Επιστήμονες ανακάλυψαν τη δεύτερη βαθύτερη μπλε τρύπα στον κόσμο στις ακτές της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό. Το γιγάντιο, υποθαλάσσιο σπήλαιο, που βρίσκεται στον κόλπο Τσετουμάλ, έχει βάθος περίπου 274 μέτρα και εκτείνεται σε μια έκταση 13.660 τετραγωνικών μέτρων.
Αυτό το τεράστιο θαλάσσιο σπήλαιο έχει ονομαστεί Taam ja’, που σημαίνει «βαθύ νερό» στη γλώσσα των Μάγια, αναφέρει Iflscience.
Οι επιστήμονες από το Colegio de la Frontera Sur ανακάλυψαν για πρώτη φορά τη μπλε τρύπα τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά πρόσφατα κυκλοφόρησαν μια μελέτη σχετικά με το εύρημα.
Βρέθηκε στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού, το μέρος όπου πριν 66 εκατομμύρια χρόνια χτύπησε ο περιβόητος αστεροειδής που αφάνησε τους δεινόσαυρους από τη γή.
Οι ερευνητές που ανακάλυψαν το Taam ja’ λένε ότι σε μελέτες που θα γίνουν στο μέλλον οι επιστήμονες θα πρέπει να εξετάσουν την ανάλυση της μικροβιακής ποικιλομορφίας των νερών και να κατανοήσουν τι είδους ζωή υπάρχει στην περιοχή. Η μελέτη της δομής και της γεωλογίας της μπλε τρύπας θα μπορούσε επίσης να ρίξει λίγο φως στο περιβάλλον και το κλίμα του απώτερου παρελθόντος.
Μπλε τρύπες σχηματίζονται όταν το θαλασσινό νερό συναντά τον ασβεστόλιθο. Ο ασβεστόλιθος είναι πολύ πορώδης, επομένως το νερό διαπερνά εύκολα τον βράχο, επιτρέποντας στις χημικές ουσίες του νερού να αντιδράσουν με τον ασβεστόλιθο, καταβροχθίζοντάς τον.
Οι μπλε τρύπες είναι μεγάλες, υποθαλάσσιες κάθετες σπηλιές ή καταβόθρες που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές. Πολλές περιέχουν μεγάλη ποικιλία φυτών και θαλάσσιων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των κοραλλιών, των θαλάσσιων χελωνών και των καρχαριών.
Πολλές από τις μπλε τρύπες του κόσμου πιθανότατα σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια πριν την εποχή των παγετώνων, όταν οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και η αποστράγγιση των παράκτιων περιοχών διάβρωσαν το βράχο και δημιούργησαν κενά.
Όταν η τελευταία εποχή των παγετώνων τελείωσε πριν από περίπου 11.000 χρόνια και η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε, αυτά τα σπήλαια γέμισαν με νερό και μερικά βυθίστηκαν εντελώς.
«Είναι σε μεγάλο βαθμό ελάχιστα κατανοητές», είπε στο Live Science ο Κρίστοφερ Τζ. Σμιθ, παράκτιος γεωλόγος στο USGS που έχει μελετήσει άλλες υποβρύχιες καταβόθρες αλλά δεν συμμετείχε στην τελευταία έρευνα.
Η βαθύτερη γνωστή μπλε τρύπα στον κοσμο είναι η βρίσκεται στη Νότια Σινικής Θάλασσα. Πρόκειται για την «Dragon hole», που φτάνει στα 300 μέτρα βάθος.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Frontiers in Marine Science.