Αν κάψαμε τα λαχανικά του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού υπάρχουν πανέξυπνοι τρόποι προς διόρθωση

Λίγη δημιουργικότητα και φαντασία σε συνδυασμό με μερικές χρυσές συμβουλές κάνουν θαύματα.
Ας μην θεωρήσουμε ότι έφτασε το τέλος του κόσμου. Μπορεί να συμβεί και στις ... καλύτερες οικογένειες.
nicoletaionescu via Getty Images
Ας μην θεωρήσουμε ότι έφτασε το τέλος του κόσμου. Μπορεί να συμβεί και στις ... καλύτερες οικογένειες.

Αχ, αυτά τα άτιμα λαχανικά. Παρά το γεγονός ότι είναι βασικό «στήριγμα» των περισσότερων από τα γεύματά μας, είναι ευαίσθητα φαγητά και μπορούν να καούν πολύ εύκολα, ειδικά αν είμαστε εξαιρετικά απασχολημένοι και αποσύρουμε το βλέμμα από την ... μπάλα όπως γίνεται μια κουραστική μέρα σαν τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, εάν τα λαχανικά μας κάηκαν, δεν έχουν χαθεί όλα. Ας μην τα πετάξουμε ακόμα!

Ευτυχώς για εμάς, η Βαλεντίνα Ρομολίνι, γνωστή κι ως “Kitchen Mamma” του The Social Hub Florence Lavagnini, πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα μπόλικη ζωή σε αυτά τα λαχανικά.

Η Ρομολίνι μοιράστηκε τις συμβουλές της για να ... αναρρώσουν τα λαχανικά μας και να παραμείνουμε ήρεμοι στην κουζίνα όταν χτυπά η καταστροφή.

Πώς να σώσουμε και να ανακαλύψουμε νέες χρήσεις για τα καμένα λαχανικά μας

Η Ρομολίνι λέει: «Αν έχουμε κάνει το - πανεύκολο να συμβεί - λάθος να κάψουμε το φαγητό μας, ας μην πανικοβληθούμε. Ας ξεκινήσουμε αξιολογώντας την έκταση της ζημιάς και αφαιρώντας τις καμένες περιοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαχαίρι ή ακόμα και έναν τρίφτη (ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης).

Αν δεν έχουμε και τον άπειρο χρόνο στη διάθεσή μας - πράγμα πιθανό - οι πατάτες είναι εξαιρετικές στο να απορροφούν αρώματα και μυρωδιές. Ας ξεφλουδίσουμε μια - δυο πατάτες, ας τις μαγειρέψουμε κι ας τις συμπληρώσουμε στην προβληματική πιατέλα μας. Θα ρουφήξουν τις ανεπιθύμητες γεύσεις. Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερα μπαχαρικά και βότανα για να εξισορροπήσουμε τη γεύση».

Φανταστικές, αξιόπιστες πατάτες

Η Ρομολίνι συμπληρώνει: «Η δημιουργικότητα είναι το κλειδί στην κουζίνα. Εάν το πιάτο εξακολουθεί να μην φαίνεται καλό ή να μην έχει καλή γεύση μετά το ... ξύσιμο, ας σκεφτούμε να κάνουμε επανατοποθέτηση. Τα καμένα λαχανικά μπορούν να μετατραπούν σε πουρέ, να μαγειρευτούν με βούτυρο ή τυρί ή να προστεθούν σε σούπες. Οι πατάτες μπορούν να τηγανιστούν με βούτυρο ή ελαιόλαδο και καρύκευμα ή να χρησιμοποιηθούν σε φριτάτες ή ομελέτες. Ένα απλό λάθος στην κουζίνα δεν σημαίνει ότι το φαγητό μας θα πρέπει να πάει χαμένο»!

Τέλος, διαβεβαιώνει, ακόμη κι αν τα λαχανικά μας δεν είναι προς παρουσίαση και ... κατανάλωση, δεν τελείωσαν όλα. «Ας θυμηθούμε, τα Χριστούγεννα και η μαγειρική έχουν να κάνουν με τη δημιουργία επαφών, τη διασκέδαση και τη χαρά - ειδικά όταν μοιραζόμαστε αυτές τις στιγμές με άλλους.

Το να κάψουμε το πιάτο μας δεν είναι το τέλος του κόσμου. Οι φίλοι και η οικογένειά μας δεν θα ενοχληθούν, υπάρχει πάντα ένας τρόπος να σώσουμε κάτι από αυτό κι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η απόλαυση και οι αναμνήσεις που δημιουργούμε τις μέρες αυτές».

Καλή Χριστούγεννα!