Αναζητώντας την ξεχασμένη γοητεία του κέντρου της Αθήνας

Σε ανακαινισμένα ιστορικά κτίρια βρήκαν τις θέσεις τa ξενοδοχεία –εστιατόρια Royalty Hotel Athens και Mira Me Boutique Hotel
Royalty Hotel Athens
.
Royalty Hotel Athens

Η ζωντανή αρχιτεκτονική και οικιστική ιστορία του κέντρου της Αθήνας όπως αυτή αποτυπώνεται στα λίγα δυστυχώς εναπομείναντα αξιόλογα κτιριακά δείγματα έχει σε πολλές περιπτώσεις αγνοηθεί, κακοποιηθεί, καταστραφεί, θυσιαστεί στο βωμό μιας κακοσχεδιασμένης άναρχης ανάπτυξης ή παρακμιακής εξελικτικής διαδικασίας. Ομως τα δεδομένα έχουν ανατραπεί αφού τα τελευταία χρόνια πολλές ξεχασμένες γωνιές του κέντρου της Αθήνας μετατρέπονται σε χώρους διασκέδασης και φιλοξενίας.

Οι προσπάθειες αυτές δίνουν νέα πνοή εκεί όπου πριν μερικά χρόνια κυριαρχούσε η εγκατάλειψη και η φθορά. Καινούργια ξενοδοχεία και χώροι εστίασης γίνονται πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες και προσθέτουν θετικά στοιχεία στη ελκυστικότητα μιας πόλης με μακρά ιστορία.

Ένα γοητευτικό κτίριο στην συμβολή των οδών Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, ανακαινίστηκε με γούστο σε ένα boutique hotel 4 αστέρων, το Royalty Hotel Athens, μέλος της αλυσίδας Royalty Ηotel & Suites.

Όπως εξηγεί ο κ. Αντώνης Αντωνίου ο οποίος πήρε την επιχειρηματική πρωτοβουλία να αξιοποιήσει τον χώρο, «το διατηρητέο κτίριο που πήρε νέα ζωή μετά από πενταετή ανακαίνιση, χτίστηκε το 1936 από γάλλο αρχιτέκτονα και φιλοξενούσε τις οικογένειες των αξιωματικών του ναυτικού.

Οι ιδιοκτήτες Αντώνης και Grace Αντωνίου
.
Οι ιδιοκτήτες Αντώνης και Grace Αντωνίου

Εκτός από τα διαμερίσματα είχε και ραφείο για τα ρούχα των ναυάρχων ενώ τα υπόγεια του χρησιμοποιήθηκαν σαν καταφύγιο για την αντιμετώπιση των βομβαρδισμών του 2ου παγκοσμίου πολέμου».

Το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου διατηρήθηκε και φρεσκαρίστηκε ενώ η «καρδιά» του διαμορφώθηκε σε καλόγουστα δωμάτια και σουίτες, διατηρώντας όμως τις γοητευτικές χιονάτες μαρμάρινες σκάλες και το παλαιού τύπου σιδερένιο περίβλημα του ασανσέρ.

.
.
.

Στον τελευταίο όροφο βρήκε την θέση του το The Royal Roof, Βar-Restaurant που επιτρέπει στην ματιά να ταξιδεύει στην πολύβουη πλατεία Μοναστηράκι. Η νυχτερινή Αθήνα από ψηλά λαμπυρίζει σαν σαγηνευτική βασίλισσα και μαγεύει.

Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί στην σάλα του εστιατορίου, χαρίζοντας μυστηριακό ύφος, που ενισχύεται διακοσμητικά από καθρέπτες, τοίχους καλυμμένους με φυτά και φιλικά αναπαυτικά καναπεδάκια και πολυθρόνες.

.
.
.

Πέρα από την ενδιαφέρουσα ανακαίνιση, το καλοφτιαγμένο φαγητό που προσφέρει η κουζίνα αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που σε καλεί να το επισκεφτείς. Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο σεφ Ηλίας Σιτινάς που έστησε ένα μενού το οποίο φλερτάρει με την ελληνική κουζίνα και τα ντόπια προϊόντα.

Ο σεφ Ηλίας Σιτινάς
.
Ο σεφ Ηλίας Σιτινάς

Με την πρώτη ανάγνωση της κάρτας, που μόνο φλύαρη δεν την λες, αντιλαμβάνεσαι το ελληνικό γαστρονομικό αποτύπωμα και την διάθεση να επικοινωνήσει στον ξένο επισκέπτη τον διατροφικό μας πλούτο.

Η ελληνική σαλάτα συνδεδεμένη με οικογενειακές γευστικές αναμνήσεις εδώ σερβίρεται με ζωηρόχρωμα κόκκινα ντοματίνια, ενισχύεται από την διακριτική ένταση της mousse φέτας και τσάτνει πιπεριάς Φλωρίνης και δένει απολαυστικά με χαρουπένιο παξιμάδι, χώμα ελιάς και ραντίζεται με αρωματικό ελαιόλαδο (10,50Ε).

.
.
.

Εξαιρετική η ιδέα του σεφ που σερβίρει λαχταριστά γιουβαρλάκια ταρτάρ με μοσχάρι, ρύζι Arborio, αρωματισμένα με φρέσκα μυρωδικά που συνοδεύει νόστιμα, καλοφτιαγμένη μαγιονέζα λεμονιού και πινελιές από λάδι μυρωδικών(10,50Ε).

γιουβαρλάκια ταρτάρ
.
γιουβαρλάκια ταρτάρ

Ένα ορεκτικό, μοσχοβολιστό πιάτο, ό,τι πρέπει για ξεκίνημα, είναι η τάρτα σπανάκι, που κρατά ιδανικά τις ισορροπίες των υλικών και κάθε μπουκιά σε στέλνει ταξίδι στις ρίζες του τόπου σου.

Τα ελληνικά χόρτα εμπνέουν τον σεφ για να στήσει μια τάρτα με υφή τραγανή, ενισχυμένη με σπανάκι, κρέμα τυρί, άνηθο και λάδι άνηθου (8,50Ε).

Royal τάρτα σπανάκι με ελληνικά χόρτα, κρέμα, τυρί, άνηθο και λάδι ανηθου
.
Royal τάρτα σπανάκι με ελληνικά χόρτα, κρέμα, τυρί, άνηθο και λάδι ανηθου

Από τις προτάσεις για κυρίως πιάτο η επιλογή κρίνεται μάλλον δύσκολη.

Ωραία ιδέα είναι το vegan παστίτσιο με ριγκατόνι, ραγού μανιταριών, γάλα αμυγδάλου και τρούφα (9,50Ε) που η αληθινή ανάλαφρη γεύση του σε στέλνει στα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια.

Φτιαγμένο όπως του πρέπει είναι το ψαρονέφρι που ακομπανιάρεται με φιστίκι Αιγίνης και συνοδεύεται από πλούσια κρέμα γλυκοπατάτας ενισχυμένη με την γήινη γεύση των μανιταριών confit και σάλτσα vinsanto (16,50Ε). Γλείφεις και τα δάχτυλα σου.

Μοσχαρίσιο φιλέτο a la polita με ψητές καρδιές μαρουλιού, κρέμα σεφ,καροτάκια γλασέ, πουρέ από αγκινάρα Ιερουσαλήμ, ζωμός μοσχαριού
.
Μοσχαρίσιο φιλέτο a la polita με ψητές καρδιές μαρουλιού, κρέμα σεφ,καροτάκια γλασέ, πουρέ από αγκινάρα Ιερουσαλήμ, ζωμός μοσχαριού

Άρωμα θαλασσινό προσφέρει το πιάτο με λαυράκι που συνοδεύεται από ριζότο σπανάκι, δανείζεται οξύτητα από το ζελέ λεμόνι και άρωμα από το λάδι άνηθου (19Ε).

Λαυράκι που συνοδεύεται από ριζότο σπανάκι, δανείζεται οξύτητα από το ζελέ λεμόνι και άρωμα από το λάδι άνηθου
.
Λαυράκι που συνοδεύεται από ριζότο σπανάκι, δανείζεται οξύτητα από το ζελέ λεμόνι και άρωμα από το λάδι άνηθου

Η οινική συντροφιά του λευκού κρασιού από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Charodannay από το Κτήμα Roussas, και τον ιδιόκτητο αμπελώνα του στην περιοχή «Βράχος» του όρους Όθρυς στην Κεντρική Ελλάδα, ταίριαξε όμορφα με το πιάτο. Η οινική λίστα προσφέρει καλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα για να συνοδεύσεις το φαγητό σου.

Λουκουμάδες φέτας με μέλι τομάτας και χώμα ελιάς
.
Λουκουμάδες φέτας με μέλι τομάτας και χώμα ελιάς

Για το τέλος, επιβάλλεται να γλυκαθείς με σφαίρα ruby σοκολάτα, με δροσερή μους γιαουρτιού, κόκκινα φρούτα , λευκή σοκολάτα και crumble κανέλλα και τζίντζερ (12Ε).

Με την γλυκιά γεύση στο στόμα να σε ακολουθεί και την ζέστη φιλοξενία του πρόθυμου προσωπικού, ανανεώνεις το ραντεβού σου με το γοητευτικό εστιατόριο.

The Royal Roof, Βar-Restaurant , Αγίας Ειρήνης 43, Μοναστηράκι Αθήνα, Tηλ. 2103210014

.
.
.

