Αντιδράσεις για την απόφαση του Μπολσονάρου να γιορτάσει η Βραζιλία την επέτειο της Χούντας

«Ήταν μια βίαιη, ανατροπή της συνταγματικής τάξης».
Agencia Makro via Getty Images

Ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της Βραζιλίας εξέφρασε την αντίθεσή της στην εντολή που έδωσε ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου στις ένοπλες δυνάμεις να οργανώσουν τις «προσήκουσες» τελετές, για να τιμηθεί η 55η επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος το Σαββατοκύριακο.

«Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964 (...) ήταν μια βίαιη, αντιδημοκρατική ανατροπή της συνταγματικής τάξης» και του πολιτεύματος της χώρας, επισήμανε ο Συνήγορος των Δικαιωμάτων των Πολιτών, αρχή που υπάγεται στην ομοσπονδιακή εισαγγελία, σε ανακοίνωσή του.

«Εάν επαναλαμβανόταν σήμερα, η συμπεριφορά των στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων που προώθησαν το πραξικόπημα θα χαρακτηριζόταν (...) έγκλημα εναντίον της συνταγματικής τάξης και του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Μπολσονάρου διέταξε να οργανωθούν την Κυριακή οι «προσήκοντες» εορτασμοί για το πραξικόπημα με το οποίο εγκαταστάθηκε στην εξουσία το στρατιωτικό καθεστώς της περιόδου 1964-1985, που έχει εξυμνήσει επανειλημμένα ο πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών.

Παρά την εντολή του Μπολσονάρου, δεν αναμένεται να γίνουν δημόσιες εκδηλώσεις. Αναμένεται να οργανωθούν τελετές στους στρατώνες.

Μια μερίδα της βραζιλιάνικης δεξιάς, όπως και κάποιοι αξιωματικοί του στρατού, θεωρούν την 31η Μαρτίου την ημέρα που η χώρα «απελευθερώθηκε» από την κομμουνιστική απειλή, όμως πολλοί άλλοι κάνουν λόγο για μια μαύρη περίοδο στην ιστορία της Βραζιλίας, που σημαδεύτηκε από κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαφανίσεις, βασανιστήρια και φόνους αντιφρονούντων.

Την Κυριακή θα είναι η πρώτη φορά από το 2011 που ο στρατός θα οργανώσει εκδηλώσεις για την επέτειο. Η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, άλλοτε αντάρτισσα που είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί χούντας, διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να σταματήσουν αυτές τις τελετές όταν ανέλαβε την εξουσία.

Στην κυβέρνηση του Μπολσονάρου υπηρετούν οκτώ απόστρατοι αξιωματικοί επί συνόλου 22 υπουργών.

Υμνητής της δικτατορίας της Βραζιλίας, ο Μπολσονάρου έχει επίσης επαινέσει, πριν εκλεγεί αλλά και αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, άλλες λατινοαμερικάνικες στρατιωτικές χούντες περασμένων δεκαετιών, όπως του παραγουανού Αλφρέδο Στρέσνερ (1954-1989) ή του χιλιανού Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Τον Απρίλιο του 2016, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κάτω Βουλής της Βραζιλίας που καθαίρεσε την κεντροαριστερή πρόεδρο Ρουσέφ, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου αφιέρωσε την ψήφο του στον συνταγματάρχη που ήταν επικεφαλής της ασφάλειας επί χούντας κι είχε κατηγορηθεί για τουλάχιστον έξι θανάτους αντιφρονούντων κατά τη διάρκεια των βασανισμών τους: «Στη μνήμη του συνταγματάρχη Κάρλους Αλμπέρτου Μπριλιάντσι Ούστρα, του τρόμου της Ρουσέφ (...), ψηφίζω ναι!».

Κατά την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας, την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία έχει αποδειχθεί ότι έγιναν τουλάχιστον 434 δολοφονίες, χιλιάδες αυθαίρετες συλλήψεις και βασανισμοί αντιφρονούντων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή