Εν μέσω κρίσης στην Ευρώπη αναφορικά με το μεταναστευτικό και το μέλλον του δικαιώματος στην παροχή ασύλου, εγείρονται ανησυχίες για την ικανότητα της Αυστρίας, όπου στην εξουσία βρίσκεται μια κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς, να ασκήσει επί έξι μήνες την προεδρία μιας διχασμένης ΕΕ.
Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν «Κουρτς και η κυβέρνησή του παίζουν με τους φόβους και σπέρνουν διχόνοια στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατήγγειλε ο οικολόγος ευρωβουλευτής Φίλιπ Λάμπερτς την Τρίτη.
Ο 31χρονος συντηρητικός ηγέτης, που βρίσκεται στην εξουσία λιγότερο από έξι μήνες, έχει ωστόσο τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο και ανήκει.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, επίσης του ΕΛΚ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Η νέα αυστριακή κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, ο συνασπισμός του Κουρτς δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτόν του 2000, όταν για πρώτη φορά στην Αυστρία το δεξιό, συντηρητικό κόμμα OVP συνεργάστηκε με το ακροδεξιό κόμμα του Γεργκ Χάιντερ (FPO).
Τότε η συμμετοχή του FPO στην εξουσία είχε προκαλέσει σοκ στην ΕΕ η οποία επέβαλε για μήνες κυρώσεις στην Αυστρία.
Όμως η κυβέρνηση του 2018 «έχει ένα ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το 2000 δεν συνέβαινε το ίδιο», ισχυρίζεται ο Γιούνκερ.
Δεν συμμερίζονται όμως όλοι την άποψή του: «Ο καγκελάριος Κουρτς υπερασπίζεται την ατζέντα της σκληρής δεξιάς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αγωνία του κατά των προσφύγων κρύβει τα επείγοντα προβλήματα που συγκλονίζουν τόσο τη χώρα του όσο και την ΕΕ», εκτίμησε ο Βέλγος Λάμπερτς.
Ο Σεμπαστιέν Μαγιάρ, διευθυντής του ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ, επισημαίνει τους κινδύνους που παρουσιάζει η αυστριακή προεδρία της ΕΕ τους επόμενους έξι μήνες.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα βρίσκεται στην εξουσία σε μια χώρα της ΕΕ, αλλά το πολιτικό πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό, διότι για πρώτη φορά μετρά πολλούς συμμάχους γύρω από το τραπέζι του Συμβουλίου –των 28 χωρών μελών της ΕΕ―, με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία», υπογράμμισε.
Αφού πέτυχε την άνοδό του στην εξουσία στην Αυστρία υποσχόμενος μια μεταναστευτική πολιτική χωρίς υποχωρήσεις, ο Κουρτς αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα ως μία από τις προτεραιότητές του στη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ, προτάσσοντας το θέμα της ασφάλειας.
«Οι πρόσφυγες θα είναι ένα σημαντικό θέμα για τα κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην ΕΕ καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές», προέβλεψε ο Μαγιάρ.
Την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, προειδοποίησε τον Κουρτς: «το να είσαι πρόεδρος του Συμβουλίο είναι ελαφρώς διαφορετικό από το να είσαι καγκελάριος της Αυστρίας. Πρέπει να χτίσετε γέφυρες, να κάνετε συμβιβασμούς».
Επίσης επέμεινε ότι δεν υπάρχει μεταναστευτική κρίση, καθώς ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν του 2015, αλλά «μια πολιτική κρίση (που παίζεται) στις πλάτες των προσφύγων».
Το ΕΛΚ «μάς οδηγεί σε έναν δρόμο φόβου και διχασμού», κατήγγειλε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών Ούντο Μπούλμαν.