Αντιδράσεις για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Τυχαίο ότι η κίνηση Τραμπ ήρθε λίγες μέρες πριν τις εκλογές στο Ισραήλ;

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν τα οποία ανήκουν στη Συρία και κατελήφθησαν κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967. Ο Τραμπ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου να κοιτάει πάνω από τον ώμο του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, υπέγραψε τη Δευτέρα και τη σχετική διακήρυξη, μόλις τέσσερις μέρα μετά την σχετική προαναγγελία που είχε κάνει στο Twitter.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σήμερα Τρίτη συνομιλίες στη Μόσχα με τον πρόεδρο του Λιβάνου και θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα. «Τέτοιου είδους αποφάσεις αναπόφευκτα έχουν αρνητικές συνέπειες από την άποψη της διευθέτησης του Mεσανατολικού και της γενικής ατμόσφαιρας για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση» σχολίασε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τουρκία: «Εκλογικό δώρο»

Για την Τουρκία η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως «εκλογικό δώρο» προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου,όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η υπογραφή του (Ντόναλντ) Τραμπ αποτελεί πρακτικά ένα εκλογικό δώρο προς τον (Μπενιαμίν) Νετανιάχου που αντιμετωπίζει δυσκολίες πριν από τις εκλογές» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Αττάλεια. Σημειώνεται πως ο Νετανιάχουν βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου διαφθοράς και απειλείται με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του ενώ απομένουν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου στο Ισραήλ.

«Ό,τι κι αν κάνετε (για τον Νετανιάχου), που διχάζει ακόμα και τον ίδιο του τον λαό, που βομβαρδίζει τη Γάζα, σήμερα, όπως μπορείτε να δείτε, για αυτόν τον τύραννο, δεν θα υπάρχουν πλεονεκτήματα. Οι προσπάθειες της Αμερικής είναι μάταιες» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σε μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Αυτή η ατυχής απόφαση… καταδεικνύει ότι η αμερικανική διοίκηση συνεχίζει την προσέγγισή της να αποτελεί μέρος του προβλήματος, παρά μέρος της λύσης στη Μέση Ανατολή».

Σαουδική Αραβία: Είναι κατεχόμενη αραβική γη

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ το 1981, αναφέρει ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Οι απόπειρες επιβολής τετελεσμένων δεν αλλάζουν τα γεγονότα», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει το τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο «κατεχόμενη συριακή αραβική γη», όπως αναφέρεται σε «αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».

Η απόφαση, όπως τονίζεται «θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», συνεχίζει το κείμενο.

Καταδικάζουν οι χώρες του Κόλπου

Το Κουβέιτ εξέφρασε «τη λύπη και την ανησυχία του» για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο KUNA επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Μπαχρέιν. Το βασίλειο, όπου ελλιμενίζεται ο 5ος Στόλος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επεσήμαινε ότι θεωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν κατεχόμενο συριακό έδαφος.

Εξάλλου το Κατάρ ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις.

Και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την απόφαση της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

O Πόλεμος των Έξι Ημερών

Το Ισραήλ κατέλαβε τα υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία ανήκαν στη Συρία, το 1967 κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Ο πόλεμος διεξήχθη από τις 5 έως και τις 10 Ιουνίου μεταξύ του Ισραήλ από τη μια πλευρά και της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας από την άλλη ενώ Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και η Αλγερία συνεισέφεραν με άντρες και οπλισμό στις αραβικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, τον Μάιο του 1967 η Αίγυπτος εκδίωξε τις δυνάμεις του Ο.Η.Ε. από τη χερσόνησο του Σινά, οι οποίες στάθμευαν στην περιοχή από το 1957, δηλαδή μετά την εισβολή του Ισραήλ στο Σινά το 1956, δημιουργώντας μια νεκρή ζώνη. Μετά τις απειλές του Ισραήλ εναντίον της συμμάχου της Συρίας, η Αίγυπτος συγκέντρωσε 1000 τεθωρακισμένα και 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, έκλεισε τα στενά του Τιράν σε όλα τα πλοία που έφεραν ισραηλινή σημαία ή μετέφεραν υλικά στρατηγικής σημασίας και έκανε πρόσκληση για ενωμένη αραβική απάντηση στο Ισραήλ.

Στις 5 Ιουνίου 1967 το Ισραήλ εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των αεροπορικών δυνάμεων της Αιγύπτου, φοβούμενο, όπως υποστήριξε, άμεση εισβολή από την Αίγυπτο. Η υπεροχή στον αέρα (κατέστρεψε τα περισσότερα αιγυπτιακά αεροσκάφη) υπήρξε το καθοριστικό ισραηλινό όπλο.

Σε απάντηση η Ιορδανία επιτέθηκε στη δυτική Ιερουσαλήμ και τη Νετάνια, αλλά η ισραηλινή απάντηση ήταν άμεση. Στο τέλος του πολέμου το Ισραήλ είχε κερδίσει τον έλεγχο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης, των υψιπέδων του Γκολάν και της χερσονήσου του Σινά.

Πηγές: Reuters, ΑFP, DPA

Δημοφιλή