
Αν και εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μαίνεται και γίνεται όλο και πιο σκληρός με την επιβολή εκατέρωθεν εξωπραγματικών δασμών (124% και 84% αντίστοιχα), η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει στο 10% τους δασμούς για τις άλλες χώρες για διάστημα 90 ημερών, «ανέστησε» τις αγορές.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο δείκτης FTSE 100 έχει ήδη αυξηθεί κατά 6%, στη Γαλλία, ο Cac 40 σημειώνει άνοδο 6,3% και στη Γερμανία το Dax αυξήθηκε κατά 8%.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν θετικά πρόσημα κατά το άνοιγμα τους: Nikkei 225 (Ιαπωνία) +8,3% Kospi (Νότια Κορέα) +5,6% Shanghai Composite (Κίνα) +1% Χανγκ Σενγκ (Χονγκ Κονγκ) +2,6% Taiex (Ταϊβάν) +9,2% ASX200 (Αυστραλία) +4,6%.
Είχε προηγηθεί η εντυπωσιακή ανάκαμψη που κατέγραψε η Wall Street μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για αναστολή τριών μηνών στους υψηλούς δασμούς. Έτσι, ο Dow Jones έφτασε να ενισχύεται +7,87% ανακτώντας το όριο των 40.000 μονάδων, στις 40.608. Ο S&P 500 κατέγραψε μεγάλη άνοδο της τάξεως του 9,52% που αποτελεί την μεγαλύερη ημερήσια αύξηση του από τον Μάρτιο του 2020. Ο Nasdaq, ο τεχνολογικός δείκτης έφτασε επίσης κάποια στιγμή το +12,16%.
«Οι ασιατικές αγορές γυρίζουν τον διακόπτη — από τον φόβο στην ευφορία — καθώς ο Τραμπ ρίχνει μια σανίδα σωτηρίας 90 ημερών, σταματώντας το αμοιβαίο δασμολογικό μπαράζ», σχολίασε ο Stephen Innes, SPI Asset Management. «Μόλις γίναμε μάρτυρες μιας από τις αναδιπλώσεις όλων των εποχών – και τώρα, αναμένουμε ότι οι Ασιάτες επενδυτές, όπως και οι Βορειοαμερικανοί ομόλογοί τους, θα παρέμβουν και θα αγοράσουν».
Η απόφαση Τραμπ και επιλογή να «απομονώσει» την Κίνα
Η απόφαση του Τραμπ ελήφθη, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, επειδή οι επενδυτές «βγήκαν εκτός λογικής» καθώς οι αγορές κατέρρεαν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα -που θεωρούνται η ασφαλέστερη επιλογή σε περιόδους κρίσης- έδειχναν να κλονίζονται επίσης λόγω των δασμών. Οι άνθρωποι «γίνονταν νευρικοί, λίγο φοβισμένοι», πρόσθεσε. Οι επιπλέον δασμοί στο Πεκίνο, ωστόσο, «βασίζονταν στην έλλειψη σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Τραμπ. Ο πρόεδρος αρνήθηκε ότι έκανε στροφή, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να είσαι ευέλικτος».
Βέβαια, πολλοί εκτιμούν πως δεν ήταν μόνο οι πιέσεις από την «κατρακύλα» των αγορών που οδήγησαν τον Τραμπ σε αυτή την απόφαση. Αναλυτές εκτιμούν πως καθώς είναι δεδομένο ότι χρησιμοποιεί τους δασμούς για να εκβιάσει σε διαπραγματεύσεις τις χώρας, τώρα δίνει τον απαραίτητο χρόνο για την διεξαγωγή αυτών θεωρώντας πως μετά το αρχικό σοκ, είναι έτοιμες για υποχωρήσεις.
Επίσης, διαχωρίζοντας την περίπτωση της Κίνας, χρησιμοποιεί αυτή ως «παράδειγμα» για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε όσες χώρες απαντούν με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ενώ παράλληλα απομονώνει το Πεκίνο το οποίο δεν θα μπορέσει να σχηματίσει συμμαχία με άλλες χώρες απέναντι στις ΗΠΑ όσες αυτές διατηρούν την ελπίδα πως θα μπορέσουν να έρθουν σε κάποια συμφωνία με τον Τραμπ.