H αποκατάσταση του αρχαίου οδικού δικτύου και των διαδρομών κυκλοφορίας των επισκεπτών, με πρόβλεψη για ΑμεΑ, η διαμόρφωση νέων χώρων στάσης, ανάπαυσης και θέασης στον αρχαιολογικό χώρο, η δημιουργία νέας εισόδου - εξόδου, η τοποθέτηση νέων στεγάστρων, η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, η δημιουργία απτικών διαδρομών για την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης όπως και των αναγκαίων υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών, είναι οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, του σημαντικότερου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας.
«Ακολουθώντας τις αρχές του στρατηγικού σχεδίου δράσης για τον Κεραμεικό, προϊόν συστηματικής συνεργασίας των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, προχωρούμε στην αναβάθμιση των υποδομών του με στόχο την ενδυνάμωση της εμπειρίας των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Ο ανασχεδιασμός των διαδρομών με τη χάραξη και νέας διαδρομής κατατείνει στην καλύτερη κατανόηση και θέαση του αρχαιολογικού χώρου, ενώ ενιαία αντιμετωπίζεται η ένταξη και των νέων στεγάστρων προστασίας, αναβαθμίζοντας τη συνολική άποψη του Κεραμεικού. Η λειτουργική και αισθητική προσέγγιση της εισόδου και η δημιουργία νέας εξόδου ακολουθεί τη φιλοσοφία ενός μεταβατικού χώρου που λειτουργεί ως σημείο διασύνδεσης της πόλης και του αρχαιολογικού χώρου. Η υπάρχουσα είσοδος στον πεζόδρομο της οδού Ερμού διατηρείται. Η έξοδος, ωστόσο, μετακινείται επί της οδού Ασωμάτων -πολύ κοντά στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και την Εβραϊκή Συναγωγή- αξιοποιώντας υπάρχοντα κτίσματα, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως αποθήκες υλικών. Με την προσέγγιση αυτή αλλάζει η ροή των επισκεπτών και επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση, ιδιαίτερα τις περιόδους μεγάλης επισκεψιμότητας. Για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ δημιουργείται μια ελαφρώς κεκλιμένη διαδρομή και καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών, σε όλο τον χώρο, και όχι μόνο γύρω από το κεντρικό μονοπάτι».