Οι κάτοικοι δύο βορείων ρωσικών πόλεων συγκεντρώνουν αποθέματα ιωδίου, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιπτώσεων από την έκθεση σε ραδιενέργεια, ύστερα από ένα μυστηριώδες ατύχημα σε κοντινό πεδίο στρατιωτικών δοκιμών, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.
Το υπουργείο Άμυνας έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το ατύχημα, αναφέροντας μόνο ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από την έκρηξη ενός πυραυλοκινητήρα υγρών καυσίμων σε πεδίο δοκιμών στη βόρεια Ρωσία.
Αν και το υπουργείο στην αρχή είχε αναφέρει πως δεν είχαν διαφύγει στην ατμόσφαιρα επιβλαβή χημικά και ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας παρέμεναν αμετάβλητα, οι αρχές στην κοντινή πόλη Σεβεροντβίνσκ ανέφεραν μια σύντομη αύξηση της ραδιενέργειας. Δεν δόθηκε επίσημη εξήγηση γιατί ένα τέτοιο ατύχημα θα προκαλούσε αύξηση της ραδιενέργειας.
«Όλοι καλούσαν, ρωτώντας για ιώδιο όλη την ημέρα» ανέφερε ένα φαρμακείο, σύμφωνα με το 29.Ru, μέσο που καλύπτει την περιοχή του Αρχανγκέλσκ.
Όπως ανέφερε, η «κούρσα» για το ιώδιο έλαβε χώρα στις βόρειες πόλεις του Αρχανγκέλσκ και του Σεβεροντβίνσκ, και πολλά φαρμακεία είχαν ξεμείνει. Στο Σεβεροντβίνσκ βρίσκεται ένα ναυπηγείο που κατασκευάζει πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
«Έχουμε ακόμα ιώδιο...αλλά πραγματικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων ήρθε για αυτό σήμερα» ανέφερε άλλο φαρμακείο.
Οι αρχές είχαν αποκλείσει για τα πλοία μια περιοχή στον κόλπο Ντβίνα στη Λευκή Θάλασσα για έναν μήνα κοντά στο σημείο του ατυχήματος, χωρίς να εξηγήσουν γιατί.
Αξιωματικός του ναυτικού που δεν κατονομάστηκε, τον οποίο επικαλέστηκε η Kommersant, είπε ότι το ατύχημα θα μπορούσε να είχε συμβεί σε έναν χώρο δοκιμών στη θάλασσα και ότι η έκρηξη ενός πυραύλου θα μπορούσε να είχε προκαλέσει διαρροή τοξικών καυσίμων.
Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η έκρηξη του πυραυλοκινητήρα μπορεί να έλαβε χώρα σε χώρο δοκιμών όπλων κοντά στο χωριό Νιονόκσα στην περιοχή του Αρανγκέλσκ.
Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, μια περιοχή κοντά στη Νιονόκσα χρησιμοποιείται για δοκιμές όπλων, περιλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise που χρησιμοποιούνται από το ρωσικό ναυτικό. Υπάρχουν εικασίες ότι η δοκιμή ίσως να αφορούσε σε έναν νέο πολυηχητικό (hypersonic) πύραυλο, ονόματι Tsirkon.
Η Greenpeace επικαλέστηκε δεδομένα του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, σύμφωνα με τα οποία τα επίπεδα της ραδιενέργειας είχαν αυξηθεί 20 φορές πάνω από το κανονικό στο Σεβεροντβίνσκ, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Νιονόκσα.