Σε αντίθεση με τα περισσότερα ψιλικατζίδικα στην Ελλάδα, στη Νότια Κορέα οι καταναλωτές, δίπλα στα πατατάκια και τα αναψυκτικά βρίσκουν και ράβδους χρυσού που γίνονται ανάρπαστες.
Η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων ψιλικών της χώρας, η CU, ξεκίνησε μια συνεργασία με την Korea Minting and Security Printing Corporation (KOMSCO) για να προσφέρει στους πελάτες της, μίνι ράβδους χρυσού που ξεπουλούν.
Οι ράβδοι χρυσού σε μέγεθος νυχιού και βάρους 0,1 έως 1,87 γραμμαρίων, είναι προς πώληση από τον Απρίλιο. Οι ράβδοι 1,87 γραμμαρίων πωλούνται για 225.000 γουόν (165,76 δολάρια) και οι ράβδοι 0,5 γραμμαρίων για 77.000 γουόν.
Σύμφωνα με το CNBC, από τις πρώτες δύο ημέρες διάθεσής τους, εξαντλήθηκαν οι μπάρες του 1 γραμμαρίου με τιμή 113.000 γουόν η καθεμία, οι οποίες συνοδεύονται από συγχαρητήρια μηνύματα, ευχές γενεθλίων, ακόμη και σχέδια για τύπους προσωπικότητας.
Οι 30άρηδες οι πιο «θερμοί» αγοραστές
Οι περισσότεροι αγοραστές είναι γύρω στα 30, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 41% των συνολικών πωλήσεων από την κυκλοφορία τους, σύμφωνα με την εφαρμογή εμπορίου τηλεφώνου της CU Pocket CU.
Οι 40άρηδες, αποτελούν το 35,2% και οι 50άρηδες μόλις το 15,6% ενώ η χαμηλότερο είναι το ενδιαφέρον σε νέους γύρω στα 20 όπου αντιπροσωπεύουν μόλις το 6,8% όλων των πωλήσεων.
Η ζήτηση για ράβδους αυξήθηκε κατά 27% σε ετήσια βάση στη Νότια Κορέα, όπου έχουν πωληθεί 5 τόνοι το πρώτο τρίμηνο του 2024 εν μέσω ανόδου των τιμών του χρυσού, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Αυτή ήταν η πιο απότομη τριμηνιαία αύξηση στις αγορές χρυσού στη Νότια Κορέα τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, σημείωσε η WGC.
Οι Κορεάτες έχουν στραφεί στον χρυσό για να επενδύσουν τα χρήματά τους και να προστατεύσουν από τον πληθωρισμό
Το «πείραμα» είχε τόση ανταπόκριση, που όλο και περισσότερα ψιλικατζίδικα ξεκινούν να πουλούν χρυσό.
Η αλυσίδα ψιλικών GS25 διαφοροποιείται ελαφρώς καθώς πουλά μικρές χρυσές γκοφρέτες από μηχανήματα αυτόματης πώλησης.
«Συνήθως σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όταν το τοπικό νόμισμα υποτιμάται, η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι αναζητούν επενδύσεις για ασφαλή καταφύγια», δήλωσε ο Heng Koon How, επικεφαλής στρατηγικής αγορών, παγκόσμιας οικονομίας και έρευνας αγορών στο UOB.
Οι τιμές του χρυσού στην Κορέα έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ φτάνοντας τα 456.000 γουόν (335,3 δολάρια ανά 3,75 γραμμάρια, ή 0,13 ουγγιά.
Αντίθετα, το τοπικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί πάνω από 5% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής το 2024, διαπραγματεύονται επί του παρόντος στα 1.358,7 έναντι του δολαρίου.
Κίνα και ΗΠΑ στους ίδιους ρυθμούς
«Πολλές ασιατικές οικονομίες αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και τη χρηματοοικονομική αβεβαιότητα για πρώτη φορά σε μια γενιά», δήλωσε στο CNBC ο Shaokai Fan, επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της WGC Global. «Είναι λογικό ότι πολλοί νεότεροι επενδυτές εξερευνούν τον χρυσό ως τρόπο διαφοροποίησης και προστασίας των περιουσιακών τους στοιχείων».
Οι καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, την Κίνα, αγοράζουν επίσης χρυσό, με τη μορφή μικρών φασολιών 1 γραμμαρίου που βρίσκουν σε γυάλινα βάζα και έχει γίνει τάση για του νεαρούς Κινέζους.
Η Κίνα οδηγεί επίσης την καταναλωτική ζήτηση για χρυσό, με τη χώρα να ξεπερνά την Ινδία το 2023 και να γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού κοσμήματος στον κόσμο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, ο γίγαντας των αποθηκών λιανικής Costco έγινε ένα δημοφιλές ενιαίο κατάστημα για ράβδους χρυσού μίας ουγγιάς με τιμή κοντά στα 1.900 δολάρια.