Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία στη χώρα εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού παγκοσμίως, την ώρα που η εμπόλεμη αυτή χώρα, η πιο φτωχή της αραβικής χερσονήσου, είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και των δυνάμεων που είναι πιστές στην κυβέρνηση της χώρας. Από το 2015 αυτές έχουν τη στήριξη ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία.
«Η πολιτική, οικονομική και υγειονομική κατάσταση στην Υεμένη απαιτεί να τερματιστεί οποιαδήποτε κλιμάκωση και (η χώρα) να συνταχθεί με τις διεθνείς και ανθρωπιστικές προσπάθειες να διαφυλαχθεί η ζωή των πολιτών», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Υεμένης, χαιρετίζοντας την έκκληση του ΟΗΕ.
Τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός παντού στον κόσμο», προκειμένου να διαφυλαχθούν οι άμαχοι από την «μήνη» του κορονοϊού.
«Ο στρατιωτικός συνασπισμός (υπό το Ριάντ) στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης της Υεμένης να δεχθεί αυτή την έκκληση», επεσήμανε μέσω του εκπροσώπου του Τούρκι αλ Μάλικι, όπως μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.
Από την πλευρά τους οι Χούτι δήλωσαν «ανοικτοί σε όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες». Σε ανακοίνωσή του ανώτερο πολιτικό στέλεχος του κινήματος ο Μέχντι αλ Μάσατ ζήτησε να επικρατήσει «πλήρης και πραγματική ηρεμία, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα που θα ευνοεί μια συνολική πολιτική λύση».
Αντίθετα με τη Συρία ή τη Λιβύη, η Υεμένη δεν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα της covid-19, όμως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις φοβούνται ότι θα επέλθει καταστροφή αν η επιδημία φτάσει στη χώρα αυτή όπου περισσότερα από 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.
Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως άμαχοι και περίπου 24 εκατομμύρια Υεμενίτες, δηλαδή περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Σε όλη την Υεμένη περίπου 10,3 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, εκ των οποίων τα 2,1 εκατομμύρια πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Βάσει των στοιχείων του Cluster Sante, στον οποίο συμμετέχουν διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ, σχεδόν 1,2 εκατομμύριο παιδιά έχουν προσβληθεί από χολέρα ή δάγκειο πυρετό τα τελευταία τρία χρόνια.
ΕΜ