
«Η χώρα χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική, που δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα. Όλα είναι επικοινωνιακοί χειρισμοί κατώτατου επιπέδου», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συζήτηση του με τον εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα» Γιάννη Πρετεντέρη, στο πλαίσιο του «10ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, την οικονομία, αλλά και με αφορμή τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις με τους δασμούς Τραμπ, τα θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, εθνικής άμυνας, τόνισε ότι από την κυβέρνηση της ΝΔ «λείπει σχέδιο», για να υπογραμμίσει πως «για να υπάρξει σχέδιο χρειάζεται βλέμμα στο μέλλον και όχι βλέμμα στις κάλπες που για να πετύχεις τον στόχο σου συνεχίζεις παιχνίδια ελέγχου του δημόσιου διαλόγου, διχασμού και τοξικότητας». «Το ΠΑΣΟΚ σε όλα αυτά δεν πρωταγωνιστεί γι′ αυτό είναι πόλος ασφάλειας και προοπτικής για τη χώρα», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις είπε ότι είναι κρίσιμα εργαλεία και πως όμως «στο τέλος ο ελληνικός λαός θα επιλέξει ποιο κόμμα θέλει να κυβερνήσει, ποιο κόμμα θέλει να έχει δύναμη και ποιο κόμμα κάνει ζημιά». «Εμείς και εγώ προσωπικά αγωνίζομαι το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές να το αξιολογήσει θετικά ο ελληνικός λαός γι′ αυτό βλέπετε ότι σε όλα τα θέματα που προκύπτουν εμείς έχουμε μια πολιτική στάση, προσπαθούμε να δίνουμε συγκεκριμένες λύσεις». Πρόσθεσε ότι μεταξύ άλλων για τις οικονομικές ανισότητες και το πρόβλημα της στέγασης «εμείς με επίκαιρο τρόπο έχουμε τοποθετηθεί, άρα πιστεύω ότι στο τέλος της διαδρομής, πέρα από τη συγκυρία που υπάρχει σήμερα, ο λαός θα αξιολογήσει τα προβλήματα του και ποιοι προτείνουν λύσεις σωστές και σοβαρές». Στο ίδιο πλαίσιο εκτίμησε ότι το πεδίο μάχης όπου θα κριθούν οι επόμενες εκλογές είναι «η καθημερινότητα». «Η καθημερινότητα είναι η ακρίβεια, η υγεία, η παιδεία, η στέγαση, αλλά χωρίς θεσμούς και δικαιοσύνη όλα αυτά υπονομεύονται», τόνισε, σημειώνοντας ότι κράτος και δικαιοσύνη είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και πως η ανάπτυξη πάει μαζί με ένα θεσμικό κράτος. Αντίθετα, συμβαίνει ό,τι σήμερα, είπε, όπου σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ μία στις δύο άμεσες ξένες επενδύσεις είναι real estate και «έχουν βαφτίσει ανάπτυξη το ξεπούλημα της εθνικής μας περιουσίας».
