουργία μια κοινής επιτροπής μεταξύ της Amazon και των οκτώ χωρών που θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν νέα domain με την επίμαχη κατάληξη.

Η Amazon όμως απέρριψε τις προτάσεις τους και προτείνει το «.amazon» να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δύο γράμματα ανάλογα με τη χώρα πχ br.amazon για τη Βραζιλία.

Oι οκτώ χώρες όμως επιμένουν και όπως τονίζεται σε σχετική επιστολή του πρέσβη του Εκουαδόρ στις ΗΠΑ προς την ΙCANN, στόχος τους δεν είναι να λάβουν κάποια χρηματική αποζημίωση. «Είναι θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων για πολλούς εξ ημών» και η πρόταση για κοινή χρήση είναι ήδη ένας συμβιβασμός από την πλευρά μας.

Σημειώνεται πως η Amazon επιχείρησε να αποζημιώσει τις οκτώ χώρες με διάφορους τρόπους.

Ricardo Lima via Getty Images

Δεν είναι η πρώτη φορά

Ανάλογες υποθέσεις έχουν προκύψει και στο παρελθόν όπως το 2013 όταν η εταιρεία ενδυμάτων Patagonia (Παταγωνία) με έδρα τις ΗΠΑ αναγκάστηκε να αποσύρει το αίτημα της για χρήση του «.patagonia» μετά από διαμαρτυρίες της Αργενινής και της Χιλής.

Επίσης μια εταιρεία στο Μεξικό κατέληξε σε μια οικονομικής φύσεως συμφωνία με την πόλη Μπαρ του Μοντενέγκρο προκειμένου να μπορέσει τελικά να χρησιμοποιήσει το «.bar».

Η περίπτωση όμως της Amazon και του Αμαζονίου έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

Αρχικά η συζήτηση επί της αρχικής αίτησης της Amazon αναβλήθηκε αφού βραζιλιάνικοι και περουβιανοί διπλωμάτες κατάφεραν ανατρέψουν το κλίμα που υπήρχε εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της ομάδας που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις στο πλαίσιο του ICANN - του GAC.

Αυτό από μόνο του απαιτούσε την άσκηση διπλωματικών πιέσεων για να αλλάξει και η στάση των ΗΠΑ υπέρ της Amazon και να εμφανιστεί ουδέτερη.

Στη συνέχεια, η Amazon άσκησε έφεση και μια αρμόδια επιτροπή διέταξε την ICANN να αποφανθεί επί του θέματος.

Η τελική απόφαση, εάν ή οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν εντός των προσεχών εβδομάδων, θα είναι της ICANN.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή