Ανησυχούν οι Θεσμοί για τα μέτρα ελάφρυνσης

Αμφιβολίες για το αν τελικά θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
mrtom-uk via Getty Images

Έντονο προβληματισμό για το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων ελάφρυνσης εκφράζουν οι Θεσμοί, διατυπώνοντας τις αμφιβολίες τους για το αν τελικά θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Αν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι των Θεσμών βρίσκονται ήδη σε ρυθμούς διακοπών, τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τον ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων της Ελληνικής οικονομίας προκειμένου να καταλήξουν εάν τα μέτρα ελάφρυνσης θα πρέπει να συνδυαστούν με παρεμβάσεις εξισορρόπησης.

Οι προβληματισμοί αυτοί διατυπώθηκαν ήδη και στην Ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών. Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν οι κυβερνητικές εξαγγελίες (μειώσεις φόρων, κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης, νέα πάγια ρύθμιση, κ. ά). Οι Θεσμοί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους τόσο για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα νομοσχέδια που ψηφίζει η νέα κυβέρνηση, όσο και για το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν είχε ενημερωθεί πλήρως αναφορικά με τις κυβερνητικές προθέσεις.

Η Ελληνική πλευρά επιχειρεί να διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν, οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν κανονικά, ενώ ο προϋπολογισμός του 2020 δεν θα περιλαμβάνει άλλες εκπλήξεις. Είναι γεγονός ότι οι Θεσμοί τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους ότι τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία ψηφίστηκαν θέτουν σε κίνδυνο την δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

Για αυτό και έχουν ζητήσει λεπτομερή ενημέρωση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την πορεία είσπραξης των εσόδων, αλλά και το ακριβές ποσό που κοστίζουν οι φορολογικές παρεμβάσεις. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός των τεχνικών κλιμακίων αφορά τις νέες μειώσεις φόρων στα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα μαζί με τι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο προς ψήφιση στη Βουλή.

Ήδη οι τεχνοκράτες των δανειστών αναζητούν το πραγματικό κόστος, δηλαδή τις επιπτώσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2020 αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο, η βάση υπολογισμού δεν ευνοεί την κυβέρνηση καθώς στα στοιχεία του Ιουνίου εμφανίζονται προβλήματα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Συγκεκριμένα οι εισπράξεις ήταν μειωμένες κατά 605 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις θα γίνουν προβολές στα έσοδα και τις δαπάνες του 2020 αλλά και για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

Για αυτό το λόγο και οι Θεσμοί ζητούν από την Ελληνική πλευρά ιδιαίτερη προσοχή στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019, αλλά και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 που εκτιμάται πως μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός και για τη μεγάλη μάχη για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δημοφιλή