Επιμέλεια: Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου
Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι δεν χρειάζεται να ασκούμαστε τρεις ώρες την ημέρα και να τηρούμε μια διατροφή αποκλειστικά με ψάρια και φυτικές τροφές για να διατηρούμε την καρδιά μας υγιή. Μερικές απλές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν πολύ περισσότερο.
Ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορoύμε να κάνουμε είναι να κόψουμε εντελώς (ή να περιορίσουμε αυστηρά) ορισμένα τρόφιμα που θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για την καρδιά μας.
Στη HuffPost, οι καρδιολόγοι και ένας διατροφολόγος αναφέρουν τα τρία τρόφιμα που θα πρέπει να περιορίσουμε το συντομότερο δυνατό και αποκαλύπτουν τι μπορούμε να τρώμε αντί για αυτά.
Τρία τρόφιμα που απειλούν την υγεία της καρδιά μας
1. Το μπέικον
«Ο τρόπος παρασκευής του μπέικον μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία της καρδιάς», προειδοποιεί ο Μισέλ Ρούθενστάιν, διαιτολόγος-διατροφολόγος προληπτικής καρδιολογίας.
«Η διαδικασία σκλήρυνσης του μπέικον με νιτρώδες νάτριο και η υψηλή περιεκτικότητά του σε αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ οι ενώσεις που σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), συμβάλλουν στη φλεγμονή και τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας», προσθέτει ο ίδιος.
Κι ενώ το μπέικον θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ο δρ Σαμάν Σεταρέχ Σένας, καρδιολόγος στο Cedars-Sinai, συνιστά όσοι ενδιαφερόμαστε για την καλή υγεία της καρδιάς μας, να είμαστε προσεκτικοί τόσο με τα επεξεργασμένα, όσο και με τα κόκκινα κρέατα.
2. Το λευκό ψωμί
«Το λευκό ψωμί, με τον υψηλό γλυκαιμικό του δείκτη και την έλλειψη θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών σε σύγκριση με τα προϊόντα ολικής αλέσεως, μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση του βάρους μας, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και σχετικών επιπλοκών», προειδοποιεί ο δρ. Ντανιέλ Λούγκερ, προληπτικός καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ρας, στο Σικάγο.
«Όλοι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Συν τοις άλλοις, το λευκό ψωμί είναι απαλλαγμένο από όλες τις υγιεινές φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά. Επομένως, αυτό που μένει δεν είναι παρά καθαρή ζάχαρη», καταλήγει ο Λούγκερ.
3. Οι τηγανιτές πατάτες
«Όταν το φαγητό τηγανίζεται, το θρεπτικό του περιεχόμενο αλλάζει, αφού η τροφή χάνει νερό και απορροφά λίπος», εξηγεί ο Σένας.
«Ειδικά στην περίπτωση της τηγανητής πατάτας, το λάδι επαναχρησιμοποιείται συχνά, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια των ακόρεστων και αύξηση των τρανς λιπαρών. Οι τηγανιτές πατάτες είναι επίσης γεμάτες αλάτι και ως γνωστόν, η υψηλή πρόσληψη νατρίου έχει συσχετιστεί με αντίστοιχα υψηλή αρτηριακή πίεση και αύξηση των καρδιακών παθήσεων», προσθέτει ο ειδικός.
Η τακτική κατανάλωση τηγανιτών γενικά, έχει συνδεθεί με αύξηση της στεφανιαίας νόσου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της παχυσαρκίας.
Ποιες τροφές ευνοούν την υγεία της καρδιάς;
«Συνιστώ ανεπιφύλακτα την τακτική κατανάλωση οσπρίων όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια. Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινές φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην προώθηση του κορεσμού, στη ρύθμιση των κινήσεων και στη συντήρηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου», επισημαίνει ο Λούγκερ.
Επιπλέον, τροφές όπως ο λιναρόσπορος και τα αμύγδαλα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Αυτές οι ενώσεις, μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, το άλφα-λινολενικό οξύ και το μαγνήσιο, συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην υγεία των αγγείων, προσφέροντας ένα ευρύ σύνολο από καρδιοπροστατευτικά οφέλη.
Και όταν πρόκειται για τα δημητριακά;
Η επιλογή των σωστών είναι το κλειδί, σύμφωνα με την Ρούθενστάιν.
«Η κινόα και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι υγιεινές επιλογές για την καρδιά λόγω του πλούσιου θρεπτικού τους προφίλ, όπως φυτικές ίνες, φώσφορο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και αντιοξειδωτικά, που μειώνουν την LDL χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.