Ανησυχία στη Δύση για την αυξημένη ρωσική δραστηριότητα στη θάλασσα

Τι λένε Βρετανοί και Αμερικανοί, τι απαντούν οι Ρώσοι
Reuters

Προβληματισμό στην βρετανική κυβέρνηση και τη Δύση γενικότερα έχουν προκαλέσει οι κινήσεις ρωσικών πολεμικών κοντά στα βρετανικά χωρικά ύδατα, ενώ παράλληλα στελέχη του ΝΑΤΟ κάνουν λόγο για δραματική αύξηση της δραστηριότητας των ρωσικών υποβρυχίων κοντά σε ζωτικής σημασίας υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών, παροχής διαδικτύου κ.α.

Την Τρίτη έγινε γνωστό πως η βρετανική φρεγάτα HMS «St Albans» συνόδευσε και παρακολούθησε την καινούρια ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ» στη Βόρεια Θάλασσα, η οποία βρισκόταν κοντά στα βρετανικά χωρικά ύδατα ανήμερα των Χριστουγέννων. Η ρωσική φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων είναι ακόμα σε στάδιο δοκιμών, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να λειτούργησε με κάποιον τρόπο καθησυχαστικά για το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, που έκανε λόγο για πρόσφατη «αύξηση των ρωσικών μονάδων που διέρχονται από τα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πέρα από τα «St. Albans» και «Ναύαρχος Γκόρσκοφ», άλλο ένα πρόσφατο περιστατικό στο οποίο ενεπλάκησαν τα δύο ναυτικά ήταν η παρακολούθηση από το βρετανικό περιπολικό HMS Tyne ενός ρωσικού πλοίου «συλλογής πληροφοριών» το οποίο πέρασε από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Μάγχη την Κυριακή, ενώ ένα ελικόπτερο του Βασιλικού Ναυτικού απεστάλη για να παρακολουθήσει άλλα δύο ρωσικά πλοία. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον περασμένο Ιανουάριο συναγερμό είχε προκαλέσει στη βρετανική κυβέρνηση η διέλευση του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» και των συνοδευτικών του από τη Μάγχη, καθ’οδόν προς τη Συρία.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο υποναύαρχος Κρις Πάρι, πρώην αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ, που τόνισε στο BBC ότι η αποστολή του ρωσικού πλοίου ήταν «φυσιολογική» και ότι δικαιούται να το κάνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των κανόνων αβλαβούς διέλευσης. Παράλληλα, σημείωσε ότι το καλύτερο θα ήταν η παρατήρηση του νέου ρωσικού πολεμικού με σκοπό τη συλλογή όσο περισσότερων πληροφοριών είναι δυνατόν. Από πλευράς τους, ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για υποκίνηση «αντιρωσικής υστερίας» από τα βρετανικά ΜΜΕ και για «υπερβολικές αντιδράσεις» από το Βασιλικό Ναυτικό, καθώς η ρωσική φρεγάτα κινείται τακτικά μεταξύ της Βαλτικής και της Λευκής Θάλασσας στα βόρεια της Ρωσίας.

Ιδιαίτερες είναι επίσης οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών- των θεωρούμενων «αρτηριών» του Ίντερνετ: Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο επικεφαλής του βρετανικού γενικού επιτελείου, Σερ Στούαρτ Πιτς, δήλωσε ότι η Βρετανία και το ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των γραμμών/ διαύλων επικοινωνίας, καθώς, εάν κόβονταν, θα επρόκειτο για καταστροφικό πλήγμα για την οικονομία. Σε παρεμφερές πλαίσιο κινούνται και οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού υποναυάρχου Άντριου Λένον, διοικητή των δυνάμεων υποβρυχίων του ΝΑΤΟ, ο οποίος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, δήλωσε πως «βλέπουμε ρωσική υποβρύχια δραστηριότητα κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια την οποία δε νομίζω πως έχουμε ξαναδεί ποτέ. Η Ρωσία ξεκάθαρα δείχνει ενδιαφέρον για τις υποθαλάσσιες υποδομές του ΝΑΤΟ και των χωρών του».

Anton Vaganov / Reuters

Η αντίδραση της συμμαχίας σε αυτό ήταν η επανενεργοποίηση μιας διοικητικής δομής που είχε κλείσει μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, με σκοπό την ασφάλεια του βορείου Ατλαντικού. Επίσης, σε εξέλιξη είναι κινήσεις των χωρών της Συμμαχίας για τη βελτίωση των ανθυποβρυχιακών τους δυνατοτήτων.

Δημοφιλή