Ανάκαμψη τουρισμού στο β’ εξάμηνο του 2021 – Eπέκταση μέτρων και μείωση ΦΠΑ θέλει ο ΣΕΤΕ

Σε μια αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων, ο πρόεδρος του ΣυνδέσμουΕλληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, ήταν αποκαλυπτικός.
ASSOCIATED PRESS

Με τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό, να μην ξεπερνούν τα 3,5 δισ. το 2020, ήτοι απώλειες κοντά στο 80% σε σχέση με το 2019 και με την κατάσταση να μην δείχνει να βελτιώνεται σημαντικά στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ο ΣΕΤΕ κρατά επιφυλακτική στάση, αλλά όχι απαθή, θεωρώντας ότι το 2021 μπορεί να ανακτήσει το 50% των εσόδων του 2019.

Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου, μιλώντας σήμερα παρουσίασε την κατάσταση ως έχει, επισημαίνοντας ότι σωστά έπραξε η χώρα που άνοιξε τον τουρισμό. «To 2020 ήταν μια πρωτοφανής χρονιά, που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη. Ο ελληνικός τουρισμός πέρασε –και εξακολουθεί να περνάει– την πιο μεγάλη κρίση του. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αγώνα επιβίωσης, ο οποίος δεν είναι αγώνας επιβίωσης μόνο του ελληνικού τουρισμού, είναι αγώνας επιβίωσης της κοινωνίας, της οικονομίας και γενικότερα του πλανήτη μας, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Η στρατηγική του ΣΕΤΕ από την αρχή ήταν να κινηθούμε με άξονα τον ρεαλισμό και τη σοβαρή διεκδίκηση. Τα μέτρα που πάρθηκαν όλο αυτό το διάστημα δημιούργησαν ένα δίχτυ ασφαλείας στους εργαζόμενους και στήριξαν τις επιχειρήσεις, επούλωσαν, αλλά δεν έκλεισαν πληγές. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση των δημιουργικών προτάσεων και της διεκδίκησης,» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ως προς το τελευταίο, δεδομένου ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι οριστικά και 100% χαμένο για τον τουρισμό, ζητά τη χρονική επέκταση των μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021, διότι το μεγάλο ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, οι οποίες κι αυτές θα πιεστούν κι ενδέχεται ορισμένες να κλείσουν ή να αλλάξουν χέρια.

Παράλληλα, θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη μείωση του ΦΠΑ, έστω και πρόσκαιρα, έστω και για ένα χρονικό διάστημα, να υπάρχει και στα καταλύματα και στο τουριστικό πακέτο, αυτό όμως στην κατάλληλη χρονική συγκυρία, διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται εμπορικά.

Επίσης, έθεσε το θέμα της ρευστότητας καθώς υπάρχουν εργαλεία που έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά, όπως και η επιστρεπτέα προκαταβολή. «Καθυστερεί η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού, που είναι αρκετά χρήματα, αλλά πολύ σημαντικό για τον τουρισμό και τη χώρα, είναι η πρόταση που θα γίνει για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης,» είπε, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν καταρρεύσει τη δεδομένη στιγμή, θα επανέλθουν με σημαντικά ανταγωνιστικές τιμές και θα ανακάμψουν άμεσα.

Το 2020, η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα τουριστικά από την Αμερική και τη Ρωσία, ενώ ο τουρισμός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, είχε από ελάχιστη έως ανύπαρκτη συνεισφορά στη διασπορά της νόσου, διότι το ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στα αεροδρόμια κυρίως -το PLF- αποδείχθηκε πάρα πολύ καλό και οι στοχευμένοι έλεγχοι ήταν πολύ αποτελεσματικοί.

«Βασικό μας εργαλείο θα είναι η καλή φήμη που έχει η χώρα μας ως προορισμός για τη διαχείριση των πρωτοκόλλων και τη σωστή λειτουργία της τη δεδομένη στιγμή,» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ρέτσος.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κρίνει ως αναγκαία μια συντονισμένη δράση στα ταξίδια και τη θέσπιση ενιαίων κανόνων, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πρέπει μπαίνοντας πλέον στο 2021, να αποφασιστεί κατ’ αρχήν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν έχει πλέον δικαίωμα η κάθε χώρα να θέτει τους δικούς της κανόνες, να βάζει τις καραντίνες έτσι όπως το κρίνει, αλλά να υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας ο οποίος μπορεί να είναι και αυστηρός. Κατ’ αρχήν, για παράδειγμα υποχρεωτικό τεστ, ακόμα και στο αεροδρόμιο, αλλά αν δεν γίνει και αν δεν παρθεί μια τέτοια απόφαση, με αυτό το σκεπτικό, δεν μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε μορφή σοβαρής ανάκαμψης για το 2021» τόνισε.

Δημοφιλή