Δεν έχουμε ακούσει πολλά για εκδηλώσεις υπερ-μετάδοσης κορονοϊού τον περασμένο χρόνο, κυρίως επειδή δεν τα έχουμε ψάξει πραγματικά γι′ αυτές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχρηματοδοτήθηκαν και μείωσαν τα προγράμματα των δοκιμών εντοπισμού επαφών στις αρχές του 2022, και με αυτόν τον τρόπο, χάσαμε την αίσθηση του πόσο διαδεδομένη είναι η Covid 19. Αλλά αν βγαίνουμε έξω ή έχουμε ακούσει ιστορίες από άλλα άτομα που έχουν πάει έξω, φαίνεται ότι τα γεγονότα υπερ-μετάδοσης μετά από μεγάλες συγκεντρώσεις όπως συναυλίες, γάμοι και συνέδρια εξακολουθούν να υφίστανται.
Αν και τα γεγονότα υπερ-μετάδοσης της Covid μπορεί να μην είναι τόσο εμφανή όσο ήταν στην αρχή της πανδημίας, οι κοινωνικές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσουν βόμβες νέων λοιμώξεων, ακόμη και μεταξύ ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν μολυνθεί στο παρελθόν. Ωστόσο, χάρη στα εργαλεία που διαθέτουμε τώρα για την πρόληψη και τη θεραπεία της Covid - συγκεκριμένα, εμβόλια και θεραπείες όπως το Paxlovid - η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων που ξεσπούν από γεγονότα υπερ-μετάδοσης πιθανότατα δεν θα είναι πολύ σοβαρές.
«Η μείωση της ευαισθησίας του πληθυσμού στο σύνολό του, η αύξηση των συμπεριφορών ατομικής προστασίας και η έλλειψη αναφοράς περιστατικών έχουν προκαλέσει λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης και λιγότερων πιθανοτήτων αναφοράς συμβάντων υπερ-μετάδοσης», δηλώνει στην HuffPost ο Μπέιλι Φόσντικ, αναπληρωτής καθηγητής. βιοστατιστικής και πληροφορικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο.
Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στα γεγονότα υπερ-μετάδοσης
Υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε συμβάντα υπερ-μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος στο οποίο συμβαίνει η μετάδοση, του πόσο μολυσματικά είναι τα άτομα με Covid και η παραλλαγή που «παίζει» αυτή την στιγμή.
Η δρ. Τζάνετ Τζοκέλα, κλινική καθηγήτρια και προσωρινή εκτελεστική αναπληρώτρια κοσμήτορας του Ιατρικού Κολλεγίου Carle Illinois, λέει ότι ο πρωταρχικός παράγοντας στην υπερ-εξάπλωση του ιού μέσω τέτοιων γεγονότων είναι συχνά ένα υπερ-μεταδοτικό άτομο που δεν γνωρίζει καν ότι έχει μολυνθεί.
«Αυτά τα υπερ-μεταδοτικά άτομα μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, μόνο ελάχιστα συμπτώματα, ή μπορεί να είναι πιο εμφανώς άρρωστοι», λέει η Τζοκέλα.
Όπως συνέβη το 2020: Μερικοί άνθρωποι «σπρώχνουν» λίγο ιό για μερικές ημέρες, ενώ άλλοι «σπρώχνουν» περισσότερο ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και διατρέχουν τον κίνδυνο να μολύνουν έναν τόνο ανθρώπων.
Ο πρόσφατος συνδυασμός παραλλαγών προσφέρεται για αναπαραγωγή στις ρινικές μας κοιλότητες και πιστεύεται ευρέως ότι όσο αποτελεσματικότερος είναι ο ιός στο να κάνει αντίγραφα του εαυτού του, τόσο πιο μεταδοτικός είναι. Ορισμένες παραλλαγές, όπως η BQ.1.1, γίνονται όλο και πιο επιδέξιες στην αποφυγή της ανοσίας μας, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο μόλυνσης ακόμα και μετά τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση.
Το πόσο καλά μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός επηρεάζεται επίσης από το περιβάλλον. Ο κορονοϊός είναι ιδιαίτερα ικανός να εξαπλωθεί σε πολυσύχναστα εσωτερικά περιβάλλοντα με ελάχιστο αερισμό.
