Ανθυγιεινά ντρέσινγκ που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμπληρώνουν τις σαλάτες μας

Ειδικά εάν τρώγοντας σαλάτες αποσκοπούμε στην απώλεια βάρους.
Justin Ong via Getty Images

Οι σαλάτες είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που μας έρχονται στο μυαλό όταν ψάχνουμε για ένα υγιεινό γεύμα. Αν δεν πρόκειται για μια σαλάτα με κοτόπουλο, τόνο, αυγό ή ζυμαρικά, τότε μιλάμε για ένα γεύμα γεμάτο λαχανικά και ως εκ τούτου πλούσιο σε φυτικές ίνες, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν προσλαμβάνει σε επαρκείς ποσότητες.

Ωστόσο, μια σαλάτα χωρίς ντρέσινγκ ενδέχεται να είναι βαρετή. Ανάλογα με τον τύπο του ντρέσινγκ που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να κάνουμε τη σαλάτα μας ακόμα πιο πλούσια γευστικά πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα και τα οφέλη. Γι′ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια συστατικά μπορούν να κάνουν το ντρέσινγκ της σαλάτας μας πιο υγιεινό και ποια θα πρέπει να αποφεύγουμε.

Ένας μύθος που πρέπει να αποβάλουμε από το μυαλό μας, είναι η πεποίθηση ότι τα κρεμώδη ντρέσινγκ είναι με βεβαιότητα λιγότερο υγιεινά. Αυτή η αντίληψη έχει προκύψει από το γεγονός ότι συνήθως, οι κρεμώδεις σάλτσες τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία προέρχονται τόσο από το λάδι όσο και από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πάντως, αυτό που καθορίζει το πόσο υγιεινό είναι ένα ντρέσινγκ είναι ο τύπος λαδιού που χρησιμοποιούμε.

Για παράδειγμα, σε σχέση με το φυτικό λάδι, το ελαιόλαδο έχει υψηλότερη ποσότητα ακόρεστων λιπαρών, τα οποία, σε αντίθεση με τα κορεσμένα, είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Κάθε έλαιο έχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, ωστόσο για την καλή υγεία ενδείκνυνται ντρέσινγκ με έλαια υψηλής περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα λιπαρά. Αυτοί οι τύποι λιπαρών βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), η οποία προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και μειώνει τη φλεγμονή».

Ανεξάρτητα από το είδος της σαλάτας μας, προτού αγοράσουμε ένα έτοιμο ντρέσινγκ μια καλή ιδέα είναι να διαβάσουμε τη διατροφική ετικέτα, όχι μόνο για να ελέγξουμε την περιεκτικότητα του σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά και την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, νάτριο και θερμίδες, ειδικά εφόσον ένας από τους στόχους μας είναι και η απώλεια βάρους.

Grace Cary via Getty Images

Πέντε συστατικά που πρέπει να αποφεύγουμε όταν αγοράζουμε ντρέσινγκ από το σούπερ μάρκετ

Το φοινικέλαιο

Το φοινικέλαιο περιλαμβάνεται τόσο στα κρεμώδη όσο και στα λιπαρά ντρέσινγκ και είναι το νούμερο ένα συστατικό που πρέπει να αποφεύγουμε, καθώς είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, τα ντρέσινγκ που παρασκευάζονται με λάδι αβοκάντο ή ελαιόλαδο είναι πιο υγιεινά.

Η ζάχαρη

Ίσως να μην πιστεύουμε στα αυτιά μας όταν ακούμε ότι η ζάχαρη χρησιμοποιείται σε ντρέσινγκ σαλάτας, ωστόσο οι διαιτολόγοι προσυπογράφουν ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά συνηθισμένο. Συχνά, τα φρουτώδη ντρέσινγκ σαλάτας, όπως μια βινεγκρέτ βατόμουρου, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το ίδιο και το ντρέσινγκ μουστάρδας και μελιού.

