Ανακαλύφθηκε αρχαίος πάπυρος της αιγυπτιακής Βίβλου των Νεκρών

Ο «πάπυρος Ουαζίρι».
Εικόνα από τον πάπυρο του Άνι.
Εικόνα από τον πάπυρο του Άνι.
duncan1890 via Getty Images

Ένας πάπυρος 16 μέτρων με κείμενα από την αιγυπτιακή Βίβλο των Νεκρών ανακαλύφθηκε στη Σακάρα της Αιγύπτου: Ο πάπυρος έχει αποκατασταθεί και μεταφραστεί στο Αιγυπτιακό Μουσείο της Ταχρίρ και έχει λάβει το όνομα «πάπυρος Ουαζίρι».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Jerusalem Post, ανακοινώσεις έγιναν την προηγούμενη Δευτέρα από τον γγ του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουσταφά Ουαζίρι.

Η Βίβλος των Νεκρών περιελάμβανε κείμενα για ταφές που θεωρείται πως ανάγεται στην εποχή του Νέου Βασιλείου της Αιγύπτου. Παρά το επιβλητικό της όνομα, στην πραγματικότητα περιελάμβανε κυρίως οδηγίες για ταφές και συμβουλές για το πώς θα μπορούσε ο νεκρός να βοηθηθεί να ταξιδέψει στον κάτω κόσμο και μετά στη μετά θάνατον ζωή. Δεν ήταν ένα ενιαίο σύγγραμμα, μα ήταν γραμμένο σε πολλούς διαφορετικούς παπύρους, που τοποθετούνταν πάνω στη σαρκοφάγο ή στον ταφικό θάλαμο. Οι λεπτομέρειες και τα «ξόρκια» διέφεραν. Τα πιο γνωστά από αυτά είχαν να κάνουν με το «ζύγισμα της καρδιάς», όταν η καρδιά του νεκρού ζυγιζόταν για να διαπιστωθεί εάν ήταν καλός άνθρωπος και μπορούσε να μπει στη μετά θάνατον ζωή.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Ars Technica, τα αντίγραφα της Βίβλου των Νεκρών προετοιμάζονταν εκ των προτέρων κατόπιν παραγγελιών, και μπορούσαν να είναι από 1 μέχρι 40 μέτρα. Η ύπαρξή τους ήταν γνωστή από τον Μεσαίωνα, και πιστευόταν ότι ήταν θρησκευτικής φύσης επειδή βρίσκονταν σε τάφους. Ο Καρλ Ρίτσαρντ Λέψιους τους έδωσε το όνομα «Βίβλος των Νεκρών» το 1842, αφού μετάφρασε ένα τέτοιο κείμενο. Το πιο γνωστό παράδειγμα ως τώρα είναι ο πάπυρος του Άνι, που είχε βρεθεί στο Λούξορ το 1888 και τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Δημοφιλή