Στη Δάφνη, στο γυμναστήριο Bodyfit συναντώ τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Δώρο Κλεοβούλου, γενικό γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων. Στο γραφείο του, ο Κλεοβούλου, μαζί με τον Γιάννη Γκόβα, που είναι ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, συντάσσουν ανακοινώσεις όσον αφορά την παρούσα κατάσταση και την άρση του lockdown- ο κλάδος τους είναι ένας από τους τελευταίους που θα ανοίξουν, στις 15 Ιουνίου τελικά, βάσει όσων ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση.
«Στην Ελλάδα λειτουργούν 2.500 μονάδες παροχής υπηρεσιών σωματικής άσκησης, απασχολώντας περίπου 42.000 εργαζόμενους: γυμναστές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό», μου λένε.
«Παραμένουμε κλειστοί από τις 14 Μαρτίου - η ζημιά είναι τεράστια, ειδικά αν λάβεις υπόψη ότι το τρίμηνο Μαρτίου, Απριλίου και Μαϊου η προσέλευση στα γυμναστήρια κορυφώνεται. Αυτή την περίοδο τα γυμναστήρια πραγματοποιούν περίπου το 40% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, του τζίρου τους».
«Ο Πρωθυπουργός σε (προηγούμενη) ανακοίνωσή του είχε τοποθετήσει την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων στην 7η φάση της διαδικασίας αποκλιμάκωσης των μέτρων (29 Ιουνίου)», λέει ο κ. Κλεοβούλου. «Με πολλές ενέργειες και παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, τις εμπλεκόμενες αρχές αλλά και το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητήσαμε την επίσπευση της επαναλειτουργίας μας. Κατορθώσαμε να ανοίξουμε κάποιες μέρες νωρίτερα- είναι μια θετική εξέλιξη και, πλέον, περιμένουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να δούμε τι ακριβώς θα προβλέπουν».
«Για αρκετούς συναδέλφους θα είναι πάντως πολύ δύσκολο να “κρατηθούμε”», συμπληρώνει ο Γιάννης Γκόβας. «Φοβάμαι ότι δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα αναγκαστούν να κλείσουν».
«Και δεν είναι μόνο ο δικός μας καθαυτός κλάδος- άλλες περίπου 300 επιχειρήσεις περιστρέφονται γύρω από το ίδιο αντικείμενο, δραστηριοποιούμενες στην προμήθεια των γυμναστηρίων με εξοπλισμό, μηχανήματα, αναλώσιμα είδη».
- (Κλεοβούλου): Πρέπει να αποφευχθεί μια τέτοια απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και, ενδεχομένως, τα “λουκέτα” σε επιχειρήσεις του χώρου μας.
- Οι εργαζόμενοί σας τι λένε; Είναι άνθρωποι (και οικογένειες) που ζούνε με ένα επίδομα τους τελευταίους μήνες.
- (Κλεοβούλου): Για την ακρίβεια με 534 ευρώ, αυτή είναι η επιδότηση της Πολιτείας. Μιλάμε μαζί τους- είναι σε κατάσταση ανησυχίας, αγωνιούν. Πολλοί, ενδόμυχα, αμφιβάλλουν για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους. Δεν είναι σίγουροι ότι θα επανέλθουν κανονικά στη δουλειά τους.
- «Μαζί με τους εργαζόμενους “ματώνουν” και οι ιδιοκτήτες: τα έξοδα τρέχουν- έστω το 60% των ενοικίων- λογαριασμοί, όπως και οικονομικές υποχρεώσεις και ανοίγματα προ του κορονοϊού. Το πρόβλημα, πλέον, είναι βιοποριστικό για όλους. Και αν δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι».
-Πως βλέπετε την επόμενη μέρα, μετά το άνοιγμα;
-(Κλεοβούλου): Νομίζω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο να πείσουμε τους ανθρώπους ότι τα γυμναστήρια είναι ασφαλείς χώροι. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, θα εφαρμόσουμε περισσότερα μέτρα απ’ όσα απαιτεί ο ΕΟΔΥ (αριθμός ατόμων/ τετραγωνικά, τήρηση αποστάσεων, προκαθορισμένα ραντεβού, μη χρησιμοποίηση των αποδυτηρίων), ώστε να εμφυσήσουμε την εμπιστοσύνη στο κοινό. Πολύ σύντομα ο Σύνδεσμος θα εκδώσει σχετική οδηγία περαιτέρω μέτρων προς τους συναδέλφους.
«Πολλοί πελάτες μας έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να επιστρέψουν στα γυμναστήρια- αυτό είναι ένα αισιόδοξο σημάδι. Ας έχουμε υπόψη ότι πολλοί άνθρωποι έρχονται στο γυμναστήριο για λόγους υγείας ή και με υπόδειξη του γιατρού τους, για να ενισχύσουν το μυοσκελετικό τους σύστημα π.χ.».
-Η φετινή είναι μια χαμένη χρονιά για τον κλάδο σας;
-Ναι, οικονομικά μιλώντας και μόνο λόγω του κλειστού τριμήνου που διανύουμε, το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά. Πάντως, το πραγματικό μέγεθος της ύφεσης θα φανεί αρκετά μετά το άνοιγμα των γυμναστηρίων- Ιούλιο και Αύγουστο πιθανότατα δεν θα έχουμε πλήρη εικόνα. Θεωρώ ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο φθινόπωρο, άρα τότε θα γίνει και η όποια προσαρμογή των γυμναστηρίων (ως επιχειρήσεις) στα νέα δεδομένα.
-Λήφθηκαν επαρκή μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Πολιτεία; Εταιρείες αλλά και θέσεις εργασίας, πως θα μπορούσαν να υποστηριχθούν περισσότερο;
-Νομίζω ότι οριζόντια μέτρα στήριξης έχουν ληφθεί. Πόσα να προλάβει και πόσα να μπορέσει η Πολιτεία, όταν μάλιστα ο τόπος προέρχεται από μια δεκαετή οικονομική κρίση; Από την πλευρά μας έχουμε κάνει υπομνήματα στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και καταθέσαμε και στον Πρωθυπουργό συγκεκριμένα αιτήματα του κλάδου.
«Κορυφαίο μέτρο που θα ανακούφιζε τα γυμναστήρια είναι η μόνιμη ένταξή τους στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (6%), όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα γυμναστήρια βρίσκονται στον μεσαίο ή χαμηλό συντελεστή. Στην Αυστρία είναι στο 0%, εμείς στο 24%».
«Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού είναι προφανή, αποδεδειγμένα. Αν γυμναστούν περισσότεροι άνθρωποι, θα έχουμε (στο άμεσο μέλλον) σημαντική μείωση στην επιβάρυνση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Και η καλύτερη υγεία των πολιτών θα συντελούσε ακόμα και στην μείωση της απώλειας εργατοωρών».