
Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τα εργατικά ατυχήματα, από τα οποία καταγράφεται μόνο το 30-40%, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το 2024 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 146 εργατικά δυστυχήματα, ενώ το 2023 καταγγέλθηκαν 14.920 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 108 ήταν θανατηφόρα. Από την αρχή του 2025 ήδη μετρώνται 35 νεκροί από εργατικά δυστυχήματα.
«Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης απολογισμού της Επιθεώρησης Εργασίας το 2023 αναγγέλθηκαν σχεδόν 15.000 εργατικά ατυχήματα, για την ακρίβεια 14.920, σημειώνοντας νέο ρεκόρ από το 2000, το πρώτο έτος που έγινε ολοκληρωμένη καταγραφή. Από αυτά διερευνήθηκαν και ταξινομήθηκαν τα 7.827. Και από αυτά τα 109 ήταν θανατηφόρα, από τα οποία τα 47 ήταν αμιγώς εργατικά, εκ των οποίων το 51,1% συνέβη στο κατασκευαστικό τομέα, ενώ τα θανατηφόρα συμβάντα, τα οποία οφείλονται σε παθολογικά αίτια, ήταν 61. Μιλάμε, δηλαδή, για έναν νεκρό εργάτη ανά περίπου τρεις εργάσιμες, χωρίς στα στοιχεία αυτά να περιλαμβάνονται τα εργατικά ατυχήματα στα ορυχεία και τον κλάδο των ναυτεργατών, καθώς και τα ατυχήματα που σχετίζονται με την εργασία, αλλά δεν υπάρχει σχέση εξαρτημένης εργασίας π.χ. των αυτοαπασχολούμενων» ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Παναγιώτα Ρόζου.
Σημείωσε, επίσης, ότι σύμφωνα με τη Eurostat, στη χώρα μας καταγράφεται μόλις το 30-40% των εργατικών ατυχημάτων και συνεπώς για κάθε εργατικό ατύχημα που καταγράφεται υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο που δεν καταγράφονται, ενώ πολύ περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που χάνουν τη ζωή τους από επαγγελματικές ασθένειες.
«Δυστυχώς, αν και τα στατιστικά δεδομένα για τις θανατηφόρες αιτίες στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (ΕU-ΟSΗΑ) στην Ευρώπη, αναφέρουν ότι το 98% της αιτίας θανάτου στην εργασία οφείλεται σε επαγγελματική ασθένεια και το 2% σε εργατική ατυχήματα, στην Ελλάδα δεν δηλώνονται επαγγελματικές ασθένειες. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία υπολογίζονται οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες στην Ελλάδα σε περίπου 2500» πρόσθεσε η κ. Ρόζου. Παράλληλα υποστήριξε ότι η Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας είναι υποστελεχωμένη και σήμερα ο αριθμός των επιθεωρητών είναι κατά 50% μικρότερος από το 2000.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, ανέφερε ότι η πλειονότητα των εργατικών ατυχημάτων δεν δηλώνεται, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εκτίμηση για την επίπτωση της εργασίας σε πολλές επαγγελματικές παθήσεις.
Ως αιτίες των εργατικών δυστυχημάτων ανέφερε την πίεση στους χώρους εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη μέτρων προστασίας και των ανύπαρκτων ελέγχων στις επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της μετατροπής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασία σε ανεξάρτητη αρχή και την υποστελέχωσή του. Μιλώντας για τα ατυχήματα στα νοσοκομεία ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση αναισθησιολόγου που κατέρρευσε στο Παπανικολάου μετά από εφημερία καθώς και την περίπτωση εργαζόμενου στο ΑΧΕΠΑ που έχασε τη ζωή του πριν από τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας στην οποία ήταν μόνος του.
Σημείωσε ακόμη ότι η υποστελέχωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των δημόσιων δομών υγείας καθώς οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας (60-65 ώρες εργασίας την εβδομάδα) και ότι οι προσλήψεις που γίνονται είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ οι προκηρύξεις θέσεων αποβαίνουν άγονες λόγω των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία. Επισήμανε, δε, ότι οι μετακινήσεις προσωπικού σε νοσοκομεία της περιφέρειας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες εργασίας.
Η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Αθανασία Αγοραστού, ανέφερε ότι είναι ανησυχητική η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων σε όλους τους κλάδους, καταγγέλλοντας ότι οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε «απέραντη κοιλάδα των Τεμπών». «Οι συνάδελφοί μας έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρούς τραυματισμούς, ασθένειες και εργατικά ατυχήματα. Είτε πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό, που καθιστά τους εργαζόμενους ανίκανους για εργασία, είτε για απαράδεκτες συνθήκες που προκαλούν χρόνιες ασθένειες και μυοσκελετικά προβλήματα. Η κατάσταση παραμένει ανυπόφορη» είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Αγοραστού, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι χρειάζεται ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, διεύρυνση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγεινών Επαγγελμάτων, πλήρης καταγραφή και διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από την επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου, στις 10:30πμ, στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