Σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρώπης, την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, η Google, θυγατρική της Alphabet, θα κλιθεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο ρεκόρ, ύψους 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ. Η εταιρεία κατηγορείται για χρήση του λειτουργικού συστήματος Android με στόχο την εξουδετέρωση των αντιπάλων ομίλων.
Η Google θα προσπαθήσει να ανατρέψει την τύχη της αφού πέρυσι αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάνοντας στην πρώτη από μια σειρά τριών υποθέσεων, ενώ η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Μάργκρεθ Βεστάγκερ επιθυμεί μια νίκη μετά από τόσες πρόσφατες αποτυχίες, σε υποθέσεις που αφορούσαν άλλους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Intel. και η Qualcomm.
Η επικεφαλής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει επιβάλει αυστηρά πρόστιμα κατά της Big Tech, προκειμένου να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.
Επί του παρόντος, η Βεστάγκερ ερευνά επίσης την Google Ads, τη συμφωνία για διαφήμιση, μεταξύ της Jedi Blue και της Meta, τους όρους του App Store της Apple, την αγορά και τη χρήση δεδομένων της Meta και τις διαδικτυακές πωλήσεις και πρακτικές της Amazon .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απόφασή της, το 2018, ανέφερε ότι η Google χρησιμοποίησε το Android για να εδραιώσει την κυριαρχία της στη γενική αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω πληρωμών σε μεγάλους κατασκευαστές και παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Η Google από την πλευρά της υποστήριξε ότι ενήργησε όπως αμέτρητες άλλες επιχειρήσεις και ότι αυτού του είδους οι συμφωνίες βοηθούν να παραμείνει το Android ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα, επικρίνοντας την απόφαση της ΕΕ ως ασυμβίβαστη με την οικονομική πραγματικότητα των πλατφορμών λογισμικού για κινητά.
Η πανευρωπαϊκή ομάδα καταναλωτών BEUC, η οποία τάχθηκε υπέρ της Επιτροπής, επεσήμανε τη σημασία της δικαστικής απόφασης.
«Είναι πολύ σημαντικό να επιβεβαιώσει το Δικαστήριο ότι η συμπεριφορά της Google τα τελευταία χρόνια ήταν παράνομη και δεν μπορεί να συνεχιστεί, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από ένα καινοτόμο ψηφιακό περιβάλλον», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του BEUC, Μονίκ Γκογιένς.
Ακόμη και αν κερδίσει το δικαστήριο, η Google οφείλει να βάλει τέλος στις πρακτικές που έχει απαγορεύσει η Επιτροπή βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές, που θα εφαρμοστεί το 2023, με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ.