Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο το τεθωρακισμένο (άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης κλπ) ως βασικό μέσο διεξαγωγής του σύγχρονου πολέμου- και σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο ευρύτερο πλαίσιο της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει η Ουκρανία, η οποία έχει ζητήσει επανειλημμένα και δυτικά άρματα μάχης.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία η αποστολή τεθωρακισμένων AMX-10RC, Bradley και Marder αντίστοιχα. Τα Bradley και τα Marder, αν και τεθωρακισμένα, δεν ανήκουν στην κατηγορία των αρμάτων μάχης, μα των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) που κύριος ρόλος τους είναι η μεταφορά και υποστήριξη του πεζικού. Το γαλλικό ΑΜΧ-10RC, ωστόσο, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση- και είναι επίσης το βαρύτερα οπλισμένο από τα τρία, χάρη στο πυροβόλο του.
Η Ουκρανία έχει ανάγκη από ενίσχυση σε τεθωρακισμένα: Βασίζεται κυρίως σε σοβιετικής προέλευσης οχήματα, τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις της γνωρίζουν και μπορούν να χρησιμοποιούν και υποστηρίζουν, ωστόσο αφ‘ενός δεν είναι ό,τι πιο προηγμένο υπάρχει και αφ’ετέρου έχει υποστεί απώλειες. Το ΑΜΧ-10RC είναι ένα εξάτροχο (όχι ερπυστριοφόρο) γαλλικό τεθωρακισμένο, εξοπλισμένο με πυροβόλο των 105 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να θεωρείται περισσότερο κάτι σαν «μίνι τανκ» ή «armored car», και να έχει και αυτό μια ηλικία (είναι σε χρήση από τη δεκαετία του 1980 και έχει αρχίσει να αντικαθίσταται στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις) μα πρακτικά λειτουργεί και ως καταστροφέας/κυνηγός αρμάτων, όχημα αναγνώρισης ή όχημα πυρών υποστήριξης, παρέχοντας ευελιξία/ ευκινησία, έναν ικανοποιητικό βαθμό προστασίας και ικανή ισχύ πυρός- επί της ουσίας μπορεί να θεωρηθεί ελαφρύ τανκ, και έχει αποδείξει την αξία του σε πεδία μάχης.
Στην περίπτωση της Ουκρανίας σημαντικό ρόλο παίζει η ευκινησία του, καθώς ενδείκνυται για ταχείες προελάσεις/ επιθέσεις στην ουκρανική στέπα, ωστόσο έχει και άλλα πλεονεκτήματα: Ως τροχοφόρο και όχι ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο, απαιτεί πολύ λιγότερη συντήρηση, επισκευάζεται ευκολότερα και γρηγορότερα και γενικά έχει αυξημένο βαθμό επιχειρησιακής διαθεσιμότητας σε σχέση με τα (βαρύτερα θωρακισμένα και πιο βαριά οπλισμένα) ερπυστριοφόρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ουκρανία, ακόμα και αν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα προτιμούσαν να προμηθευτούν το κύριο άρμα μάχης του γαλλικού στρατού (Leclerc).
Όσον αφορά στον «υβριδικό» του, θα έλεγε κανείς, χαρακτήρα, σε πολλές περιπτώσεις οπλικών συστημάτων στην ιστορία έχει επιχειρηθεί να συνδυαστούν τα καλύτερα στοιχεία από διαφορετικές «πλευρές/ κατηγορίες», με το τελικό αποτέλεσμα να είναι αποτυχημένο (οχήματα που προσπαθούσαν να τα κάνουν όλα και στο τέλος δεν έκαναν τίποτα καλά). Το AMX-10RC θεωρείται επιτυχημένο από αυτή την άποψη: Στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 τα γαλλικά AMX-10RC είχαν πολύ καλές επιδόσεις, συνδυάζοντας στα αλήθεια τα πλεονεκτήματα διαφορετικών κατηγοριών: Ευκινησία, θωράκιση, ισχύς πυρός. Αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ (που γενικά προτιμούσαν τα πιο «κλασικά» βαριά τεθωρακισμένα) για ένα πιο βαριά οπλισμένο τροχοφόρο, καταλήγοντας μετά από αρκετά χρόνια στο M1128 Mobile Gun System (Stryker), το οποίο όμως δεν θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα projects στην ιστορία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Επίσης, αν η Ουκρανία προμηθευτεί κάποια από τα AMX-10RC που διέθεταν αμφίβιες δυνατότητες (οι αρχικές εκδόσεις του οχήματος, συγκεκριμένα), αυτό θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στις ένοπλες δυνάμεις της. Η αρχική έκδοση του οχήματος ζύγιζε περίπου 17,4 τόνους, και η μέγιστη ταχύτητά του ήταν γύρω στα 85 χλμ/ ώρα. Η θωράκιση αυξήθηκε σε μεταγενέστερες εκδόσεις, αυξάνοντας και το βάρος- αλλά χάθηκαν οι αμφίβιες δυνατότητες. Το πυροβόλο μπορεί να χρησιμοποιεί high-explosive και αντιαρματικά πυρομαχικά, ενώ στον πυργίσκο το όχημα φέρει και πολυβόλα. Διαθέτει τετραμελές πλήρωμα. Όσον αφορά στη χρήση του σε επιχειρήσεις, έχει χρησιμοποιηθεί στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, στο Αφγανιστάν, στο Μάλι, στο Κόσοβο και αλλού.
Από μόνο του, το AMX-10RC δεν θεωρείται πως είναι ένα όχημα το οποίο θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας- άλλωστε, όπως θα έπρεπε να γίνεται πλέον αντιληπτό, εδώ και καιρό, «υπερόπλα» δεν υπάρχουν, καθώς η υπεροχή/ επιτυχία έχει να κάνει με την αποτελεσματική συνδυαστική χρήση διαθέσιμων μέσων, παλαιών και νέων. Ωστόσο, εάν η Ουκρανία τα προμηθευτεί σε ικανούς αριθμούς, θα έχει στη διάθεσή της ένα αξιόπιστο, όχι δύσκολο στη συντήρηση και με υψηλό βαθμό διαθεσιμότητας τεθωρακισμένο- κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είναι να συνεχίσει τις αντεπιθέσεις της κατά των ρωσικών δυνάμεων και την ανάκτηση εδαφών της.
Με πληροφορίες από Forbes, Warzone (The Drive)