Ένας από τους άγραφους «νόμους» των social media είναι να μην ποστάρουμε αποφθέγματα διάσημων (και μη), mantras κ.ο.κ.
Όπως αποδείχθηκε όμως ο αμερικανός αστροναύτης, Σκοτ Κέλλυ δεν ήταν ενήμερος και έτσι είπε να χρησιμοποιήσει αποφθέγματα του εκλιπόντος βρετανού πρωθυπουργού Γουίνστον Τσώρτσιλ. Φυσικά δεν φαντάστηκε τι θα επακολουθούσε. Αυτό καθώς δεν φαίνεται να υπολόγισε πως αν και για πολλούς ο Τσώρτσιλ θεωρείται «πατέρας της νίκης» των συμμαχικών δυνάμεων επί αυτών του Γ′ Ράιχ, υπάρχουν και εκείνοι που τον επικρίνουν σφόδρα για τις απόψεις του σχετικά με την υπεροχή της βρετανική αυτοκρατορίας και των φυλετικών διακρίσεων.
Ο Κέλλυ, η νύφη του οποίου έχει διατελέσει Γερουσιαστικής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματα του Τσώτσιλ για να σχολιάσει τον διχασμό που παρατηρείται στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Όπως έγραψε στο Twitter «Ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης εποχής, ο Σερ Γουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει: Στη Νίκη, Μεγαλοψυχία. Υποθέτω πως αυτές οι μέρες έχουν περάσει».
Η φράση αυτή εμφανίζεται στο βιβλίο του Τσώρτσιλ για τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναφέρεται στην ανάγκη οι νικητές μια διαμάχης να επιδεικνύουν μεγαλοψυχία στον ηττημένο.
Ο Τσώρτσιλ όμως είναι επίσης γνωστός και για άλλα αποφθέγματα όπως «Δεν παραδέχομαι πως αυτοί οι άνθρωποι αδικήθηκαν επειδή μια πιο δυνατή φυλή, μια ανώτερη φυλή, μια πιο εκλεπτυσμένη φυλή για να το πω αλλιώς, πήγε και πήρε τα εδάφη τους». Ο Τσώρτσιλ στην περίπτωση αυτή αναφερόταν στις φυλές των ιθαγενών στην Νότια Αμερική και την Αυστραλία.
Οι followers λοιπόν του Κέλλυ άρχισαν να τον βομβαρδίζουν με διάφορα ανάλογα αποφθέγματα του Τσώρτσιλ ή να του θυμίζουν την αμφιλεγόμενη, έως κατακριτέα στάση σε μια σειρά από άλλα ζητήματα.
Για παράδειγμα σε κάποια tweets αναφέρεται πως ο Τσώρτσιλ αγνόησε τις εκκλήσεις για παροχή βοήθειας όταν το 1943, επί δικής του διακυβέρνησης, ξέσπασε μεγάλος λιμός στην Βεγγάζη που στοίχισε τη ζωή σε περί τα 3 εκατ. ανθρώπους. Ο Τσώρτσιλ μάλιστα κατηγορείται πως ευθύνεται για τον λιμό καθώς «έκλεβε» το σιτάρι που παρήγαγε η χώρα για να τραφεί ο βρετανικός στρατός.
Ο Κέλλυ λίγο αργότερα ζητήσει συγγνώμη από όσους προσβλήθηκαν εξαιτίας της ανάρτησής του και δήλωσε πως θα φροντίσει να ενημερωθεί για τις «φρικαλεότητες και τις ρατσιστικές απόψεις» του Τσώρτσιλ.
Πρόσθεσε επίσης, πως πρόθεσή του ήταν να επισημάνει πως οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να επιτρέψουν στην πολιτική για να διχάσει το έθνος.
Δεν είχε περάσει όμως λίγη ώρα αφού απολογήθηκε και του επιτέθηκαν οι θαυμαστές του βρετανου πρωθυπουργού, επειδή αποκάλεσε τον Τσώρτσιλ «ρατσιστή».
Όπως ανέφεραν οι υποστηρικτές του βρετανού ηγέτη, οι απόψεις που εξέφραζε εκείνη την εποχή ήταν οι επικρατούσες. «Παρακαλώ διαβάστε την βιογραφία του Τσώρτσιλ πριν κάνετε δηλώσεις περί “φρικαλεοτήτων” και ρατσιστικών απόψεων”. Δεν διέπραξε καμία φρικαλεότητα και οι απόψεις που διατύπωσε περί φυλής, πριν από 100 χρόνια δεν μπορούν να κρίνονται βάσει των σημερινών προτύπων», έγραψε στο Twitter o δημοσιογράφος Πωλ Ρέιντ ο οποίος έχει γράψει και βιβλίο για τον Τσώρτσιλ.
«Δεν μπορούμε να κρίνουμε ιστορικές προσωπικότητες με βάση της σημερινές ευαισθησίες. Κανείς δεν θα βγει αλώβητος. Το να προσαρμόζουμε την ιστορία στις σύγχρονη αντίληψη αδικεί τις εποχές και τις καταστάσεις που του παρελθόντος», επισημαίνει ένας άλλος χρήστης.
Πολλοί ακόμη, έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Kέλλυ αλλά και να επικρίνουν τους σύγχρονους επικριτές του Τσώρτσιλ.