Όσο πλησιάζει ο χρόνος των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών, γίνεται εντονότερη η ανάγκη να εκφραστεί δημόσια μια εναλλακτική, ανθρώπινη, ισότιμη και βιώσιμη πρόταση ανάπτυξης προσαρμοσμένη στις ανάγκες των κατοίκων της Αττικής, δυτικά του Κηφισού.
Η Δυτική Αθήνα - Αττική έχει φτάσει στα όριά της περιβαλλοντικά και κοινωνικά και χρειάζεται άμεσα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, μια προοδευτική, ολιστική προσέγγιση για περιφερειακή ανάπτυξη, που θα αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους, δεν θα νοιάζεται μόνο για το κέρδος και την οικονομική μεγέθυνση, αλλά θα εστιάζει κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη βιωσιμότητα, τη συμπερίληψη, τον πολιτισμό.
Χρειάζεται μια προοδευτική προσέγγιση που θα αγγίζει με αιχμηρές προτάσεις όλα τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, όπως τον χρόνιο περιβαλλοντικό ρατσισμό, τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, την έλλειψη επαρκών δημόσιων δομών κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης, τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την άνιση κατανομή των κονδυλίων της περιφέρειας Αττικής μεταξύ των αντιπεριφερειών για έργα υποδομής, που μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ της Δυτικής και των υπόλοιπων περιοχών της Αττικής.
Είναι αυτονόητο ότι μια προοδευτική πρόταση για την περιφέρεια Αττικής πρέπει να έχει ως αφετηρία και προορισμό τον άνθρωπο χωρίς εξαιρέσεις, να προωθεί τη συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνικών κινημάτων στα μεγάλα θέματα που τους αφορούν, να είναι δίπλα στον πολίτη ακούγοντας διαρκώς τις αγωνίες και τους προβληματισμούς του, να προωθεί τον πολιτισμό, να θέλει και να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις, κάνοντας τομές σε βαθιά ριζωμένα status και στερεότυπα, πάντα με προοδευτική κατεύθυνση.
Είναι αυτονόητο ότι μια προοδευτική αυτοδιοικητική πρόταση πρέπει να δίνει χώρο στη διαφορετικότητα και να στέκεται δυναμικά απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό, διαφθορά και πελατειακή αντίληψη.
Από τα κυρίαρχα αυτονόητα είναι η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των γυναικών όχι μόνο με την παρουσία τους στα ψηφοδέλτια, αλλά δυναμικά με τη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και τη λήψη των κεντρικών αποφάσεων, τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Πρώτη προτεραιότητα για τη Δυτική Αθήνα δεν μπορεί να είναι άλλη από την αντιμετώπιση της χρόνιας, κλιμακούμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης που έχει οδηγήσει σε έναν ιδιότυπο περιβαλλοντικό ρατσισμό εις βάρος των κατοίκων της.
Η τερατώδης εγκατάσταση της χωματερής στη Φυλή «φιλοξενεί» για πολλές δεκαετίες και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές το σύνολο σχεδόν των αστικών στερεών και των επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων όλης της Αττικής.
Οι εγκαταστάσεις της Φυλής σε συνδυασμό με τη μεγάλη συγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανιών, την απουσία περιβαλλοντικών ελέγχων και τα μικρά ποσοστά αστικού πράσινου στον οικιστικό ιστό, αποτελούν μια υγειονομική βόμβα, που απειλεί μονίμως τους κατοίκους της πολύπαθης Δυτικής Αθήνας.
Από τις φωτιές που εκδηλώνονται συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες στα κέντρα διαλογής απορριμμάτων και τις νόμιμες ή μη αποθήκες με υλικά ανακύκλωσης γύρω από τη χωματερή - λόγω της κλιματικής κρίσης και της απουσίας κρατικών προληπτικών ελέγχων - απελευθερώνονται τοξικά αέρια άκρως επικίνδυνα για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.
Το μήνυμα «Εκκενώστε την περιοχή» δεν είναι λύση, όταν το κράτος και η περιφέρεια αδυνατούν να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, την περίοδο 1999 – 2015 σημειώθηκε τρομακτική αύξηση των θανάτων από νεοπλασματικές ασθένειες που έφτασε το 31,7 % στις περιοχές γύρω από την χωματερή, ενώ ή αντίστοιχη αύξηση στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής ήταν 10,1%. Άγνωστες παραμένουν οι συνέπειες από την λειτουργία της χωματερής για την υγεία των παιδιών, των ηλικιωμένων και των κατοίκων με χρόνια προβλήματα υγείας.
Το περιβαλλοντικό, οικονομικό και υγειονομικό κόστος για τις περιοχές γύρω από τη χωματερή είναι τεράστιο. Η Δυτική Αθήνα – Αττική δεν μπορεί να παραμένει ο «σκουπιδότοπος» όλης της Αττικής και να σχεδιάζονται προκλητικά και ερήμην της μονάδες καύσης και νέες επεκτάσεις και πανωσηκώματα στον ήδη υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Φυλής, όπως έκανε ή δρομολογούσε να κάνει η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση.
Η νέα περιφερειακή διοίκηση που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές, που εύχομαι να έχει προοδευτικό πρόσημο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης σε συνεργασία με τους πολίτες, τους Δήμους, τα κοινωνικά κινήματα και την επιστημονική κοινότητα αναζητώντας βιώσιμες λύσεις στην κατεύθυνση ενός δημόσιου αποκεντρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιου και φιλικού προς το περιβάλλον, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, την προδιαλογή και στην πραγματική ανάκτηση και ανακύκλωση, αντί στην επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία καύση των απορριμμάτων.
Η Δυτική Αθήνα χρειάζεται μια προοδευτική πρόταση για αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της, με κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, συμπερίληψη, αποδοχή της διαφορετικότητας, προώθηση του πολιτισμού και κυρίως σεβασμό στον άνθρωπο.
Αυτές είναι οι σκέψεις μου 60 μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που επιβεβαιώνουν την ισχυρή μου πεποίθηση πως σε αυτόν τον αγώνα για την επιβίωση, στον αγώνα ενάντια στις κοινωνικές αδικίες και ανισότητες και τον κραυγαλέο εις βάρος της Δυτικής Αθήνας κοινωνικό και περιβαλλοντικό ρατσισμό δεν μπορεί να είναι κανείς απών και κυρίως καμία απούσα.