Και τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια για τον κορονοϊό που χορηγούνται στην Ελλάδα φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Ομικρον σε «σημαντικό βαθμό», αλλά μια αναμνηστική δόση πιθανότατα αποκαθιστά το μεγαλύτερο μέρος της προστασίας, σύμφωνα σε νέα μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.
Η μελέτη από ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, του Χάρβαρντ και του MIT, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, εξέτασε αίμα από άτομα που έλαβαν εμβόλια Moderna, Johnson & Johnson και Pfizer, κατά ενός ψευδοϊού που έχει σχεδιαστεί να μοιάζει με την παραλλαγή Ομικρον.
Οι ερευνητές βρήκαν «χαμηλή έως ανύπαρκτη» παραγωγή αντισωμάτων για την εξουδετέρωση της παραλλαγής και στα τρία εμβόλια, σε όλα τα γνωστά εμβολιαστικά σχήματα - δύο εμβόλια με Moderna/Pfizer ή μια δόση J&J.
Αλλά το αίμα από άτομα που έλαβαν μιας πρόσθετη αναμνηστική δόσης εμφάνισε ισχυρή εξουδετέρωση της παραλλαγής, διαπίστωσε η μελέτη.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, επίσης, ότι η Ομικρον είναι πιο μολυσματική από τις προηγούμενες παραλλαγές ανησυχίας - περίπου δύο φορές πιο μεταδοτική από την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα, την οποία σύντομα μπορεί να ξεπεράσει.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν άλλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ανακάλυψαν πως τα σχήματα εμβολίων με δύο δόσεις Pfizer και AstraZeneca δεν παράγουν αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της νέας παραλλαγής.
Η Pfizer ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι μια σειρά τριών βολών του εμβολίου της μπόρεσε να εξουδετερώσει τη νέα παραλλαγή Ομικρον σε εργαστηριακή δοκιμή, αλλά δύο δόσεις οδήγησαν σε σημαντικά χαμηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα.
Η Moderna και η J&J δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει κανένα από τα δικά τους δεδομένα σχετικά με την απόδοση των εμβολίων τους έναντι της νέας παραλλαγής.
Ανακοίνωση ΠΟΥ
Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με το παραλλαγμένο στέλεχος Ομικρον του κορονοϊού, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ΠΟΥ, στην εβδομαδιαία επικαιροποιημενη έκθεσή του για την επιδημία, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει καλύτερα κατανοητή η έκταση στην οποία η Ομικρον μπορεί να διαφύγει την ανοσία που έχει επιτευχθεί είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης.
«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με το νέο ανησυχητικό στέλεχος Ομικρον παραμένει πολύ υψηλός», επισήμανε ο οργανισμός.