Προβληματισμένη είναι η διεθνής επιστημονική και ιατρική κοινότητα με τις περιπτώσεις εκείνες των ασθενών του κορονοϊού που αδυνατούν να αναρρώσουν, νοσώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τους 2,5 μήνες.
Στη Γουχάν της Κίνας - το πρώτο επίκεντρο της πανδημίας - υπάρχουν άνθρωποι που αρρώστησαν τον Φεβρουάριο και ακόμη και τώρα είναι θετικοί στον επικίνδυνο ιό. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται θετικοί μετά από 60 ή 70 ημέρες, παρόλο που στο μεσοδιάστημα κάποια τεστ είχαν βγει αρνητικά.
Τα συμπτώματά τους έχουν υποχωρήσει, βέβαια, ωστόσο εξακολουθούν να είναι φορείς του κορονοϊού και επομένως υπάρχει ο κίνδυνος να μολύνουν οποιονδήποτε συνανστραφούν.
Η Κίνα δεν έχει δημοσιεύσει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των ασθενών που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Ωστόσο, οι αναφορές υποδεικνύουν οτι ανέρχονται σε εκατοντάδες.
Στη Νότια Κορέα, περίπου 1.000 άτομα έχουν βρεθεί θετικά στον ιό για τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερο. Στην Ιταλία, αξιωματούχοι υγείας παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με κορονοϊό ενδέχεται να είναι θετικοί για περίπου ένα μήνα.
Οι σπάνιες περιπτώσεις στην Ελλάδα
Την περασμένη εβδομάδα, στο φως της δημοσιότητας ήρθε η σπάνια περίπτωση - μια από τις τρεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα - ενός 50χρονου ανδρα από την Πελοπόννησο που είχε βρεθει θετικός στον κορονοϊό πριν από 40 μέρες και εξακολουθούσε να νοσεί καθώς και τα τέσσερα τεστ στα οποία υπεβλήθη ήταν θετικά.
Ο άνδρας, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους εκδρομείς που πήγαν στα Ιεροσόλυμα εμφάνισε συμπτώματα μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και νοσηλευτηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου για 10 ημέρες. Από τότε μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά το εξιτήριό του, κάνει κάθε εβδομάδα το τεστ και κάθε φορά βγαίνει θετικό, παρότι δεν έχει καθόλου συμπτώματα.
Οπως λένε οι γιατροί είναι μία από τις μόλις τρεις περιπτώσεις ασθενών που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί στην χώρα.
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, παθολόγο λοιμωξιολόγο, καθηγητή παθολογίας ιατρικού τμήματος πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, είπε ότι οι 40 μέρες είναι από τα μεγαλύτερα διαστήματα που χρειάζεται προκειμένου να βγει ένα τεστ αρνητικό.
«Υπάρχει περίπτωση σε μερικούς ανθρώπους, παρότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα, ειδικά όταν είναι ήπια τα συμπτώματα, να παραμείνει έστω και ελάχιστο ιικό φορτίο εκεί που το ελέγχουμε» διευκρίνισε.
Γιατί συμβαίνει αυτό
Τα ατόμα που παραμένουν θετικά στον ιό, και ως εκ τούτου είναι δυνητικά μολυσματικά, προκαλούν διεθνή ανησυχία, καθώς πολλές χώρες επιδιώκουν να τερματίσουν την καραντίνα και να συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα εφόσον επιβραδύνεται η εξάπλωση του ιού. Επί του παρόντος, η συνολικά συνιστώμενη περίοδος απομόνωσης μετά την έκθεση στον ιό είναι 14 ημέρες.
Στο μεταξύ, όμως, οι ειδικοί και οι γιατροί προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί ο ιός συμπεριφέρεται τόσο διαφορετικά σε αυτούς τους ανθρώπους.
Μερικοί υποστηρίζουν ότι κάποιοι ασθενείς επαναμολύνονται. Κάτι τέτοιο θα ψαλίδιζε τις ελπίδες, που θέλουν τα άτομα με Covid-19 να αποκτούν ανοσία μετά την απόκτηση των κατάλληλων αντισωμάτων.
Αλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ο ιός μπορεί να «επανενεργοποιήθηκε».
Ετεροι εμπειρογνώμονες στη Νότια Κορέα και την Κίνα λένε ότι υπολείμματα του ιού θα μπορούσαν να έχουν παραμείνει στο σύστημα των ασθενών, αλλά να μην είναι μολυσματικά ή επικίνδυνα για τον ξενιστή ή άλλους.
(με πληροφορίες από Reuters)