«Τα συμβάντα υπερ-μετάδοσης εξαρτώνται κυρίως από τον οικοδεσπότη, καθώς και από τα χαρακτηριστικά του ιού, το περιβάλλον, αυτούς που εκτίθενται — και πιθανώς έναν συνδυασμό όλων αυτών», λέει η Τζοκέλα.
Ποια είναι σήμερα τα γεγονότα υπερ-μετάδοσης
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τώρα κάποια ανοσία κατά της Covid, είτε μέσω του εμβολιασμού και του ενισχυτικού εμβολιασμού είτε μέσω της μόλυνσης. Εξαιτίας του υψηλού επιπέδου ανοσίας στον πληθυσμό, δεν βλέπουμε τόσα γεγονότα υπερ-μετάδοσης όπως κάποτε.
Ωστόσο, τα συμβάντα υπερ-μετάδοσης μπορούν και εξακολουθούν να συμβαίνουν, ακόμα κι αν δεν τα παρακολουθούμε πλέον. Η Ελίζαμπεθ Κάρλτον, αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο, λέει ότι είναι απολύτως δυνατό να υπάρξει υπερ-μετάδοση σε κοινωνικές συγκεντρώσεις - ειδικά όταν υπάρχουν άτομα χωρίς ανοσία που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από την ασθένεια.
«Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε ένα μαγικό ραβδί για να προσδιορίσουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι χωρίς ανοσία», συμπληρώνει η ίδια.
Αλλά γεγονότα υπερ-μετάδοσης μπορεί να συμβούν ακόμη και όταν το πλήθος έχει σε μεγάλο βαθμό ανοσία. Η ανοσία που αποκτάμε μετά τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση δεν είναι «αλεξίσφαιρη» και η εξελισσόμενη έρευνα που γίνεται δείχνει ότι ενώ τα εμβόλια κάνουν καλή δουλειά στην πρόληψη των λοιμώξεων για μερικούς μήνες, η ικανότητά τους να μειώνουν τη μετάδοση μειώνεται με τον καιρό. Αυτό καθιστά τους ανθρώπους ευάλωτους στη μόλυνση ή την επαναμόλυνση.
Τα περισσότερα άτομα με ανοσία θα προστατεύονται σε ικανοποιητικό βαθμό από σοβαρές ασθένειες εάν κολλήσουν Covid, λέει η Τζοκέλα. Ακόμα κι έτσι, ενώ βλέπουμε λιγότερο σοβαρά κρούσματα από γεγονότα υπερ-μετάδοσης από ό,τι το 2020, η Covid εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας ότι εξακολουθεί να συμβαίνει σημαντική μετάδοση. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε Covid μακράς διάρκειας εάν έχουμε μολυνθεί - ακόμη και με ένα ήπιο κρούσμα.
Δεν γνωρίζουμε πόσο συνηθισμένα είναι τα γεγονότα υπερ-μετάδοσης
Για να λέμε την αλήθεια, δεν γνωρίζουμε πραγματικά πόσο πολύ συμβαίνουν γεγονότα υπερ-μετάδοσης του ιού επειδή γίνονται τόσο λίγα τεστ. Σύμφωνα με την Τζοκέλα, πολλοί άνθρωποι κάνουν σελφ τεστ στο σπίτι - αν κάνουν καθόλου, - και αυτά τα αποτελέσματα δεν αναφέρονται.
«Ακόμη και όταν συμβαίνουν γεγονότα υπερ-μετάδοσης, πιθανότατα δεν ακούμε για αυτά τόσο συχνά λόγω των σελφ τεστ στο σπίτι και επειδή δεν γίνινται τόσα πολλά τεστ», προσθέτει ο Φόσντικ.
Εάν λάβαμε πρόσφατα αναμνηστική δόση ή μολυνθήκαμε, να γνωρίζουμε ότι πιθανότατα είμαστε καλά προστατευμένοι από σοβαρές ασθένειες. Και παρόλο που ο εμβολιασμός δεν εξαλείφει τη μετάδοση, τη μειώνει δραστικά, επομένως οι πιθανότητές μας να μολυνθούμεε από μια τέτοια συγκέντρωση είναι ακόμα χαμηλότερες από ό,τι αν δεν είχαμε εμβολιαστεί καθόλου.
«Αυτό μπορεί να μην αποτρέψει τη μόλυνση με τις τρέχουσες παραλλαγές, αλλά προστατεύει από σοβαρές ασθένειες: Εξαιρετικά σημαντικό», καταλήγει η Τζοκέλα...