Η Ελλάδα δεν τα πάει καλά με την ανακύκλωση γενικότερα - πόσο μάλλον των χριστουγεννιάτικων δένδρων. Δεδομένου ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ χαμηλά στον πίνακα των ευρωπαϊκών επιδόσεων ανακύκλωσης, το πού καταλήγουν τα χριστουγεννιάτικα έλατα μετά των Φώτων ακούγεται σαν περιττή πολυτέλεια.
Δεν συμβαίνει μόνον εδώ, βέβαια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της HuffPost UK, οι βρετανοί αγοράζουν γύρω στα 8 εκατομμύρια αληθινά χριστουγεννιάτικα δένδρα κάθε χρόνο και μόνον ένα εκατομμύριο ανακυκλώνεται και γίνεται κομπόστ. Τα υπόλοιπα «στολίζουν» τα πεζοδρόμια και τα σκουπίδια της Βρετανίας.
Οι ελληνικοί αριθμοί δεν είναι τόσο τραγικοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα Χριστούγεννα του 2018 δόθηκαν άδειες κοπής 107.124 ελάτων από ιδιωτικές φυτείες της χώρας. Τις εποχές προ κρίσης, κόβονταν τα διπλάσια - και τα περισσότερα κατέληγαν στα σκουπίδια, καθώς δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο σχέδιο ανακύκλωσής τους.
Στην Βόρεια Ελλάδα
Φέτος, πάντως, κάτι κινείται. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας και οι Δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να συνεργαστούν για την ανακύκλωση των φυσικών Χριστουγεννιάτικων δέντρων.
Οι δημότες θα ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες θα γίνει συλλογή των δέντρων, ώστε να μην μένουν για μέρες δίπλα στους κάδους. Τα δε δέντρα θα θρυμματιστούν και τα υπολείμματα θα χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν και σε παραγωγή peletts, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών πχ. μοριοσανίδων κλπ.
Και στην Κρήτη
Και στο Ηράκλειο κάτι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Ο Δήμος καλεί τους δημότες να μεταφέρουν τα δένδρα τους στην Υπηρεσία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, με σκοπό να προωθηθεί σε ειδικό τεμαχιστή.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο μηχάνημα που τοποθετήθηκε στις αρχές του 2018, το οποίο έχει τη δυνατότητα τεμαχισμού ογκωδών αντικειμένων, αντικειμένων οικιακής προέλευσης, καθώς όλων των φυτικών προϊόντων (κλαδιών, δένδρων, κλπ). Σύμφωνα με τον Δήμο, «στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και παράλληλα, να λειτουργήσει η κυκλική οικονομία και να υπάρξει ένα νέο προϊόν (κόμποστ) από τον τεμαχισμό αυτών των δένδρων.»
«Προχωράμε σε ένα ακόμα ιδιαίτερο πρόγραμμα, το οποίο σε αυτή την περίοδο έχει την δική του σημασία, τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Καλώ τους συμπολίτες μας να ανταποκριθούν στην προσπάθεια, να μας φέρουν τα δένδρα τους, να ενισχύσουν την κυκλική οικονομία, αλλά και να συμβάλλουν έτσι ώστε να έχουμε λιγότερα απορρίμματα και κατά συνέπεια, να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».
Στο Βερολίνο
Οι Γερμανοί έχουν βρεί μία καλή λύση για τα έλατα που έμειναν στα αζήτητα. Τα συγκεντρώνουν στο Τίερπαρκ, έναν από τους δύο ζωολογικούς κήπους του Βερολίνου και αφήνουν τα ζώα να τα χαρούν, το καθένα με τον τρόπο του.
Οι ελέφαντες τα τρώνε, για τις μαϊμούδες τα στολίζουν με λαχανικά και για τις τίγρεις με κομμάτια κρέατος.
Ο ζωολογικός κήπος παίρνει μόνο αχρησιμοποίητα δέντρα, τα οποία δεν κατάφεραν να πουληθούν. Τα δέντρα τα οποία στολίστηκαν στα σπίτια είναι πολύ πιθανό να περιέχουν τοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα ζώα.