Τις Πρωτοχρονιές με την αλλαγή του χρόνου, οι άνθρωποι, ανταλλάσσουν ευχές. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος του τελετουργικού.
Μετά, ακολουθεί η έκφραση των προθέσεων.
Από τα εκάστοτε κυβερνητικά, πολιτικά, θρησκευτικά, θεσμικά μηνύματα ως τα εκατομμύρια τα εξατομικευμένα, οι άνθρωποι εκφράζουν την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι θεωρούν ως εφικτό να πραγματοποιηθεί και που θα κάνει καλύτερη τη ζωή τους.
Η παράδοση της λήψης πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων έχει αρχαίες ρίζες και προέρχεται από πολιτισμούς που χαρακτήριζαν το νέο έτος ως περίοδο ανανέωσης και προβληματισμού.
Ποια είναι η κατάσταση του ανθρώπου και της σύγχρονης κοινωνίας σήμερα;
Ζούμε σε έναν απρόβλεπτο, ασταθή και χαοτικό κόσμο. Σε έναν τέτοιο κόσμο, ο σύγχρονος άνθρωπος ρίχνεται σε ρεύματα ταχέως μεταβαλλόμενων και κατακερματισμένων πληροφοριών. Γίνεται όλο και πιο ανυπεράσπιστος απέναντι σε κλισέ χειραγώγησης και προπαγάνδας.
Οι σύγχρονοι κοινωνικοί επιστήμονες μιλούν για ένα «υπερφορτωμένο», κατακερματισμένο και βαθιά δυσαρεστημένο άτομο. Ένα άτομο χάνεται στο χάος του θορύβου πληροφοριών, χάνει τη σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο και δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να βρει νόημα και σκοπό στην ύπαρξή του.
Σε τέτοιες στιγμές, η ικανότητα να χτίζεις τη δική σου εικόνα του κόσμου, να βρίσκεις αξιόπιστη υποστήριξη μέσα σου, να γίνεις πραγματικός «αρχιτέκτονας των νοημάτων» είναι καθήκον προτεραιότητας. Ένα εξίσου σημαντικό καθήκον είναι να βρείς ομοϊδεάτες ανθρώπους που είναι στοχαστικοί και ανοιχτοί σε ουσιαστική επικοινωνία. Αυτά σε λίγο-πολύ εξατομικευμένο επίπεδο.
Σε συλλογικό, διακρατικό, σε πλανητικό επίπεδο, η έκφραση προθέσεων ακόμα κι εκφρασθεί συνοπτικά ανήμερα της πραγματικής Πρωτοχρονιάς, η «εορταστική» εκδοχή, η αναλυτική έκφραση προθέσεων θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται ανήμερα της ορκωμοσίας του Αμερικανού Προέδρου (20 Ιανουαρίου), όταν και θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του και θα ξεκινήσουν οι συνάξεις των Δράκων της εποχής μας όπως τόσο παραστατικά αφηγείται η θεατρική παράσταση με τίτλο «Εδώ είναι οι Δράκοι», του Θεάτρου του Ήλιου (Μέχρι την 27η Απριλίου 2025, θα παρουσιάζεται το 1 μέρος της παράστασης με υπότιτλο «Πρώτη Εποχή 1917: Η νίκη ήταν στα χέρια μας»).
«Hic sunt dracones»: «Εδώ είναι οι δράκοι», αυτή είναι μια φράση που εμφανίζεται στη μεσαιωνική χαρτογραφία συχνά. Η απεικόνιση τεράτων ή μυθολογικών πλασμάτων με την μορφή των Δράκων σε αυτές τις άγνωστες περιοχές ήταν συνηθισμένη.
Σημαίνει επικίνδυνες ή ανεξερεύνητες περιοχές, που εγκυμονούν κινδύνους. Ανθρωποκτόνους κινδύνους. Σαν τις αλλαγές των συνόρων που επιχειρούνται στους τωρινούς θρυμματισμένους καιρούς που ζούμε. Ο πλανήτης ολάκερος θα αρχίσει να μαθαίνει σιγά-σιγά ποια είναι η αρχιτεκτονική των νέων νοημάτων που θα αποτυπωθεί στους χάρτες με τις αλλαγές των συνόρων και τι διάρκεια ζωής μοιάζει να έχει αυτή η αρχιτεκτονική. Πόσο δίκαιη μπορεί να είναι;
Ο βασικός αρχιτέκτονας της αρχιτεκτονικής των νέων νοημάτων είναι επιχειρηματίας. Αυτή την νοοτροπία, του επιχειρηματία που αποσκοπεί να ανοίξει δουλειές και να κλείσει συμφωνίες, προτάσσει στην πολιτική του συμπεριφορά. Αυτό είναι σχεδόν το μόνο δεδομένο. Και να σε καταβροχθίσει – με όρους αγοράς - αν η επιχειρηματική συμφωνία που σου προτείνει δεν γίνει αποδεκτή.. Και αυτό επίσης είναι δεδομένο.
Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι, εάν η αρχιτεκτονική και ο αρχιτέκτονας των νέων νοημάτων, θα είναι σε θέση να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τρία βασικά στοιχεία μιας δημοκρατικής κοινωνίας: την ιθαγένεια, την οικονομία, την κυβέρνηση. Κάπου εκεί η Ευρώπη οφείλει να υψώσει την φωνή της. Και όχι να ψελλίσει.
Συμπαρασύροντας και το ελληνικό πολιτικό σύστημα του οποίου το κύριο πρόβλημα της επόμενης δεκαετίας που είναι η αύξηση του παραγόμενου πλούτου και η διανομή του, δεν έχει πειστικά σχεδιασθεί, εκφραστεί και προταθεί.
Προς το παρόν, αναμένοντας το θριαμβευτή των Αμερικανικών εκλογών, να ξετυλίξει το κουβάρι των δικών του παραδοχών, της δικιάς του αλήθειας, που εν μέσω παντοδυναμίας του είναι και αμερικανική αλήθεια, ο κόσμος όλος μοιάζει να παρακολουθεί άφωνος το παράδοξο του Επιμενίδη στην αμερικανική του εκδοχή :
«Ο Τραμπ λέει ότι όλοι οι Αμερικανοί είναι ψεύτες
Ο Τραμπ είναι Αμερικανός
Άρα ο Τραμπ λέει ψέματα
Άρα οι Αμερικανοί λένε την αλήθεια»
Μιχάλης Κονιόρδος , εκπαιδευτικός https://www.core-econ.org/