Σε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων οδηγείται η χώρα. Με δεδομένη την αλλαγή του Συντάγματος και της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το κομβικό γεγονός που ενδεχομένως να πυροδοτήσει τις εξελίξεις, που θα φτάσουν ίσως και στην αλλαγή της πολιτικής πλειοψηφίας, είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων την Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ολοκληρώσει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή, ανεξαρτήτως της πλειοψηφίας που θα την στηρίξει, καθώς για εκείνον προέχει το ζήτημα της πολιτικής αξιοπιστίας.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε tweet του κάνει λόγο για «αποστασία». Αφορμή για το σχόλιο φαίνεται να είναι συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο ραδιόφωνο 247 στους 88,6 όπου είπε ότι ο υπουργός Άμυνας έπαψε να απειλεί με πτώση της κυβέρνησης όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον παρακολουθούσαν οι βουλευτές του κόμματός του. Η απάντηση του Π. Καμμένου ήταν η σύγκληση της ΚΟ για να δεσμεύσει τους βουλευτές του και η ανάρτηση «Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟ». Ο «ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης» φέρεται να είναι ο Ν. Κοτζιάς. Και ο «ανένδοτος» του Π., Καμμένου προφανώς δεν θα γίνει από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης…
Έτσι κι αλλιώς Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος έχουν συζητήσει πολλές φορές το κυβερνητικό μέλλον με προοπτική την συμφωνία των Πρεσπών και έχει ωριμάσει η ιδέα ότι ο Π. Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Μένει να συμφωνηθεί το πότε, το πώς και το πόσοι από τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα τον ακολουθήσουν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας θα ήθελε να ψηφίσει η Βουλή την συμφωνία των Πρεσπών τον Μάρτιο. Αυτό διαβεβαιώνουν όλες οι πηγές του Μαξίμου σημειώνοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας θέλει να ολοκληρώσει το θετικό πακέτο κυβερνητικών μέτρων ψηφίζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τις 120 δόσεις, την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα δύο πρώτα θα ψηφιστούν τον Γενάρη, αλλά τα άλλα δύο θα πρέπει να πάνε προς τα τέλη του Φλεβάρη.
Από την άλλη πλευρά κορυφαία στελέχη έχουν επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι θα χρειαστεί και ένας πολιτικός χρόνος για την ανασυγκρότηση και του κόμματος και της κυβέρνησης, επομένως πρέπει να επιταχύνει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και την απομάκρυνση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να σχηματίσουν «δύο πλειοψηφίες», μία για τις Πρέσπες και μία για τη νέα πολιτική πλειοψηφία που θα συνεχίσει την κυβερνητική πορεία.
Για τις Πρέσπες ο Αλ. Τσίπρας δεν πρόκειται να μπει σε λογικές διαπραγμάτευσης με κανέναν. Ούτε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να μιλήσει στη Βουλή και να ζητήσει από όλους να πάρουν καθαρή θέση, χωρίς όρους και μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για την επόμενη ημέρα. Το μήνυμα αυτό αφορά πρωτίστως το Ποτάμι και την ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που θελήσουν να συνδέσουν την ψήφο τους στο Μακεδονικό με την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα.
Από εκεί και πέρα τα σενάρια αφορούν και την ΝΔ που μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής. Διότι είναι άλλη η «απάντηση» αν η πρόταση μομφής κατατεθεί μόλις εισέλθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή για να κυρωθεί, και άλλη αν κατατεθεί μετά την κύρωση της συμφωνίας ή μετά την ψήφιση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Πάντως στο Μαξίμουν εκτιμούν ότι ακόμη και αν αποχωρήσει από την πλειοψηφία ο Π. Καμμένος, υπάρχουν οι 151 βουλευτές.
Σε κάθε περίπτωση, αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής ο Αλ. Τσίπρας δεν θα την μετατρέψει σε πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης. Το μήνυμα του Μαξίμου στον Κ. Μητσοτάκη είναι: αν έχεις 151, έλα.