H ιδρύτρια του κρυπτονομίσματος OneCoin, γνωστή ως «κρυπτοβασίλισσα» , είναι πλέον στη λίστα μεταξύ των καταζητούμενων από την Europol, για εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Βουλγάρα νομικός Ρούζα Ιγκνάτοβα, «είναι ύποπτη ότι έχει εξαπατήσει άτομα σε όλον τον κόσμο προκειμένου να επενδύσουν στο νόμισμά της το οποίο δεν έχει καμία αξία» αναφέρει η Europol και προσφέρει αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ (5.217 δολάρια) σε όποιον έχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψή της.
Η OneCoin ισχυριζόταν ότι έχει πάνω από 3 εκατ. μέλη παγκοσμίως.
Δημιουργώντας έσοδα 3,4 δισ. ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το τρίτο τρίμηνο του 2016, λειτούργησε ως πολυεπίπεδο δίκτυο αγοράς που πλήρωνε προμήθεια σε μέλη σε όλο τον κόσμο για τη στρατολόγηση άλλων, σύμφωνα με εισαγγελείς σε αμερικανικό δικαστήριο το 2019.
Το θέμα ενός επιτυχημένου podcast του BBC «The Missing Cryptoqueen», (Η αγνοούμενη βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων), η Ignatova δημιούργησε το OneCoin το 2014 στη Σόφια της Βουλγαρίας και ήταν επικεφαλής της εταιρείας, μέχρι που εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.
Ο αδερφός της, Κονσταντίν Ιγκνάτοβ ανέλαβε την ηγεσία της εταιρείας στα μέσα του 2018. Στη συνέχεια το 2019, ομολόγησε την ενοχή της για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε σχέση με το σχήμα.
Η Ιγκνάτοβα, μπήκε στη λίστα της Europol για τον ρόλο της στην απάτη δισεκατομμυρίων μέσω του OneCoin.
Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία και σύμφωνα με προβλέψεις η cryptoqueen συγκέντρωσε έως και 12,7 δισεκατομμύρια λίρες από επενδυτές.
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, το OneCoin πλασαριζόταν ως το αντίπαλο δέος του Bitcoin. Στην πραγματικότητα ήταν μία απάτη τύπου Σχήματος Πόντσι , που κατάφερε να αποσπάσει σχεδόν 5 δισ. δολάρια από επενδυτές από 175 χώρες.
Η ίδια κρύβεται εδώ και πέντε χρόνια, από την τελευταία της δημόσια εμφάνιση τον Οκτώβριο του 2017.
Λέγεται ότι η Ιγκνάτοβα ήταν «η κινητήρια δύναμη και ο εφευρέτης» του OneCoin και «είναι ύποπτη ότι ώθησε τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν σε αυτό το άχρηστο νόμισμα».
Η 41 ετών Ιγκνάτοβα λέγεται ότι προσέλκυσε πάνω από 3 εκατ. μέλη σε όλον τον κόσμο.
Από το 2017, βρίσκεται σε φυγή από τις αρχές επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του FBI. Στις αρχές του 2019, κατηγορήθηκε ερήμην από τις αρχές των ΗΠΑ για διαδικτυακή απάτη, χρηματιστηριακή απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οι περισσότεροι από τα πρόσωπα- κλειδιά της επιχείρησής της είτε συνελήφθησαν ή βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Εκτός από τον αδελφό της και ο συνιδρυτής της εταιρείας, Κάρλ Σεμπάστιαν Γκρίνγουντ, ο εταιρικός δικηγόρος, Μάρκ Σκότ , και ο σύντροφός της Γκίλμπερτ Αρμέντα διώχθηκαν.
Ο δημοσιογράφος του BBC, Τζάμι Μπάρτλετ, που έκανε το podcast «The Missing Cryptoqueen» (Η Εξαφανισμένη Κρυπτοβασίλισσα) είπε ότι η αμοιβή που δίνει η Europol είναι ελάχιστη για να δελεάσει κάποιον να δώσει πληροφορίες για την Ιγκνάτοβα.
Παρά το γεγονός ότι η απάτη αποκαλύφθηκε πριν από σχεδόν 3 χρόνια, ο Μπάρτλετ αποκάλυψε ότι η εταιρία που βρισκόταν αρχικά πίσω από το OneCoin ακόμα διοργανώνει events για να προσελκύσει επενδυτές στη Λατινική Αμερική όπως και σε μέρη της Ασίας και της Ρουμανίας.
Πηγή: Bloomberg