Το πρόβλημα με τη ζάχαρη στα ντρέσινγκ είναι ότι συνήθως αναφέρεται στα συστατικά με άλλα περίπλοκα ονόματα. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, η σακχαρόζη, η βύνη κριθαριού, η δεξτρόζη, η μαλτόζη και το σιρόπι ρυζιού είναι τρόποι με τους οποίους μπορεί να καταγράφεται η ζάχαρη, χωρίς εμείς οι καταναλωτές να αντιλαμβανόμαστε τί ακριβώς διαβάζουμε.

Και ενώ η ποσότητα της πρόσθετης ζάχαρης που αναγράφεται στη διατροφική ετικέτα ενδέχεται να είναι αρκετά χαμηλή, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η ποσότητα του ντρέσινγκ που χρησιμοποιούμε στη σαλάτα μας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την ατομική μερίδα όπως την εννοεί η συσκευασία του προϊόντος

Σε γενικές γραμμές πάντως, μια μερίδα ντρέσινγκ ισούται με δύο κουταλιές της σούπας, ποσότητα δηλαδή πολύ μικρότερη από αυτήν που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι.

Το αλάτι

Το αλάτι αποτελεί κοινό συστατικό όλων τα ντρέσινγκ και η κατανάλωση του θα πρέπει να παρακολουθείται ιδιαίτερα από όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλάτι περιέχει νάτριο. Μια διατροφή πλούσια σε νάτριο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται έως και 6% για κάθε γραμμάριο πρόσληψης νατρίου. Έτσι, συνίσταται να περιορίσουμε την πρόσληψη νατρίου σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μερικοί τύποι ντρέσινγκ για σαλάτες πλούσιοι σε νάτριο είναι η σως του Καίσαρα, το ντρέσινγκ από Ροκ Φορ και η σως Κοκτέιλ.

Το γλουταμινικό μονονάτριο

Το γλουταμινικό νάτριο χρησιμοποιείται σε ορισμένες σάλτσες για σαλάτες για επιπλέον γεύση. Παρασκευάζεται από πηγές υδατανθράκων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα ζαχαρότευτλα. Ορισμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα υψηλή σε γλουταμινικό μονονάτριο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα.

Άλλες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η τακτική κατανάλωση γλουταμινικού μονονάτριου συνδέεται με την παχυσαρκία, την ηπατική βλάβη και τις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Το λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας μπορεί να ακούγεται μια υγιεινή επιλογή, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί ένα συστατικό με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που το τοποθετεί στη μαύρη λίστα με τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγουμε. Ακριβώς όπως ισχύει και στην περίπτωση του φοινικέλαιου, προτιμούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι καρύδας με λάδι αβοκάντο ή ελαιόλαδο.

Η αποφυγή των παραπάνω συστατικών στο ντρέσινγκ της σαλάτας μας θα εμποδίσει το γεύμα μας να μετατραπεί σε θερμιδική βόμβα. Εάν ωστόσο εξακολουθεί να μας απασχολεί το ζήτημα της γεύσης, δεν πρέπει να υποτιμάμε τη δύναμη των φρέσκων βοτάνων, όπως το σκόρδο, ο βασιλικός ή το θυμάρι. Όλα αυτά, όχι μόνο προσθέτουν γεύση στη σαλάτα μας αλλά είναι και γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Φυσικά, το να απολαμβάνουμε τη σαλάτα μας είναι εξίσου σημαντικό και τα περισσότερα προϊόντα, εφόσον τα διαχειριζόμαστε με μέτρο είναι απολύτως ασφαλή. Έτσι, αν μας αρέσει ένα ντρέσινγκ που περιλαμβάνει κάποιο από τα συστατικά που προαναφέρθηκαν, ενώ με βάση τους κανόνες δεν είναι ακριβώς «υγιεινό», (ας σκεφτούμε ότι) ορισμένα γεύματα είναι απλώς για να τα απολαμβάνουμε. Και αυτό είναι απολύτως αποδεκτό.