
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι συνηθίζουμε να ανοίγουμε το ψυγείο μας όλη την ώρα, είτε από πείνα, είτε από πλήξη, είτε πολύ απλά για να ετοιμάσουμε το βραδινό.
Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ότι αρκετά από τα τρόφιμα τα οποία διατηρούνται στο ψυγείο είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν παθογόνους μικροοργανισμούς.
Γι′ αυτό και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αρχικά, τον κίνδυνο που διατρέχουμε. «Η αλήθεια είναι ότι όλα τα τρόφιμα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν δηλητηρίαση», δηλώνει ο Δρ. Ντάνιελ Άτκινσον, κλινικός γιατρός.
«Τα τρόφιμα που έχουν μείνει έξω για πολύ ώρα, όσα παραμένουν στο ψυγείο πέρα από την ημερομηνία λήξης τους ή τα υπολείμματα που δεν έχουν ξαναζεσταθεί σωστά, μπορούν όλα να μολυνθούν από παθογόνα βακτήρια», τονίζει ο Άτκινσον.
Ιδιαίτερη προσοχή με τα τρόφιμα σε υψηλή πρωτεΐνη, τα λαχανικά και το μαγειρεμένο ρύζι
Υπάρχουν γενικές κατηγορίες τροφίμων που απαιτούν επιπλέον προσοχή στην αποθήκευσή τους. «Αρκεί να σκεφτούμε αυτά τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και αγαπούν οι παθογόνοι οργανισμοί, όπως το κρέας, το ψάρι, το γάλα, το τυρί και τα αυγά», εξηγεί ο Ματ Τέιλορ, ανώτερος διευθυντής συμβουλευτικής τροφίμων.
Επίσης, ανησυχία προκαλεί το λεγόμενο «έτοιμο προς κατανάλωση κρέας ή τα πουλερικά στα οποία περιλαμβάνονται αλλαντικά κομμένα στον πάγκο», δηλώνει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, Ντένις Ντ’Άμικο.
Μάλιστα εξηγεί ότι «οι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να μολύνουν τα φρέσκα προϊόντα, όπως τα μανιτάρια, τις συσκευασμένες σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα βλαστάρια». Γι′ αυτό και τα περισσότερα φρέσκα προϊόντα θα πρέπει να πλένονται και να τρίβονται με βούρτσα πριν αποθηκευτούν.

Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος προέρχεται από το μαγειρεμένο ρύζι, το οποίο όπως εξηγεί ο Άτκινσον, «πριν ακόμα μαγειρευτεί, το ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρους ενός βακτηρίου γνωστού ως ″Bacillus cereus″. Αυτό το βακτήριο μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί απειλή ακόμα και μετά το μαγείρεμα του ρυζιού, και ο κίνδυνος να αρρωστήσουμε από την κατανάλωσή του είναι πολύ μεγαλύτερος αν δεν έχουμε χειριστεί σωστά το μαγειρεμένο ρύζι», προσθέτει.
Μετά το μαγείρεμα και μόλις κρυώσει, το ρύζι πρέπει να φυλάσσεται αμέσως στο ψυγείο και να καταναλωθεί εντός 24 ωρών. Εξίσου επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε με το ρύζι από τα takeout το οποίο μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη.
«Τα πρόσθετα και τα μπαχαρικά στο ρύζι από fast food μπορεί να καλύψουν τα σημάδια που δηλώνουν ότι το ρύζι πρέπει να πεταχτεί, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσο καιρό ήταν αποθηκευμένο προτού το μαγειρέψουν», εξηγεί ο Άτκινσον.
Η όραση και η όσφρηση δεν μπορούν πάντα να μας σώσουν αλλά ούτε και το ψυγείο
Αν νομίζουμε ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας ώστε να εντοπίσουμε κινδύνους στα τρόφιμα, τότε ίσως η λογική μας να είναι λίγο εσφαλμένη. «Ακόμα και να μυρίζει καλά, δεν είναι ασφαλές να πιστεύουμε ότι μπορούμε να το φάμε», εξηγεί η διαιτολόγος Tracee Yablon Brenner.
«Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο ποσοστό επιβλαβών βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια, δεν επηρεάζουν τη μυρωδιά, τη γεύση ή την εμφάνιση των τροφίμων. Μερικά βακτήρια μπορούν να κάνουν ένα φαγητό να μυρίζει απαίσια, ενώ κάποια άλλα δρουν απλά αόρατα».
Γι′ αυτό, το να διατηρούμε το ψυγείο μας στην σωστή θερμοκρασία είναι πολύ σημαντικό. Υψηλότερες θερμοκρασίες στο ψυγείο μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας και σοβαρών επιπλοκών. Η προτιμώμενη θερμοκρασία ψυγείου είναι από 2° έως 4° Κελσίου αλλά οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μέση θερμοκρασία των ψυγείων των καταναλωτών πλησιάζει τους 7° C.
Λάθη τεμπελιάς τα οποία σίγουρα πρέπει να σταματήσουμε
Αν έχουμε τη συνήθεια να βάζουμε απευθείας στο ψυγείο ένα μισοφαγωμένο μπολ ή κουτί φαγητού, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε. Στην πραγματικότητα, οι μικροοργανισμοί μπορούν εύκολα να επωαστούν και να διασπαρούν σε τρόφιμα τα οποία δεν είναι καλυμμένα, καθώς ο αέρας στο ψυγείο κινείται συνεχώς με την πιθανότητα να μεταφέρει μικροσυστατικά από το ένα φαγητό στο άλλο.
Παράλληλα, τα βακτήρια βρίσκονται πάντα σε κίνηση και μπορούν να αναπτυχθούν σε ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι το κρέας, τα αυγά, οι σαλάτες ή τα κομμένα φρούτα, πράγμα που μπορεί να συμβεί μέσα σε μόνο δύο ώρες.
Επίσης, πρέπει να παίρνουμε πολύ στα σοβαρά όταν ακούμε πως κάποιον προϊόν αποσύρεται από την αγορά, καθώς γίνεται για κάποιο λόγο.
Η «σπατάλη» φαγητού μπορεί να αποτελεί μία λύση
Σε γενικές γραμμές, εάν δεν είμαστε σίγουροι πόσο καιρό βρίσκεται το φαγητό στο ψυγείο, είναι καλύτερο να το πετάμε. Ένας έξυπνος τρόπος για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, θα ήταν να τοποθετήσουμε μικρές ετικέτες πάνω στα προϊόντα με την ημερομηνία που τα βάλαμε στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως αποκτήσουμε καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.
«Το παλιό ρητό ‘αν έχεις αμφιβολία, πέτα το’ είναι ένας αξιόπιστος κανόνας όταν πρόκειται για την ασφάλεια των τροφίμων, και παρόλο που μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι σπατάλη να πετάτε τρόφιμα που είναι ύποπτα, θα αισθάνεστε καλύτερα γνωρίζοντας ότι διατρέχετε λιγότερους κινδύνους», καταλήγει ο Άτκινσον.
Με πληροφορίες από HuffPost U.S.