Στο ερώτημα τι θα έκρινε ως θετική αξιολόγηση του κόμματός του στις εκλογές, επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο στόχος του προηγούμενου διαστήματος που ήταν το ΠΑΣΟΚ να φύγει από το τέλμα των προηγούμενων ετών και να μπει δυναμικά στο προσκήνιο, και πως «ο επόμενος στόχος είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ισάξια τη Νέα Δημοκρατία». Σημείωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι στο τέλος της διαδρομής θα κριθούν δύο προγράμματα, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται σήμερα με συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη ΝΔ και ένα πρόγραμμα που φιλοδοξούμε να υλοποιηθεί μετά τις εθνικές εκλογές, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ». «Αν υπάρχουν κι άλλα προγράμματα κι άλλα σχέδια θα τα αξιολογήσει αυτά ο κόσμος, εγώ μέχρι σήμερα δεν έχω δει ολοκληρωμένα σχέδια για τη χώρα μας», σχολίασε, προσθέτοντας ότι
Στην ερώτηση τι θα τον κάνει να πει «κερδίσαμε» στις επόμενες εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε «εάν κερδίσουμε τη ΝΔ». Ανέφερε ότι όχι πολλά χρόνια πριν το ΠΑΣΟΚ είχε 33% διαφορά από τη ΝΔ, για να τονίσει πως «αν αγωνιστούμε οι προτάσεις μας, οι καθημερινές μας δράσης στη Βουλή, να αποκτήσουν ένα χαρακτήρα πιο ισχυρό ως συζήτηση και διάλογο στην κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα που θα είναι η νίκη απέναντι στη ΝΔ. Το πιστεύω και αγωνίζομαι γι′ αυτό». Ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, εξηγώντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είχε συνηθίσει για πολλά χρόνια να έχει ο κόσμος αυτές τις προσδοκίες που έχει σήμερα από αυτό» και πως εν αντιθέσει με σήμερα, παλιά ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε 80-90 βουλευτές. «Εδώ καλούμαστε με πολύ λιγότερους ανθρώπους να παράξουμε πολύ μεγαλύτερο έργο», εξήγησε.
Ερωτηθείς με ποιο χώρο θεωρεί ότι βρίσκεται πιο κοντά το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορούσε να συμπράξει μαζί τους μετεκλογικά, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι υπάρχουν διάφορα παραδείγματα όπως το γερμανικό ή το ιβηρικό και πως όμως στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών και δεν βοηθάει και το θεσμικό πλαίσιο». «Αν η ερώτηση είναι απλά ιδεολογική, πέρα από τα τεχνικά ζητήματα, θέλω να σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγάλες ιδεολογικές διαφορές και με τη μία πλευρά και με την άλλη πλευρά», πρόσθεσε. Είπε ότι «δηλαδή σήμερα υλοποιείται ένα σχέδιο που κλιμακώνει ανισότητες, αποδομεί το κοινωνικό κράτος, η δημόσια υγεία έχει φτάσει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την στέγαση για σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού». «Όχι δεν είμαστε κοντά με αυτή την πολιτική», τόνισε, που υλοποιείται από το χώρο της ΝΔ. «Όπως σε θέματα θεσμικά έχουμε πολύ μεγάλη διαφορά με τα κόμματα της άλλης πλευράς, όταν βλέπω μία συμπεριφορά που είναι δώρο προς τη ΝΔ», είπε, θέτοντας ρητορικά το ερώτημα πώς έχει συμπεριφερεί το ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη, πώς η ΝΔ «που είναι η πρωταγωνίστρια της τραγωδίας» και πώς τα υπόλοιπα κόμματα.
