Ανακαλύφθηκε «θαλάσσιο τέρας» 36 εκατ. ετών σε έρημο του Περού

«Όταν αναζητούσε τροφή γινόταν πολύ επιθετικό».
Sebastian Castaneda via REUTERS

Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν το κρανίο ενός άγριου θαλάσσιου αρπακτικού. Πρόκειται για αρχαίο προγόνο των σύγχρονων φαλαινών, το οποίο ζούσε σε έναν προϊστορικό ωκεανό που κάλυπτε μέρος του σημερινού Περού.

Οπως είπε ο επικεφαλής παλαιοντολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος, Ροδόλφο Σάλας, το καλά διατηρημένο κρανίο, περίπου 36 εκατομμυρίων ετών, ανασύρθηκε άθικτο το 2021 από βράχους στην έρημο Οκουκάχε, στην Λίμα.

Sebastian Castaneda via REUTERS

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αρχαίο θηλαστικό ήταν ένας βασιλόσαυρος, μήκους 12 μέτρων, με σειρά από πολύ μυτερά δόντια και κίνηση γιγαντιαίου φιδιού. Ανήκει στην οικογένεια των υδρόβιων κητοειδών, των οποίων οι σύγχρονοι απόγονοι περιλαμβάνουν φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες.

«Ήταν ένα θαλάσσιο τέρας που όταν αναζητούσε τροφή γινόταν πολύ επιθετικό», είπε ο Ροδόλφο Σάλας, προσθέτοντας ότι το κρανίο, το οποίο έχει ήδη εκτεθεί στο μουσείο του πανεπιστημίου, μπορεί να ανήκει σε ένα νέο είδος βασιλόσαυρου.

Sebastian Castaneda via REUTERS

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πρώτα κητώδη εξελίχθηκαν από θηλαστικά που έζησαν στη γη πριν από περίπου 55 εκατομμύρια χρόνια, περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια αφότου ένας αστεροειδής χτύπησε ακριβώς έξω από τη σημερινή χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικό, εξαφανίζοντας το μεγαλύτερο μέρος ζωής στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων.

Ο Ροδόλφο Σάλας εξήγησε ότι όταν ο αρχαίος βασιλόσαυρος πέθανε, το κρανίο του πιθανότατα βυθίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας, όπου θάφτηκε αμέσως κάτι που συνέβαλλε στην συντήρηση του.

«Σε εκείνη την εποχή, οι συνθήκες απολίθωσης ήταν πολύ καλές στο Οκουκάχε».

Sebastian Castaneda via REUTERS
|

Δημοφιλή