Ανάλυση: Η επιχείρηση των Τούρκων στο Αφρίν χωρίς την προπαγάνδα

Ανάλυση: Η επιχείρηση των Τούρκων στο Αφρίν χωρίς την προπαγάνδα
Anadolu Agency via Getty Images

Σε ανάλυση συνεργάτη του Κέντρου για τη Μέση Ανατολή Rafik Hariri που δημοσιεύει το Atlantic Council, δίνει μία συνολική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Αφρίν σήμερα έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ελπίζει μέχρι το βράδυ να έχει πέσει εξ’ολοκλήρου η πόλη στο πλαίσιο της διασυνοριακής παρέμβασης της Τουρκίας που ξεκίνησε τις επιθέσεις της στις 20 Ιανουαρίου, έχοντας ως στόχο «τον εκτοπισμό των Μονάδων Προστασίας των Λαών (YPG) από το έδαφος που ελέγχει στα βορειοδυτικά» της χώρας.

«Αφού οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να σπάσουν τις άμυνες του YPG που περιέβαλαν το Αφρίν, κινήθηκαν γρήγορα για να πολιορκήσουν την πόλη και πιθανώς τις επόμενες μέρες να ξεκινήσουν τις μάχες εντός της πόλης», περιγράφει η ανάλυση και συνεχίζει παρουσιάζοντας τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά τη διάρκεια των 52 αυτών ημερών της τουρκικής επιχείρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, «ο τουρκικός στρατός υπέστη 43 ανθρώπινες απώλειες, ενώ οι απώλειες των υπό την υποστήριξη της Τουρκίας πολιτοφυλακών υπολογίζονται σε 250-350 άντρες. Στην αντίθετη πλευρά οι ανθρώπινες απώλειες που υπέστη το YPG εκτιμώνται μεταξύ 600 και 900 μαχητών».

Συνεχίζοντας η ανάλυση αναφέρει:
«Η επόμενη φάση της επιχείρησης είναι γεμάτη κινδύνους για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην πόλη του Αφρίν και τους μαχητές και των δύο συγκρουόμενων πλευρών. Η διάρκεια της μάχης για την πόλη του Αφρίν φαίνεται ότι εξαρτάται από τον αριθμό των μαχητών του YPG που έχουν παραμείνει εντός τη πόλης. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, βέβαια, θα είναι εκείνες που θα πάρουν τον έλεγχο της πόλης. Αυτό δεν αμφισβητείται. Η Άγκυρα έχει μεγαλύτερη δύναμη ισχύος και μπορεί να την κλιμακώσει κατά βούληση και απλά να χρησιμοποιήσει μία συντριπτική δύναμη πυρός όταν χρειαστεί. Ωστόσο κατά τη διάρκεια παρόμοιων στρατιωτικών επιχειρήσεων για την εκκαθάριση των κουρδικών στρατευμάτων από τις πόλεις στην νοτιοανατολική Τουρκία το 2015-2016, οι πολεμικές συγκρούσεις εντός των πόλεων διήρκεσαν από 78 έως 101 μέρες. Η πόλη του Αφρίν είναι σύμφωνα με συριακή απογραφή του 2004 μικρότερη από από τις τουρκικές πόλεις Cizre και Silopi όπου οι μάχες διήρκεσαν 7 ημέρες το 2015-2016.

Η μάχη για το Αφρίν μπορεί να είναι διαφορετική. Το YPG έχει μια διαφορετική σειρά κινήτρων από το YPS, μια πτέρυγα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), που αποτελείται κυρίως από την τοπική νεολαία τουρκικών πόλεων στα νοτιοανατολικά, που συμμετείχε στο μεγαλύτερο μέρος των μαχών το 2015/2016. Το YPS αγωνιζόταν για την τοπική αυτονομία εντός της Τουρκίας, παράλληλα με τους τακτικούς που απέστελλε το ΡΚΚ για να βελτιώσουν την διοίκηση και τον έλεγχο. Αντιθέτως το YPG έχει ήδη επιτύχει αυτόν τον στόχο στη Συρία, αν και εντός του ευρύτερου πλαισίου του εμφύλιου πολέμου, και πρέπει να διαχειριστεί τα συμφέροντα του στο Αφρίν παράλληλα με τη συνεχή παρουσία του στη βορειοανατολική Συρία.

