Ανεπίτρεπτος βανδαλισμός στον τάφο της Λιλής Ζωγράφου στην Κρήτη

Σπασμένες πλάκες και αρκετές φθορές είδαν μπροστά τους όσοι βρέθηκαν εκεί για αυτοψία λίγο πριν μεταφερθούν τα οστά της σε οικογενειακό τάφο.
1985. Συναυλία στα Προπύλαια για την απελευθέρωση της δικηγόρου Κατερίνας Ιατροπούλου που είχε συλληφθεί για περίθαλψη εγκληματία. Στην φωτογραφία η συγγραφέας Λιλή Ζωγράφου
1985. Συναυλία στα Προπύλαια για την απελευθέρωση της δικηγόρου Κατερίνας Ιατροπούλου που είχε συλληφθεί για περίθαλψη εγκληματία. Στην φωτογραφία η συγγραφέας Λιλή Ζωγράφου
Eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε θλιβερό περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο άγνωστοι βανδάλισαν τον τάφο της Ηρακλειώτισσσας συγγραφέας, Λιλής Ζωγράφου στην Κρήτη, εμπνεύστριας, μεταξύ άλλων του «Η αγάπη άργησε μια μέρα» που διασκευάστηκε για την ελληνική τηλεόραση.

Σύμφωνα με το cretapost, το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή το πρωί, όταν η αντιδήμαρχος, Μαρία Καναβάκη μαζί με συνεργείο πήγαν στον τάφο της συγγραφέως προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία λίγο πριν μεταφερθούν τα οστά της σε οικογενειακό τάφο που παραχωρεί ο δήμος Ηρακλείου.

Η κατάσταση του τάφου ήταν τραγική: Σπασμένες πλάκες και αρκετές φθορές προκάλεσαν άγνωστοι βεβηλώνοντάς το.

«Αποφασίσαμε να αποδώσουμε τιμή στην Ηρακλειώτισσσα συγγραφέα με αποτέλεσμα να θέλουμε να μεταφέρουμε τα οστά της σε έναν τάφο που θα παραχωρήσει ο δήμος Ηρακλείου. Με αφορμή αυτήν την απόφαση σήμερα προχωρήσαμε σε αυτοψία στο χώρο για να δούμε τις σχετικές λεπτομέρειες. Κατά την αυτοψία διαπιστώσαμε πως ο παλιός τάφος έχει υποστεί καταστροφές πιθανότατα από βανδαλισμό», επεσήμανε η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη και τόνισε πως οι τάφοι αυτών των ανθρώπων απαιτούν σεβασμό.

«Οι χώροι των κοιμητηρίων αλλά κυρίως η μνήμη των ανθρώπων που έχουν φύγει απαιτούν σεβασμό. Αυτές οι συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες», υπογράμμισε σχετικά η ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό ερευνάται ώστε να διαπιστωθεί ο χρόνος όπου προκλήθηκαν οι φθορές αλλά και να εντοπιστούν οι δράστες.

Ποια ήταν η Λιλή Ζωγράφου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτη στις 17/6/1917 όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Κατάγεται από την Νεάπολη Λασιθίου. Ο πατέρας της ήταν εκδότης εφημερίδας «Ανόρθωση», με ιδιαίτερα φιλελεύθερες ιδέες για την εποχή του και πάθος για τη δημοσιογραφία. Η Λιλή Ζωγράφου φοίτησε στο «Λύκειο Κοραής» και στο «Καθολικό Γυμνάσιο Ουρσουλινών» της Νάξου. Σπούδασε φιλολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής και ενώ ήταν έγκυος, φυλακίστηκε για αντιστασιακή δράση και γέννησε στην φυλακή την θυγατέρα της, μετέπειτα ποιήτρια Ρένα Χατζηδάκη (1943–2003). Μετά την απελευθέρωση, εργάσθηκε ως δημοσιογράφος σε γνωστά περιοδικά και εφημερίδες, ταξιδεύοντας παράλληλα πολύ στην Ευρώπη και στις Ανατολικές χώρες. Την περίοδο 1953 - 1954 έζησε στο Παρίσι.

Δημοσίευσε μικρά έργα της σε λογοτεχνικά περιοδικά και πρωτοεμφανίστηκε στην βιβλιογραφία το 1949 με την συλλογή από νουβέλες με τίτλο «Αγάπη». ’Έγινε ευρύτερα γνωστή 10 χρόνια αργότερα, με το βιβλίο της για τον Νίκο Καζαντζάκη, «Νίκος Καζαντζάκης, ένας τραγικός». Kατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967 - 1974) δημοσίευε στο δεκαπενθήμερο περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ – που απευθυνόταν σε καλλιεργημένες γυναίκες της μέσης τάξης – άρθρα με ανατρεπτικό και πολιτικά τολμηρό περιεχόμενο που έκρυβαν τον κίνδυνο να εξοργίσουν την στρατιωτική εξουσία. Εξέφρασε έτσι τις δυνάμεις της νεολαίας που επρόκειτο αργότερα να κάνουν τη δική τους εξέγερση. Τα άρθρα εκείνα έμπασαν στον Τύπο της εποχής ένα καινούργιο ρεύμα ελευθερίας και ανανεώσεως και έγιναν σημεία αναφοράς και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον – όχι μόνον για τις γυναίκες αναγνώστριες του περιοδικού, που είδε την κυκλοφορία του να απογειώνεται. Έδινε τότε διαλέξεις και οι αίθουσες ήταν κατάμεστες από νέο κυρίως κόσμο. Το 1971 έγραψε και το βιβλίο της για τον Οδυσσέα Ελύτη, «Ο ηλιοπότης Ελύτης», το οποίο είχε δώσει στον ίδιο να το διαβάσει πριν αυτό δημοσιευτεί. Ο Ελύτης δεν το ενέκρινε και την απέτρεψε –σχεδόν της απαγόρευσε– να το δημοσιεύσει. Εκείνη όχι απλώς το δημοσίευσε, αλλά και σε δημόσιες διαλέξεις της φανέρωσε, με πολλή στενοχώρια, την αποδοκιμασία του ποιητή για το βιβλίο της.

Αυτή η πνευματική ελευθερία, η εγρήγορση και η έντιμη μαχητικότητα είναι χαρακτηριστική της Ζωγράφου σε όλα όσα έκανε και έγραψε, ακόμη και στα «λάθη» της. Δημοσίευσε 24 βιβλία (μυθιστορήματα, νουβέλες και δοκίμια) που έχουν κάνει αλλεπάλληλες εκδόσεις. Έγραψε σημαντικά δοκίμια για Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Επιπλέον, το μυθιστόρημά της «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1994) διασκευάστηκε για την ελληνική τηλεόραση.

Η Λιλή Ζωγράφου το 1998 έκανε διακοπές στο Ηράκλειο όταν υπέστη βαρύ εγκεφαλικό και νοσηλεύτηκε για μία εβδομάδα πριν εκπνεύσει. Η κηδεία της έγινε στον ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο στις 3 Οκτωβρίου 1998

ΠΗΓΕΣ: cretapost.gr

Δημοφιλή