Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι δύο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ευεργετικά για τη γενική μας υγεία και όχι μόνο. Nέα μελέτη, αποδεικνύει μάλιστα πώς αυτά τα δύο ζωτικής σημασίας μέταλλα, επηρεάζουν ιδιαίτερα τη γνωστική λειτουργία.
Η πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, εξέτασε ενήλικες άνω των 60 ετών, που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο στην Πολωνία. Οι επιστήμονες συνέκριναν τη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων με τα επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου που ανιχνεύτηκαν στον οργανισμό τους. Έτσι, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στα γνωστικά τεστ, είχαν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου στο αίμα τους.
Η σημασία του ασβεστίου
Τα επαρκή αποθέματα ασβεστίου στον οργανισμό, είναι το κλειδί για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών. Συν τοις άλλοις, το μαγνήσιο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε άλλες ζωτικές λειτουργίες, όπως η αποθεραπεία και αναζωογόνηση των μυών και των νεύρων, η κυκλοφορία του αίματος και η απελευθέρωση ορισμένων ορμονών.
Και τι γίνεται με το μαγνήσιο;
Το μαγνήσιο επίσης συμβάλλει σε ένα σύνολο από διεργασίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων:
Της ομαλής λειτουργίας των μυών και των νεύρων
Της διατήρησης των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα
Της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης
Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη γνωστική λειτουργία;
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες:
Αυτούς που ανιχνεύτηκαν με φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου στο αίμα τους
Αυτούς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου, αλλά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου
Αυτούς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου, αλλά χαμηλά επίπεδα μαγνησίου
Και αυτούς που είχαν περιορισμένα αποθέματα μαγνησίου και ασβεστίου
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο διαφορετικά τεστ αξιολόγησης της γνωστικής τους λειτουργίας. Οι ερευνητές, μέσα από αυτή τη διαδικασία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα της τέταρτης ομάδας είχαν τη χειρότερη απόδοση και στα δύο γνωστικά τεστ.
Τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου, αλλά χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σημείωσαν επίσης χειρότερη βαθμολογία, σε σχέση με την δεύτερη και την πρώτη ομάδα.
Πώς θα προσλάβουμε περισσότερο μαγνήσιο και ασβέστιο μέσω της διατροφής μας
Κι άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν υποδείξει ότι τα επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου επηρεάζουν τις γνωστικές μας λειτουργίες. Με άλλα λόγια, ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου συσχετίζονται με τη γνωστική εξασθένηση.
Μπορούμε να το προλάβουμε; Η απάντηση είναι ναι!
Οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει σε καθημερινή βάση να λαμβάνουμε περίπου 310 - 420 mg μαγνησίου και μεταξύ 1.000-1.300 mg ασβεστίου μέσα από τη διατροφή μας.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Για ενίσχυση του μαγνησίου
Να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση τρόφιμα όπως
Οι ξηροί καρποί
Τα φασόλια και τα όσπρια εν γένει
Οι σπόροι chia
Ιδανικά, 10 αμύγδαλα, κάσιους ή φιστίκια ανάλατα και μια μεγάλη κουταλιά σπόρων chia στο γιαούρτι μας, μπορούν και πρέπει να αποτελούν καθημερινή προσθήκη στο διατροφολόγιό μας.
Για έξτρα ασβέστιο
Οι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, καθώς και σκούρα, φυλλώδη πράσινα, όπως το λάχανο και το μπρόκολο.
Ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι, σίγουρα είναι προτάσεις που ταιριάζουν στο πρωινό μας κάθε μέρα. Γιατί να μην τις ενσωματώσουμε στο διαιτολόγιό μας; Ταιριάζουν με ένα σωρό γεύματα και μας κρατούν και χορτάτους για πολλές ώρες. Έτσι, πέρα από τον εγκέφαλο, φροντίζουμε και για τη σιλουέτα μας.
Εάν τώρα, μας φαίνεται δύσκολο να λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες μαγνησίου μέσα από τη διατροφή μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα συμπλήρωμα. Απλώς θα πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας και να βεβαιωθούμε ότι δεν το παρακάνουμε με τις δόσεις.
(Mε πληροφορίες από Verywell).