Οταν αποφασίσεις να ξεφορτωθείς ορισμένα από τα ρούχα σου, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείς πριν τα πετάξεις στον κάδο της γειτονιάς σου.
Αντί να καταλήξουν θαμμένα στο έδαφος, βάζοντας ένα «λιθαράκι» στη ρύπανση του περιβάλλοντος, θα μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν σε άλλη μορφή.
Περισσότερα από 80 δισεκατομύρια υφασμάτινα προϊόντα παράγονται μέσα σε ένα χρόνο και, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Αμερική συγκέντρωσε περίπου 16 εκατομμύρια τόνους πεταμένων υφασμάτων μόνο το 2015.
Τα υφασμάτινα αντικείμενα θάβονται όπως τα υπόλοιπα απορρίμματα, ωστόσο κάποια από αυτά χρειάζονται πολύ καιρό για να αποσυντεθούν. Ειδικότερα, τα συνθετικά υφάσματα μένουν για πολλά χρόνια στο έδαφος, σαν το πλαστικό, και διαχέουν σε αυτό τοξικές ουσίες.
Σχεδόν το 100% των ρούχων, αλλά και τον υφασμάτων που έχουμε στο σπίτι όπως τα σεντόνια και οι πετσέτες μπορούν να ανακυκλωθούν, ανεξαρτήτως ποιότητας και κατάστασης.
Αυτά είναι τα 4 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ανακύκλωση ρούχων:
Ποιά είδη υφασμάτων ανακυκλώνονται;
Βαμβάκι (ανακυκλώνεται τόσο εύκολα όσο το χαρτί)
Μαλλί
Πολυεστέρας
Νάιλον
Λινά
Δέρμα
Λινάτσα, σιζάλ και άλλες υφαντικές ίνες που προέρχονται από φυτά
Άλλα συνθετικά υφάσματα
Πανιά για ξεσκόνισμα και σφουγγάρισμα
Αφρώδης πολυουρεθάνη, που χρησιμοποιείται σε στρώματα κρεβατιών
Μπορώ να βάλω υφάσματα στον μπλε κάδο ανακύκλωσης;
Οχι. Τα περισσότερα είδη υφασμάτων δεν πρέπει να μπαίνουν στον κάδο ανακύκλωσης μαζί με το χαρτί, τα πλαστικά μπουκάλια και το γυαλί. Θα αναζητήσετε στη γειτονιά σας τους ειδικούς κάδους αποκλειστικά για ρούχα και παπούτσια.
Ποιά είναι η διαδικασία της ανακύκλωσης ρούχων;
Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε τα υφάσματα μέσα στον ειδικό κάδο. Από εκεί συλλέγονται, διαχωρίζονται ανάλογα με το χρώμα και το υλικό, επεξεργάζονται και τα νέα προϊόντα είναι έτοιμα να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Ο διαχωρισμός τους ανά χρώμα γίνεται για να δημιουργηθεί, μετά την ένωσή τους, ένα ύφασμα που δεν θα χρειάζεται να ξαναβαφτεί. Ετσι, θα αποφύγουμε την σπατάλη ενέργειας και θα μειώσουμε την μόλυνση του Περιβάλλοντος από τις βαφές.
Μετά τον διαχωρισμό τους, τα υφάσματα αποσυντίθενται σε ίνες ή κομματιάζονται. Αν το απαιτεί το τελικό προϊόν, μπορεί να προστεθούν και ίνες άλλου υφάσματος.
Ύστερα, πλένονται και επεξεργάζονται κατάλληλα, ώστε να δημιουργηθεί το νέο προϊόν.
Για τα υφάσματα με πολυεστέρα, η διαδικασία είναι διαφορετική. Τεμαχίζονται και, στη συνέχεια, κοκκοποιούνται και ακολουθεί ειδική επεξεργασία. Μετά λιώνουν και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέων ινών, που θα μετατραπούν με τη σειρά τους σε νέα υφάσματα πολυεστέρα.
Πώς αλλιώς μπορώ να διαχειριστώ τα ρούχα που δεν χρειάζομαι;
Τα ρούχα που δεν χρειάζεστε εσείς είναι σίγουρα χρήσιμα για άλλους (αν είναι, φυσικά σε καλή κατάσταση). Δωρίστε τα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, ιδρύματα και όπου αλλού κρίνετε εσείς ότι θα βοηθήσουν.
Δώστε τα σε καταστήματα που πωλούν μεταχειρισμένα ρούχα, τα γνωστά second hand.
Χρησιμοποιήστε τα σαν πανιά καθαριότητας για τα σπίτι σας.
Μεταποιήστε τα μόνοι σας, σε ένα άλλο υφασμάτινο προϊόν.
Ορίστε μερικές ιδέες για εύκολες μεταποιήσεις παλιών T- Shirt:
Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι και η υπερκατανάλωση είναι εχθρός του περιβάλλοντος. Μάθετε πως να επιλέγετε ρούχα που να αντέχουν στον χρόνο και συντηρήστε τα σωστά, ώστε να μην χρειάζεται να αγοράζετε συνεχώς καινούρια.
Η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος που αφήνει ο καθένας μας ξεχωριστά, είναι ένα σημαντικό «βήμα» για την προστασία του Πλανήτη.