Μία ομάδα επιστημόνων έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν είδαν ένα περίεργο πλάσμα με πλοκάμια να επιπλέει σε βάθος 3.000 μέτρων στον Ειρηνικό ωκεανό.
Οι επιστήμονες που επέβαινε στο ερευνητικό υποβρύχιο E/V Nautilus, εντόπισαν το πλάσμα με την ονομασία Solumbellula Sea Pen ανήκει στην κατηγορία των θαλάσσιων στυλό, αποικιακά θαλάσσια πλάσματα που ανήκουν στην τάξη Pennatulacea.
Οι επιστήμονες αμέσως αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για νέο είδος, αφού το είδος αυτό έχει βρεθεί μόνο στον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό.
Εντοπίστηκε στις 7 Ιουλίου στα 2.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια κοντά σε ένα ανεξερεύνητο θαλάσσιο βουνό βόρεια της ατόλης Τζόνστον.
Ο Στίβ Αούσαβιτς, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής και βιολόγος βαθέων υδάτων και μεταδιδακτορικός μελετητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, περιέγραψε τη θέαση ως «συναρπαστική».
«Κατά καιρούς, συναντάμε κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε», είπε στο Live Science.
Το σώμα του είναι σχεδόν δύο μέτρα και τα πλοκάμια φτάνουν τα 40 εκατοστά. Διαθέτουν μικρότερα πλοκάμια τα οποία αρπάζουν σωματίδια τροφής που παρασύρονται από το περιβάλλον του.
Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για την πρώτη θέαση Solumbellula στον Ειρηνικό ή μιλάμε για ένα εντελώς νέο είδος.