Σημείωσε ότι το περιεχόμενο των δυο προτάσεων δυσπιστίας που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ συγκεκριμένο, μιλά για τις ευθύνες της 717 βάσει του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, μιλά για την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας βάσει «της έρευνας της ελληνικής δικαιοσύνης που αφορά πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα, έτσι ήρθε η δικογραφία Τριαντόπουλου, αφορά το κρατικό πόρισμα…». Σχολίασε ότι σήμερα βλέπει «μια μάχη της ΝΔ με το κράτος, αλλά κυβερνάει η ΝΔ, δηλαδή το πρόβλημα είναι ο ΕΔΟΑΣΑΑΜ, ο όποιος όμως ιδρύθηκε από τη ΝΔ με επιλογές ανθρώπων από τη ΝΔ…». «Έφυγε λοιπόν ο συντάκτης (του πορίσματος) που διορίστηκε από τη ΝΔ, από έναν οργανισμό που έφτιαξε η ΝΔ», για τον οποίο ο πρωθυπουργός έλεγε στη Βουλή ότι φτιάχτηκε γιατί θέλει διαφάνεια «και του απαντούσα ότι εμείς ψηφίσαμε το ’19 την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για να γίνει ανεξάρτητη αρχή και οι ίδιοι όχι μόνο δεν έκαναν ανεξάρτητη αρχή αλλά έκαναν μια αρχή με αυτά τα αποτελέσματα». «’Αρα το πρόβλημα είναι η ΝΔ που ακόμα και σε αυτά τα σοβαρά θέματα, μετά από μια τραγωδία, τα χειρίστηκε όλα με όρους συγκάλυψης και επικοινωνιακής διαχείρισης», είπε τονίζοντας ότι εμμένει πάρα πολύ στο ζήτημα του πορίσματος του ΕΔΟΑΣΑΑΜ γιατί «πρόκειται για άλλη μια τεράστια αποτυχία» του κράτους, «το επιτελικό κράτος της ΝΔ». Είπε ότι απέτυχε το κράτος να υλοποιήσει τη σύμβαση 717, που κυβερνούσε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα και απέτυχε η κυβέρνηση να υπάρχουν τα στοιχεία για να γίνει έρευνα. «Μιλάμε για αλλοίωση στοιχείων γιατί εκείνες τις ώρες αντί να υπάρχει μια κορδέλα που να πάνε μετά ειδική να κάνω δειγματοληψίες δώσαμε χώρο να δημιουργούνται τεράστιες θεωρίες από την άλλη πλευρά της αντιπολίτευσης», είπε.
Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξαναφτιάξει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος «που θα λειτουργούν οι θεσμοί, η δικαιοσύνη, γιατί σε άλλη περίπτωση όταν δε λειτουργεί το κράτος, δίνουμε τεράστιο χώρο στην συνωμοσιολογία, στην παράνοια, στο λαϊκισμό, τα διχαστικά αφηγήματα». «Η προσωπική αποτυχία του πρωθυπουργού και της ΝΔ δίνει τεράστιο χώρο για να υπάρχει μία ακραία συζήτηση που δε βοηθάει την χώρα», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση αναξιόπιστη, λέγοντας ότι «ακόμα και τώρα, αντί να βάζει μυαλό, συνεχίζει να κάνει προπαγάνδα». Σημείωσε ότι «εμείς δίνουμε μάχη για αλήθεια και δικαιοσύνη».
Σε σχέση με ισχυρισμούς ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ουρά» της Πλεύσης Ελευθερίας με αφορμή τη συνυπογραφή της πρότασης δυσπιστίας, είπε μεταξύ άλλων ότι εκείνοι έβαλαν τις υπογραφές τους «σε ένα κείμενο συγκεκριμένο, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, χωρίς τίποτα περιττό, χωρίς τίποτα διχαστικό, χωρίς τίποτα συνωμοσιολογικό». «Όταν ένα κόμμα συνυπογραφεί αυτό που λες εσύ, που είναι συγκεκριμένο και στοιχειοθετημένο βάσει τις ευρωπαϊκής δικαιοσύνης και του κρατικού πορίσματος, εσύ πας στα δικά τους τα βήματα ή αυτοί έρχονται στα δικά σου τα βήματα;».
Συζητώντας για το πολιτικό σύστημα ανέφερε ότι «εμάς το όραμα μας είναι να υπάρχουν πόλοι σταθερότητας, ισχυρά, προγραμματικά κόμματα, όχι κόμματα σφραγίδες όχι κόμματα του TikTok, όχι κόμματα που σήμερα εμφανίζονται και αύριο εξαφανίζονται». Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ εμμένει στη σοβαρότητα, τη θεσμικότητα και το πρόγραμμα «γιατί πραγματικά πιστεύω ότι είναι λύση για το πολιτικό σύστημα να υπάρχουν προγραμματικοί πόλοι». «Από την άλλη πλευρά η ΝΔ συνεχίζει να είναι πολύ πελατειακή και πολύ λιγότερο προγραμματική», σχολίασε.