«Ανοιγμα» Ερντογάν σε Ασαντ για πρόσκληση και ειρηνευτική πρωτοβουλία

«Εμείς, μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να έχουμε μια πρόσκληση στον Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει δηλώσεις καθώς συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, στις 04 Ιουλίου 2024. (Photo by Turkish Presidency/Murat Kula/Anadolu via Getty Images)
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει δηλώσεις καθώς συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, στις 04 Ιουλίου 2024. (Photo by Turkish Presidency/Murat Kula/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε την Παρασκευή το στίγμα μιας νέας διπλωματικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας με τη Δαμασκό, υπονοώντας μια πιθανή πρόσκληση προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας.

«Εμείς, μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να έχουμε μια πρόσκληση προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από την Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου συμμετείχε σε διήμερη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

«Εάν ο κ. Πούτιν μπορέσει να επισκεφθεί την Τουρκική Δημοκρατία, αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας διαδικασίας».

«Τα χρόνια που περνούν στη Συρία έδειξαν ξεκάθαρα σε όλους την ανάγκη για την εύρεση μιας μόνιμης λύσης», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης, αναφερόμενος στη βία και το χάος από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται από το 2011 στη γειτονική χώρα.

Υπογράμμισε την κρίσιμη ανάγκη της Συρίας για ανασυγκρότηση και σταθερότητα, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις των εκτεταμένων ζημιών στις υποδομές και των κοινωνικών αναταραχών.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η πρόσφατη περιφερειακή ηρεμία στο θέμα αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα στην ειρήνη με πολιτικές και προσεγγίσεις που είναι απαλλαγμένες από προκαταλήψεις. «Είναι πρόβλημα ότι η αστάθεια στην περιοχή παρέχει χώρο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδίως στο (σ.σ κουρδικό) PKK/PYD/YPG».

Η εξάλειψη αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Συρίας, δήλωσε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας την εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεμελίων και ειρηνευτικών πρωτοβουλιών χωρίς αποκλεισμούς που θα βασίζονται στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

«Πάντα τείναμε και θα συνεχίσουμε να τείνουμε χείρα φιλίας στη γειτονική μας Συρία. Θα σταθούμε δίπλα σε μια ευημερούσα, ενωμένη Συρία που θα βασίζεται σε ένα δίκαιο, έντιμο και χωρίς αποκλεισμούς νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Το μόνο που ζητάμε είναι η Συρία να δεχτεί αυτή τη μεγάλη αγκαλιά και να επιτύχει ανάκαμψη σε κάθε πτυχή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Είπε ότι δεν είναι χώρες αλλά τρομοκρατικές ομάδες όπως το PKK και τα παρακλάδια του που ανησυχούν για την ανανέωση των δεσμών της Άγκυρας με τη Δαμασκό.

Όσον αφορά το πρόσφατο περιστατικό στην τουρκική πόλη Καισάρεια, το οποίο οδήγησε σε βία κατά των Σύρων, ο Ερντογάν είπε ότι ορισμένα στοιχεία έχουν ως στόχο να χρησιμοποιήσουν τον ρατσισμό για να διαταράξουν την ενότητα, αλλά οι αρχές θα τους αντιμετωπίσουν.

«Ο Πούτιν έχει δείξει επιθυμία για Ειρήνη - Κάποιες χώρες κλιμακώνουν τον κίνδυνο για τον Γ′ Παγκόσμιο Πόλεμο για να πουλάνε όπλα»

Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε επίσης τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι ορισμένες δυτικές χώρες και οντότητες κλιμακώνουν τον κίνδυνο του Γ′ Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να επωφεληθούν οι έμποροι όπλων.

Είπε ότι ο Πούτιν έδειξε πρόσφατα μια επιθυμία για ειρήνη, αναφερόμενος στις παρατηρήσεις του Ρώσου ηγέτη ότι οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης του 2022 παραμένουν ”στο τραπέζι” και μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν είπε ότι η επίτευξη της ειρήνης απαιτεί σημαντικές προσπάθειες διαμεσολάβησης, στις οποίες η Τουρκική Δημοκρατία έχει δεσμευτεί. ”Ρωτήσαμε: ’Πότε θα επιτύχουμε την ειρήνη; Η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και το κλειδί βρίσκεται στους διαμεσολαβητές όπως εμείς που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο”.

Ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα λύση στη σύγκρουση και ανέφερε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ παρακολουθούν ενεργά την κατάσταση.

Όσον αφορά τον διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ερντογάν έθεσε την προοπτική να ανοίξει ένας νέος διάδρομος μέσω της Τουρκίας προς την Αφρική και άλλες ευάλωτες περιοχές για την επισιτιστική ασφάλεια.

″Ρώτησα πώς προσεγγίζουν την ιδέα της δημιουργίας ενός διαδρόμου μέσω της Τουρκίας προς την Αφρική και άλλες περιοχές επισιτιστικής ασφάλειας”, δήλωσε ο Ερντογάν για τη συνομιλία του με τον Πούτιν.

Ο Πούτιν επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την πρωτοβουλία 2022 για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: ”Θα ήταν επωφελές για εμάς να το βελτιώσουμε αυτό ... δεδομένου ότι η Ευρώπη έχει στοχοποιήσει τη Ρωσία, η Ρωσία έχει επίσης αρνητική άποψη για την Ευρώπη και τη Δύση”.

″Αυτός ο πόλεμος δεν ωφελεί ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία. Οι μόνοι νικητές του πολέμου είναι οι έμποροι αίματος και θανάτου”.

Εξάλλου, ο Ερντογάν μίλησε επίσης για τις προσδοκίες της Τουρκίας από τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ρούτε θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της Τουρκίας και ανέφερε τα σχέδιά του να επισκεφθεί την Τουρκική Δημοκρατία πριν αναλάβει τον Οκτώβριο.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Επί του παρόντος είναι εταίρος διαλόγου στο μπλοκ που σχηματίστηκε το 2001 και έχει 10 μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας. Η Λευκορωσία έγινε κράτος μέλος κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του οργανισμού στις 3-4 Ιουλίου.

«Καρφιά» Ερντογάν για Ισραήλ και Κύπρο

Σχετικά με τις αδυσώπητες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 38.000 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη συλλογικής πίεσης από τις δυτικές χώρες προς το Τελ Αβίβ για την επίτευξη οριστικής κατάπαυσης του πυρός. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι προσπάθειες του Κατάρ θα οδηγήσουν σε μια μόνιμη εκεχειρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Χαμάς έχει αποδεχθεί ένα προτεινόμενο σχέδιο εκεχειρίας με τροποποιήσεις και ότι ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ ταξιδεύει στη Ντόχα, ενώ ο Μπάιντεν σχεδιάζει να καλέσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να προχωρήσουν.

Είπε ότι η στρατιωτική ενίσχυση του Ισραήλ στην Κύπρο δεν έχει επιτύχει τους στόχους του και τόνισε τη σημασία της αποφυγής ενεργειών που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τη σύγκρουση.

Τί είπε για τη χειρονομία των «Γκρίζων Λύκων» του Ντεμιράλ

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσγς τον πανηγυρισμό του Τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ στον αγώνα του EURO 2024 με την Αυστρία, όταν σχημάτισε με τα δάχτυλά του το σχήμα του κεφαλιού ενός λύκου, γνωστό ως σημάδι των γκρίζων λύκων. Είπε ότι κανείς δεν επικρίνει άλλα έθνη για τα εθνικά τους σύμβολα, όπως ο αετός στις γερμανικές στολές ή ο κόκορας στις γαλλικές φανέλες.

Πρόσθεσε ότι η χειρονομία του Ντεμιράλ, ο οποίος τιμωρήθηκε από την UEFA με ποινή αποκλεισμού δύο αγώνων, ήταν μια προσωπική έκφραση ενθουσιασμού και ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χειρίστηκε την κατάσταση.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα για μια νίκη στον αγώνα του Σαββάτου με την Ολλανδία στα προημιτελικά για την πρόκριση στον επόμενο γύρο και δήλωσε ότι σκοπεύει να παρακολουθήσει τον αγώνα στο Βερολίνο.

Πηγή: Anadolu

Δημοφιλή