Ξεκινάμε με μία παραδοχή. Είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε δικαίωμα να εκνευριζόμαστε. Είτε αυτό αφορά τον υδραυλικό που δεν ήερθε να φτιάξει τον θερμοσίφωνα και αναγκαστήκαμε να κάνουμε ντους με παγωμένο νερό, είτε αφορά τους βαθμούς της κόρης στο σχολείο που μας πάγωσαν ακόμη περισσότερο, είτε χίλια δυό ακόμη πράγματα.
Όμως το πρόβλημα με τον εκνευρισμό και τον θυμό είναι πολύ πιο έντονο όταν μας κυριεύουν σε καταστάσεις που δεν πρέπει. Η υπάλληλός μας στη ρεσεψιόν, οι κοντινοί μας συνεργάτες και, πάνω από όλα, οι πελάτες μας δεν είναι εκεί για να ξεσπάμε εμείς πάνω τους! Ας σταματήσουμε λοιπόν να τους μεταχειριζόμαστε σαν ανθρώπινα μπαλάκια του στρες και ας ακολουθήσουμε κάποιες από τις συμβουλές διαχείρισης θυμού που ακολουθούν.
Η επιχείρησή σας δεν είναι Πομπηία
Ο θυμός είναι σαν λάβα ηφαιστείου. Μετά την έκρηξη, ρέει ανεξέλεγκτα, χωρίς να σταματά για να εξετάσει τα αισθήματα των άλλων. Όμως, δεν θέλετε να μετατρέψετε την επιχείρησή σας σε μία νέα Πομπηία, πιστέψτε με. Όταν είστε θυμωμένοι, το πιθανότερο είναι ότι δεν σηκώνετε μύγα στο σπαθί σας και δεν ακούτε καν τα επιχειρήματα του άλλου.
Όμως, ο συνομιλητής σας δεν μπορεί να ξέρει ότι εσείς βράζετε από μέσα σας για τους δικούς σας λόγους. Αυτό που αναμένει από εσάς είναι συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων – αυτό δηλαδή που θα περιμένατε και εσείς αν δεν ήσασταν τόσο φορτισμένοι.
Αποστασιοποιηθείτε λοιπόν και προσπαθήστε να δείτε τον συνομιλητή σας με κατανόηση και ενσυναίσθηση και όχι σαν κάποιον που “τολμά να σας αντιμιλήσει”. Δεν είστε Καίσαρας, είστε επιχειρηματίας.
Δεν είστε ο Εμίλ Ζολά
Μιλάμε για τον συγγραφέα του περίφημου λογοτεχνικού αριστουργήματος “Κατηγορώ”. Όταν τυφλώνεστε από τον θυμό, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσετε να κατηγορείτε δικούς σας ανθρώπους, συνεργάτες και μέχρι και τους πελάτες σας, και σε αντίθεση με τον Εμίλ Ζολά και την “υπόθεση Ντρέιφους”, δεν θα έχετε δίκιο.
Όσο θυμωμένος και εάν είστε λοιπόν, σταματήστε να κουνάτε το δάχτυλο στον συνομιλητή σας. Αποσύρετε τα κατηγορητήρια και αντικαταστήστε τα με θετικότητα και καλή πίστη. Θα ανακαλύψετε ότι λειτουργείτε πιο σωστά ως επιχειρηματίας και παράλληλα θα δείτε και τον θυμό σας να υποχωρεί.
Μη λέτε μεγάλα λόγια…
Όλοι το έχουμε πάθει. Πάνω στο θυμό μας, οι εκφράσεις μας αποκτούν δραματικότητα και τα λόγια μας γίνονται μεγάλα και κάποιες φορές “βαριά”, πχ:
Δεν θέλω να σε ξαναδώ στο γραφείο μου
Μην περάσεις ποτέ ξανά την πόρτα της επιχείρησης
Για όσο ζω δεν πρόκειται να σου ξαναμιλήσω
Κλπ.
Είναι σίγουρο ότι τέτοια λόγια θα τα μετανιώσετε το ίδιο βράδυ, πολλές φορές και το ίδιο δευτερόλεπτο που τα λέτε. Αποφύγετε λοιπόν τις δραματικές και βαρύγδουπες εκφράσεις και θα δείτε την κατάσταση να αποσυμπιέζεται πολύ πιο εύκολα, όσο θυμωμένοι και αν είστε.
Κάντε ένα διάλειμμα
Εάν προσωπικά προβλήματα σας έχουν προκαλέσει ανεξέλεγκτο θυμό, που, σε πολύ λίγο θα ξεσπάσει πάνω στους ανυποψίαστους συνεργάτες ή πελάτες σας, κάντε την απλούστερη κίνηση του κόσμου. Κάντε ένα διάλειμμα. Ζητήστε συγνώμη και προφασιστείτε πχ ότι θέλετε να πάτε στην τουαλέτα.
Η αλλαγή περιβάλλοντος έστω και για λίγα λεπτά, κάποιες βαθιές ανάσες, ακόμη και λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σας, μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην εικόνα μεταξύ ενός επιχειρηματία, σίγουρου για τον εαυτό του, και ενός θυμωμένου και ταλαιπωρημένου ανθρώπου, με τον οποίο και εσείς οι ίδιοι δεν θα θέλατε να συγχρωτίζεστε.
Θέμης Σαρανταένας
Σύμβουλος Mάρκετινγκ