Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δεν προβαίνει σε διακρίσεις σε βάρος «Αφρικανών αδελφών» στη χώρα και απέρριψε κατηγορίες από πλευράς των ΗΠΑ για κακομεταχείριση Αφρικανών στη Γκουανγκτζού ως απόπειρα να προκληθεί βλάβη στις σχέσεις του Πεκίνου με αφρικανικές χώρες.
Ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, προέβη στα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τη Δευτέρα, κατόπιν κατηγοριών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως οι αρχές της Γκουανγκτζού λαμβάνουν μέτρα με στόχο τους Αφρικανούς στην πόλη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το Πεκίνο είναι αντιμέτωπο με μια διπλωματική κρίση λόγω των καταγγελιών αυτών, που έχουν προκαλέσει οργή ανά την ήπειρο: Αφρικανοί φοιτητές και μετανάστες στην πόλη φέρονται να εξαναγκάστηκαν να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό και αυτοπεριορισμό 14 ημερών, ανεξαρτήτως του πρόσφατου ιστορικού ταξιδιών τους, εν μέσω φόβων για «εισαγόμενα» κρούσματα. Επίσης πολλοί Αφρικανοί στην πόλη φέρονται να έμειναν άστεγοι μετά από εξώσεις από σπιτονοικοκύρηδες και απορρίψεις από ξενοδοχεία της πόλης.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι προβληματισμοί στην Κίνα για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κρουσμάτων στη χώρα, προερχόμενο από το εξωτερικό, έχουν κλιμακωθεί. Στην Αφρική, ωστόσο, κυβερνήσεις, ΜΜΕ και πολίτες αντέδρασαν οργισμένα σε βίντεο που κυκλοφόρησαν online με Αφρικανούς να παρενοχλούνται από την αστυνομία, να κοιμούνται στους δρόμους ή να κλειδώνονται στα σπίτια τους. To Σάββατο η μεγαλύτερη εφημερίδα της Κένυας είχε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Κενυάτες στην Κίνα: Σώστε μας από την κόλαση», ενώ βουλευτής της χώρας ζήτησε να φύγουν όλοι οι Κινέζοι από την Κένυα. Τηλεοπτικοί σταθμοί σε Ουγκάντα, Νότια Αφρική και Νιγηρία επίσης αναφέρθηκαν στα φερόμενα περιστατικά κακομεταχείρισης.
Το ζήτημα αυτό ενδεχομένως να απειλήσει τις διπλωματικές προσπάθειες της Κίνας στην Αφρική: Τα τελευταία χρόνια αφρικανικές χώρες έχουν εξελιχθεί σε διπλωματικούς και εμπορικούς εταίρους του Πεκίνου, με το εμπόριο Κίνας- Αφρικής να φτάνει τα 208 δισ. δολάρια το 2019, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Κίνα.
«Αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγάλους κινδύνους εισαγόμενων κρουσμάτων και εγχώριας επανεμφάνισης. Ειδικότερα, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται ανά τον κόσμο, τα εισαγόμενα κρούσματα προκαλούν αύξηση της πίεσης» είπε ο Ζάο, προσθέτοντας πως «όλοι οι ξένοι αντιμετωπίζονται με ισότητα...έχουμε μηδενική ανοχή στις διακρίσεις».
Βουλευτής στη Νιγηρία ανέβασε βίντεο με το Κινέζο πρέσβη να δέχεται πίεση από Νιγηριανό πολιτικό για τη φερόμενη κακομεταχείριση Αφρικανών στη Γκουανγκτζού, ενώ οι κυβερνήσεις της Ουγκάντας και της Γκάνας αναφέρθηκε πως κάλεσαν τους Κινέζους πρέσβεις για το θέμα. Ακόμη, το Σάββατο ο Μουσά Φακί Μαχαμάτ, πρόεδρος της Επιτροπής Αφρικανικής Ένωσης, έγραψε στο Twitter πως είχε καλέσει τον πρέσβη της Κίνας στην Αφρικανική Ένωση για να συζητήσουν τις αναφορές αυτές.
(με πληροφορίες από Reuters, CNN)