Στην Ερμού και στον αριθμό 118 ανακαινίστηκε μια τυπική κατοικία του αθηναϊκού μεσοπολέμου στο γοητευτικό Mira Me Boutique Hotel. Στο ισόγειο που φιλοξενούσε εμπορικό μαγαζί βρήκε την θέση του το bistrot Mira Me Athens που υποδέχεται από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Η ζεστασιά του χώρου θα σε αγκαλιάσει μόλις διαβείς το κατώφλι του. Την ματιά γητεύουν η ποικιλία από καράφες περασμένων δεκαετιών που φιγουράρουν πάνω στην ξύλινη ραφιέρα που θυμίζει φαρμακείο άλλων εποχών και «ντύνουν» την άνετη μπάρα.

.
.
.

Όμορφη σάλα που η διακόσμηση συνδέει το παρελθόν με το σήμερα, με νοσταλγικές αναφορές όπως η αποκάλυψη της παλιάς πέτρας. Ένα σημαντικό κομμάτι της μνήμης είναι και η γεύση που μας θυμίζει πρόσωπα, τόπους, καταστάσεις.

.
Vice Versa
.

Η επιτυχία του μάγειρα είναι να κάνει ένα φαγητό που θα το θυμάσαι και στην ανάμνηση του θα χαμογελάς. Έτσι θα αισθανθείς στο bistrot Mira Me Athens όταν δοκιμάσεις το φαγητό που έχει επιμεληθεί ο executive chef Αρης Ρούσσος και στην κουζίνα δημιουργεί ο σεφ Γρηγόρης Μπονιάκος.

Το μενού αποκαλύπτει τις προθέσεις της κουζίνας που εστιάζεται στα ποιοτικά προϊόντα, εποχιακά φρούτα και λαχανικά από επιλεγμένες φάρμες, μποστάνια και μικρούς παραγωγούς που αναδύουν τα αρώματα και τις γεύσεις του τόπου που τα γέννησε.

Λαχταριστή είναι η ποικιλία των χειροποίητων ψωμιών που έρχεται στο τραπέζι και συνοδεύεται από καλοδουλεμένο βούτυρο και ελιές. Σε βάζει σε πειρασμό. Θέλεις να τα φας όλα χωρίς καμία ενοχή. Κράτει όμως γιατί ακολουθούν τα πιάτα που είναι χάρμα οφθαλμών. Σαν καλοδουλεμένο κόσμημα είναι η μπουκιά του τραγανού μπριος και επάνω ταρταρ μοσχαριού, μετσοβόνε και τρούφα (16Ε). Ξεχειλίζει αληθινή νοστιμιά.

.
.
.

Ζωγραφική επί χάρτου; Όχι, ζωγραφική σε λευκό πιάτο με τον σεφ να συνδυάζει αραχνοΰφαντο καρπάτσιο μοσχαριού με πινελιές από κρέμα vitello tonnato, τρούφα και λεπτές φέτες πορτοκάλι από την Πελοπόννησο (18Ε). Σοφά μελετημένοι οι συνδυασμοί που προσφέρουν τερψιλαρύγγιες μπουκιές.

Η σαλάτα με νόστιμους συνδυασμούς υλικών –βασιλικό καβούρι, ταλιατέλα μαραθόριζα, λεπτοκομμένο κολοκυθάκι, αγγούρι και wakame- βγάζει φρεσκάδα (16Ε).

Από την μύτη σε τραβάει η ευωδιά του ριζότο με τρούφα Μαινάλου, μανιτάρι και οξύμελο(19Ε) Al dente και πληθωρικό.

=
.
=

Για κυρίως εξαιρετική η επιλογή του αρνιού σε σκέπη που συνδυάζεται με πουρέ ωραίας καπνισμένης μελιτζάνας και συνοδεύεται από αρωματικό γιαούρτι που προσφέρει νότες δροσιάς (26Ε).

Γλυκιά σφραγίδα στο δείπνο βάζει η σούπα κρασιού με κανέλλα, φράουλες και μια μπάλα παγωτό βανίλια (10Ε ).

Η οινική λίστα προσφέρει πολύ καλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, σχεδιασμένη από τον βραβευμένο οινοχόο Άρη Σκλαβενίτη, για ιδανικά ταιριάσματα με το μενού.

.
.
.

Με δύο λόγια το bistrot Mira Me Athens παραδίδει στους αναζητητές της καλής ζωής, καθαρές γεύσεις, φαγητό με απροσποίητη νοστιμάδα και ζεστή φιλοξενία. Είναι από τους χώρους που θέλεις να κάνεις στέκι.

.
.
.

Mira Me Athens Boutique Hotel, Restaurant & Bar,Ερμού 118, Αθήνα, τηλ.: 2152151930 – 2152151931