Προς το παρόν, το YPG έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί την πόλη, μια διακήρυξη που θα μπορούσε να παρατείνει την μάχη εντός αυτής και να αυξήσει τις απώλειες για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών που δεν μπορούν ή έχουν επιλέξει να μην εγκαταλείψουν την πόλη. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι, όπως πάντα στις περιπτώσεις που ένα κράτος κάνει χρήση βίας πέρα από τα σύνορά τους, αυτό που έρχεται μετά την λήξη των συγκρούσεων.

Στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, η 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια των 78-101 ημερών των μαχών ήρθη μερικώς τον Μάρτιο του 2016. Έναν χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2017 οι απαγορεύσεις κυκλοφορίες έληξαν. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας είχαν επίσης ως αποτέλεσμα περισσότερους από 355.000 εσωτερικά εκτοπισμένους. Στο Αφρίν, ο τουρκικός στρατός δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας, παράγοντα που θα μπορούσε να περιπλέξει την μάχη τις επόμενες ημέρες. Ο τουρκικός στρατός έχει επανδρώσει επίσης μία σειρά από σημεία ελέγχου στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας ώστε να αποτρέψει τη διείσδυση του PKK από τα ορεινά τουρκικο-ιρακινά σύνορα.

Τις τελευταίες 53 μέρες από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, 12 Τούρκοι σκοτώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία, σε μία κατά μέσο όρο θανατηφόρα επίθεση κάθε 4,3 ημέρες. Το ιστορικό του PKK στις επιθέσεις αντάρτικου τύπου θα μπορούσε να αναδείξει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο τουρκικός στρατός μετά την αρχική εκκαθάριση του Αφρίν από τους μαχητές του YPG.

Ο ετερόδοξος πληθυσμός του Αφρίν μπορεί να είναι εχθρικός απέναντι σε ένα τουρκικό κυβερνητικό συμβούλιο, δεδομένης της διάρθρωσης των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ομάδων και των ανησυχιών για καταχρήσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέμβασης. Σε γενικές γραμμές, ο πληθυσμός του Αφρίν πιστεύεται ότι είναι υπέρ του YPG/PKK στις ιδεολογικές του προοπτικές, δεδομένων των δημογραφικών στοιχείων της περιοχής και , πρίν από την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, η σχετική απομόνωση του από την ευρύτερη βία του εμφύλιου πολέμου στη Συρία. Επιπλέον, τόσο το συριακό καθεστώς όσο και ο κύριος σύμμαχός του το Ιράν θεωρούν μία ανοιχτή στρατιωτική παρουσία στη Συρία ως απειλή. Ως εκ τούτου, ο καθεστώς θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα στελέχη του YPG να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων προκειμένου να αναγκαστούν σε υποχώρηση σε κάποιο σημείο στο μέλλον. Το καθεστώς της Συρίας επιδίωξε αυτή ακριβώς πολιτική απέναντι στο προ του 2011 Ιράκ, αν και εναντίον των στρατιωτών των Ηνωμένων Πολιτειών και για την υποστήριξη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, του προκάτοχου του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα καταλάβουν σύντομα ένα μεγάλο μέρος του κυβερνείου του Χαλεπίου στη Συρία. Τα εδάφη που θα καταληφθούν στην επιχείρηση Κλάδος Ελαίας συνδέεται με το βόρειο Χαλέπι που ελέγχεται από την Τουρκία που το πήρε υπό τον έλεγχό της κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη. Ο τουρκικός στρατός έχει μερικές χιλιάδες στρατεύματα στη Συρία και δεν δείχνει κανένα σημάδι αποχώρησης. Το YPG δεν θα εξατμιστεί και θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την τοπική εχθρότητα στην Afrin και, θεωρητικά, την υποστήριξη του καθεστώτος για να βάψει με αίμα τις υπό την Τουρκία δυνάμεις. Το μέλλον δεν είναι σαφές αλλά αν κρίνουμε από το ΝΑ τμήμα της Τουρκίας, η Άγκυρα θα αποφύγει τη μάχη σε αστικό περιβάλλον με τίμημα τα αντάρτικου τύπου χτυπήματα για όσο παραμένει εκεί».

Δημοφιλή