Αναβάθμιση της τουρκικής απειλής σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με ενίσχυση αποβατικών δυνάμεων

Οι σχεδιασμοί για τρεις ταξιαρχίες πεζοναυτών
To τουρκικό ελικοπτεροφόρo/ σκάφος αμφίβιας επίθεσης TCG Anadolu στον Βόσπορο το 2023 (AP Photo/Emrah Gurel)
To τουρκικό ελικοπτεροφόρo/ σκάφος αμφίβιας επίθεσης TCG Anadolu στον Βόσπορο το 2023 (AP Photo/Emrah Gurel)
via Associated Press

Εμφανή αναβάθμιση της τουρκικής απειλής σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο (Κύπρο) συνιστούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για τρεις ταξιαρχίες πεζοναυτών που θα υποστηρίζονται από όλα τα μέσα που απαιτούνται για αμφίβιες επιχειρήσεις.

Η Τουρκία διαθέτει ήδη μια ταξιαρχία πεζοναυτών, με έδρα τη Φώκαια και σαφή προσανατολισμό προς το Αιγαίο. Παράλληλα, συγκροτεί μια δεύτερη, η οποία θα εδρεύει στην Αλεξανδρέττα, απέναντι από την Κύπρο, για επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, και επιδιώκει και τη συγκρότηση μιας τρίτης, με αυξανόμενη σημασία στους τουρκικούς σχεδιασμούς να αποκτά η Ίμβρος, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει σύνταγμα καταδρομών. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί διοίκηση αμφίβιων επιχειρήσεων- ενώ υπενθυμίζεται επίσης η ύπαρξη της Στρατιάς Αιγαίου.

Όσον αφορά στη σύνθεση των τουρκικών ταξιαρχιών πεζοναυτών, αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές σαν την πρώτη (από 2.000 μέχρι 3.000 άτομα προσωπικό). Σχετικά με τα μέσα τους, θα περιλαμβάνουν αποβατικά κλάσης Bayraktar, αμφίβια οχήματα ZAHA, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο θα παίζει το τουρκικό ελικοπτεροφόρο/ σκάφος αμφίβιας επίθεσης Anadolu, που θα χρησιμοποιείται από όλους τους σχηματισμούς.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις, που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των τουρκικών φιλοδοξιών περί «Γαλάζιας Πατρίδας» (οι οποίες συνοδεύονται από τακτική εξάσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε μεγάλης κλίμακας αεροναυτικές και αμφίβιες επιχειρήσεις), σε συνδυασμό με τον ήδη μεγάλο όγκο ικανών για επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο που διαθέτει η Τουρκία (περιλαμβανομένων δυνάμεων αλεξιπτωτιστών και καταδρομών) αυξάνουν συνολικά την κλίμακα της τουρκικής αμφίβιας απειλής, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν η αναβάθμιση της Ίμβρου: Ισχυρές αποβατικές δυνάμεις εκεί αλλάζουν τα δεδομένα στο βόρειο Αιγαίο, λόγω της εγγύτητάς της σε Λήμνο, Σαμοθράκη αλλά και τη Θράκη. Επίσης, ο μεγάλος αριθμός αποβατικών μέσων που διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (με «κορωνίδα» το προαναφερθέν «Anadolu») καθιστά σχετικά εύκολη υπόθεση τη μετακίνηση της δεύτερης ταξιαρχίας από την Αλεξανδρέττα πιο κοντά στο Αιγαίο, εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο, γίνεται εύκολα αντιληπτή η ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των εξαγγελιών της ελληνικής κυβέρνησης περί πυραυλικού «τείχους» προστασίας των νησιών, για αντιμετώπιση απειλών τόσο από τη θάλασσα όσο και από τον αέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω «τείχος», που θα είναι αλληλένδετο με τον «θόλο» αεράμυνας που προορίζεται να «κλειδώσει» τους ελληνικούς ουρανούς, θα έχει έντονο το ισραηλινό στοιχείο, με προηγμένα ισραηλινά συστήματα να προστίθενται σε ήδη υπάρχοντα όπως οι γαλλικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι Exocet και να αντικαθιστούν παλαιότερης τεχνολογίας συστήματα αεράμυνας που είναι αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία.

Δημοφιλή