Ανοίγουν τα ραντεβού για τους 35-39 ετών, έσπασε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών

Διευκρινίσεις για όσους έχουν νοσήσει, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες.
Eurokinissi

Την ερχόμενη Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού εμβολιασμού για τα άτομα ηλικίας 35 -39 ετών, και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson), ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Είχε προηγηθεί το άνοιγμα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, για όλα τα εμβόλια, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ συμμετοχών, όπως υπενθύμισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Θα ακολουθήσουν οι πολίτες 30-34 ετών.

Σπάσαμε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών σήμερα, όπως είπε. Σήμερα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα 75.000 πολίτες και τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 100.000. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.250.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31% και 1.800.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%.

Τέλος, τόνισε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται κανονικά.

Μια δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, από την πλευρά της ανέφερε ότι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό και θα περιλαμβάνει μία μόνο δόση εμβολίου. Ο χρόνος για να δοθεί η δόση είναι 6-12 μήνες από όταν έχει νοσήσει κάποιος, καθώς θα έχει ήδη αντισώματα, διευκρίνισε.

Οπως είπε, μελέτες σε επιστημονικά κέντρα έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης από αυτή που πιστεύαμε αρχικά, ενώ υπάρχει μελέτη που δίνει χρόνο που ξεπερνά τους 12 μήνες.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε μελέτη στη Βρετανία, η οποία σημειώνει ότι είναι υψηλή η προστασία έναντι των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν στην χώρα (Ινδικής και Βρετανικής) με τις δύο δόσεις των εμβολίων. Ειδικότερα: 86% προστασία με το εμβόλιο της Pfizer και 60-66% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τόνισε δε ότι «ο κανόνας ισχύει, με όποιο εμβόλιο αρχίζεις, με αυτό συνεχίζεις». Μελέτες, ωστόσο, ανέλυσαν το μείγμα εμβολίων και αναμένουμε περισσότερα αποτελέσματα, άρα «παραμένουμε στις δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο ως το σωστό σχήμα που ακολουθούμε».

Οι επικίνδυνες παρενέργειες

Επιπλέον, κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες όπως είπε είναι αναμενόμενες.

«Ο πόνος στο χέρι, ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η ατονία, είναι σαν να περνά κάποιος μία ίωση. Ισως υπάρχει παραπανίσιος φόβος για αυτά τα αναμενόμενα συμπτώματα» εξήγησε.

Και στη συνέχεια προειδοποίησε πως «η επίμονη κεφαλγία, ο πόνος στο θώρακα, μικρά αιμορραγικά στίγματα, τα προβλήματα στην όραση είναι συμπτώματα θρομβώσεων, που παραμένουν σπάνιες επιπλοκές”, είπε η κα Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Τι ισχύει για εγκυμονούσες και θηλάζουσες

Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την έγκυο και το νεογνό, ξεκαθάρισε η κ. Θεοδωρίδου ακολούθως. Βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA.

Θηλάζουσες που δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Ο θηλασμός δεν αποκλείει μία γυναίκα από το εμβόλιο, είπε.

Δημοφιλή