Τα κινεζικά νοσοκομεία δέχονταν τεράστια πίεση την Τετάρτη, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ η έκταση του ξεσπάσματος και αμφιβολίες για την αξιοπιστία των επίσημων δεδομένων έκαναν κάποιες χώρες να εξετάζουν νέους κανόνες για τα ταξίδια όσον αφορά στους επισκέπτες από την Κίνα.
Σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής, η Κίνα αυτόν τον μήνα άρχισε να καταργεί το πιο αυστηρό σύστημα lockdowns και εντατικών τεστ για την Covid-19 στον κόσμο, βάζοντας την οικονομία της στον δρόμο ενός πλήρους επανανοίγματος το επόμενο έτος.
Η άρση των κυρώσεων, που έλαβε χώρα μετά από μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις εναντίον τους, σημαίνει ότι η Covid-19 εξαπλώνεται σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα και πιθανώς μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς σε θέματα υγείας.
Η ταχύτητα με την οποία η Κίνα, η τελευταία μεγάλη χώρα στον κόσμο που κινείται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ιού ως ενδημικού, εγκατέλειψε τους κανόνες για την Covid-19, έχει οδηγήσει σε τεράστια πίεση προς το εύθραυστο σύστημα υγείας της.
Η Κίνα ανέφερε τρεις νέους θανάτους λόγω Covid την Τρίτη, τη στιγμή που τη Δευτέρα ήταν ένας- αριθμοί που δε συνάδουν με τις εμπειρίες χωρών με πολύ μικρότερους πληθυσμούς μετά το επανάνοιγμά τους.
Το προσωπικό στο Χουαξί, μεγάλο νοσοκομείο στο Τσενγκντού, είπε ότι ήταν «πολύ απασχολημένοι» με τη φροντίδα ασθενών με Covid. «Κάνω αυτή τη δουλειά 30 χρόνια και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόρτος που έχω δει ποτέ» είπε ένας οδηγός ασθενοφόρου έξω από το νοσοκομείο.
Ο Ζανγκ Γιουχούα, αξιωματούχος στο νοσοκομείο Τσαογιάνγκ του Πεκίνου, είπε πως οι πιο πρόσφατοι ασθενείς ήταν ηλικιωμένοι και κρίσιμα άρρωστοι με υποκείμενα νοσήματα. Είπε ότι ο αριθμός των ασθενών που λάμβαναν επείγουσα φροντίδα είχε αυξηθεί στους 450-550 την ημέρα, ενώ πριν ήταν 100, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Η «κλινική πυρετού» του Νοσοκομείου Φιλίας Κίνας- Ιαπωνίας ήταν επίσης «γεμάτο» με ασθενείς με γκρίζα μαλλιά, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.
Η Κίνα θα σταματήσει να απαιτεί από εισερχόμενους ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα από τις 8 Ιανουαρίου, είπαν αυτή την εβδομάδα οι αρχές, με αποτέλεσμα πολλοί Κινέζοι οι οποίοι ήταν αποκομμένοι από τον κόσμο για πολύ καιρό να κοιτούν για ταξίδια. Ωστόσο αν και οι online αναζητήσεις για πτήσεις εκτοξεύονταν την Τρίτη από πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτοικοι και ταξιδιωτικές υπηρεσίες υποδείκνυαν ότι μια επιστροφή σε κάτι που θα έμοιαζε με κανονικότητα θα χρειαζόταν κάποιους μήνες ακόμα, δεδομένων των ανησυχιών για την Covid και πιο προσεκτικών δαπανών λόγω της επίδρασης της πανδημίας, Επιπλέον, κάποιες κυβερνήσεις εξέταζαν νέες απαιτήσεις ως προς τα ταξίδια για επισκέπτες από την Κίνα.
Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ επικαλέστηκαν την «έλλειψη διαφανών δεδομένων», ενώ η Ινδία και η Ιαπωνία θα απαιτούν αρνητικό τεστ για ταξιδιώτες από την κινεζική ενδοχώρα. Το Τόκιο επίσης σχεδιάζει να βάλει περιορισμούς στις αερογραμμές που αυξάνουν τις πτήσεις προς την Κίνα. Οι Φιλιππίνες θα έπρεπε να είναι «πολύ προσεκτικές» όταν υποδέχονται ταξιδιώτες από την Κίνα, είπε ο υπουργός Μεταφορών τους την Τετάρτη, προσθέτοντας πως η χώρα εξέταζε το ενδεχόμενο επιβολής τεστ.
Η 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων οικονομία της Κίνας αναμένεται να δει επιβράδυνση στην παραγωγικότητα των εργοστασίων και την εσωτερική κατανάλωση, καθώς εργαζόμενοι και καταναλωτές νοσούν.
Με πληροφορίες από Reuters