![Συγκέντρωση συνταξιούχων στα Προπύλαια και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024. Μεταξύ άλλων, οι συνταξιουχικές οργανώσεις διεκδικούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού, νομοθετική ρύθμιση και άμεση απόδοση της 13ης και 14ης πληρωμένης σύνταξης, άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016. Επίσης, ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)](https://img.huffingtonpost.com/asset/67adeb1e1b000030008abe4d.jpg?ops=scalefit_720_noupscale)
Η διαβεβαίωση της κυβέρνησης το 2020 προς εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, με δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, να μη τρέξουν σε δικηγόρους για τα αναδρομικά τους, αποδεικνύονται ένα όνειρο απατηλό. Μία υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα.
Τα ρολά κατέβηκαν με ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ απόφαση στον ανώτατο βαθμό και η όποια λύση μπορεί να δοθεί μόνο με ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Αυτό υπογραμμίζει με έμφαση και η έγκριτη δικηγόρος/εργατολόγος, Μαρλέν Ασημακοπούλου, σε τηλεφωνική συνέντευξη στη HuffPost. (Παρακάτω το ηχητικό)
![H δικηγόρος - εργατολόγος Μαρλέν Ασημακοπούλου](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ade8d71600001a006376d8.jpeg?cache=fM1tecS26V&ops=crop_66_344_740_918%2Cscalefit_720_noupscale)
Το «κρίμα» της κυβέρνησης
Με λίγα λόγια, καθώς πήρε τους συνταξιούχους στο λαιμό της η κυβέρνηση με την σύσταση να μην κινηθούν νομικά για διεκδίκηση των αναδρομικών τους, καλείται τώρα η ίδια να ξεπλύνει το «κρίμα» της.
Αλλά το δημοσιονομικό κόστος θα είναι τεράστιο και ο βαθμός δυσκολίας να πάρει την πολιτική απόφαση η κυβέρνηση σήμερα, είναι προφανής.
Και όλα αυτά μετά την δημοσίευση της πολυαναμενόμενης απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που αφορά σε συντάξεις για:
- Τα αναδρομικά από τα κομμένα Δώρα και
- Τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι «στερείται σχετικής δικαιοδοσίας να αποφανθεί ποια απόφαση πρέπει να υπερισχύσει: Αυτή του Αρείου Πάγου που έκρινε (το 2023) την κατάργηση των Δώρων ως συνταγματική, ή του ΣτΕ (το 2015) που έχει κρίνει πως ήταν αντισυνταγματική»;
Στο σκεπτικό, το ΑΕΔ αναφέρει πως «οι δυο αποφάσεις δεν αντιτίθενται μεταξύ τους, δεν υπάρχει δηλαδή ουσιαστική αντίθεση. Κι αυτό επειδή ο Αρειος Πάγος έκρινε για τις περικοπές των επικουρικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, που λαμβάνουν τις επικουρικές τους συντάξεις από ΝΠΙΔ, ενώ το ΣτΕ έκρινε το 2015 για τα δικαιώματα των συνταξιούχων που λαμβάνουν τις συντάξεις τους από δημόσιους φορείς και από ΝΠΔΔ, στηριζόμενο στην υποχρεωτικότητα της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης και στην συνακόλουθη παροχή της αποκλειστικώς από το κράτος ή από ΝΠΔΔ και έλαβε υπόψη όλες τις πολλαπλές περικοπές που είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια των πρώτων δυο μνημονίων 2010 - 2012 στις συντάξεις. Συνεπώς δεν ανατρέπεται η σκέψη του ΣτΕ που έκρινε πως έπρεπε να είχε γίνει μελέτη πριν τις περικοπές του πρώτου και δεύτερου μνημονίου».
Το δια ταύτα είναι ότι όσοι δεν είχαν, με τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης/Πέτσα, προσφύγει νομικά μέχρι τον Ιούλιο του 2020, χάνουν τα αναδρομικά τους.
Σε κάθε περίπτωση τελειωμένοι είναι οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος που χάνουν οριστικά το δικαίωμα για διεκδικήσεις αναδρομικών τους από τις μειώσεις των επικουρικών.
![Συγκέντρωση συνταξιούχων στα Προπύλαια και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024. Μεταξύ άλλων, οι συνταξιουχικές οργανώσεις διεκδικούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού, νομοθετική ρύθμιση και άμεση απόδοση της 13ης και 14ης πληρωμένης σύνταξης, άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016. Επίσης, ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)](https://img.huffingtonpost.com/asset/67adeb581600001900aff82a.jpg?ops=scalefit_720_noupscale)
Ζητείται πολιτική απόφαση
Πάντως οι 300.000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν από το νόμο Βρούτση το 2020 δηλαδή μέχρι 21 Ιουλίου 2020, συνεχίζουν να δικαιούνται τα αναδρομικά τους για το 11μηνο Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016. Δηλαδή για το διάστημα όταν δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ με Μάιο 2016 όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, ο επανυπολογισμός του οποίου έχει κριθεί συνταγματικός.
Ειδικότερα δικαιούνται να λάβουν:
- 800 ευρώ από τα κομμένα Δώρα και επιδόματα ενός έτους στις κύριες συντάξεις
- Δυο επικουρικές συντάξεις από τα κομμένα δώρα κι επιδόματα των επικουρικών
- Τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων για το 11μηνο
Εδώ μπαίνει άλλο ένα δημοσιονομικό θέμα. Αν η κυβέρνηση θα τα πληρώσει όλα σε όλους ή αν θα συνεχιστούν οι δίκες στα δικαστήρια που είχαν παγώσει εν όψει της απόφασης του ΑΕΔ.
Ακούστε στο ηχητικό που παραθέτουμε τις δηλώσεις που έκανε η έγκριτη εργατολόγος Μαρλέν Ασημακοπούλου αποκλειστικά για το HuffPost
Παπαθανάσης: «Οποιαδήποτε δαπάνη κατ’ ουσίαν μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα»
Την επιβεβαίωση ότι θα είναι τεράστιος ο βαθμός δυσκολίας να υπάρξει πολιτική απόφαση για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε από τις προγενέστερες {2020) κυβερνητικές δηλώσεις μέσω Στέλιου Πέτσα, έγινε από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα:
«Εμείς έχουμε συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, χορηγώντας άμεσα και εφάπαξ τα αναδρομικά που αντιστοιχούσαν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων, όλων των συνταξιούχων που ήταν συνολικά ύψους 1,4 δις ευρώ. Θα θυμάστε καλά είναι ο νόμος 4714 του 2020. Όμως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι μια οποιαδήποτε δαπάνη κατ’ ουσίαν μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα και δεν αποτελεί, αν θέλετε μέρος από τις επιλογές μας. Διότι, όταν αγγίζουμε τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και αυτά απειλούνται, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για οποιαδήποτε περαιτέρω αιτήματα».