Σε νέες δηλώσεις ακραίας πρόκλησης προχωρά η Άγκυρα την ώρα που η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Παρόλο που τα μηνύματα της Δύσης είναι συνεχή για τον σεβασμό των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, η Τουρκία εξακολουθεί το χαβά της.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ απέρριψαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) της ελληνοκυπριακής πλευράς με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο να τα χαρακτηρίζει μονόπλευρα και «μορφή τυραννίας» και τον δε Τουρκοκύπριο ηγέτη να αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία σε τομείς όπως το φυσικό αέριο και η ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Οκτάι επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η Ελλάδα εξοπλίζει, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά στο Αιγαίο κι αν άμεσα δεν σταματήσει να το κάνει «θ’ αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία των νησιών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών».
Η συνάντηση του Τούρκου Αντιπροέδρου με τον Τ/κ ηγέτης άργησε να ξεκινήσει καθώς ο κ. Οκτάι επιθεώρησε πρώτα από αέρος το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Καντάρα.
Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι συζήτησαν την ‘εθνική υπόθεση της Κύπρου’, την ανάπτυξη του ψευδοκράτους και τις πρωτοβουλίες στην ανατολική Μεσόγειο και το Βαρώσι. Αξιολόγησαν, πρόσθεσε, τα βήματα που θα κάνουν μαζί την επόμενη περίοδο.
«Υποστηρίζουμε πλήρως τους Τουρκοκύπριους, ώστε να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στα εδάφη τους, που είναι ένα πραγματικό στοιχείο από το 1571. Το επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία».
Ο αγώνας για ίσο διεθνές καθεστώς, η βούληση για προστασία των δικαιωμάτων και των δικαίων των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο και τα βήματα που έγιναν για να σταθεί το ψευδοκράτος στα δικά του πόδια οικονομικά αλληλοσυμπληρώνονται, ανέφερε ο κ. Οκτάι. «Η ηγετικότητα του ‘προέδρου’ Τατάρ είναι εξαιρετικά σημαντική για μια βόρεια Κύπρο που διεκδικεί την ανεξαρτησία και το μέλλον της», είπε.
Ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε επίσης ότι εκλέγοντας ο «λαός» τον Ερσίν Τατάρ στήριξε ανοικτά και την πρόταση για λύση δύο κρατών. «Η μόνη επιλογή που μπορεί ν’ ανοίξει τον δρόμο για τη λύση είναι η εκπροσώπηση της κυριαρχικής ισότητας του τ/κ λαού, της κυριαρχικής ισότητας του κράτους (τους) και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Μια τέτοια λύση θα συμβάλει στο κλίμα συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο».
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της τ/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού έχουν υπονομευτεί από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς, η οποία συνεχίζει να το πράττει σήμερα. «Απλά με διαφορετικά παιχνίδια», σημείωσε.
Υποστήριξε, επίσης, ότι οι Ε/κ θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μόνους ιδιοκτήτες του νησιού, δεν υπολογίζουν καθόλου τους Τ/κ και προσπαθούν να καλύψουν τα γεγονότα με ένα αναχρονιστικό πέπλο αδιαλλαξίας. «Αυτό είναι ένα όνειρο και δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε.
Ο κ. Οκτάι είπε ότι «οι δε μονομερείς κραυγές που υποβάλλονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως ΜΟΕ δεν πάνε πιο πέρα, δεν μπορούν να πάνε πιο πέρα από το να είναι σχέδια αύξησης της καταδίωξης - τυραννίας»
«Υπάρχει μια ωραία παροιμία σε μας: ‘προσπαθείς να χτυπήσεις το πουλί του ποταμιού με την πέτρα του ποταμιού’, με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δηλαδή, στα δικά μας εδάφη, τα εδάφη της ‘τδβκ’ (λένε) ‘φέρτε αυτό σε μας, ν’ ανοίξουμε το αεροδρόμιό σας’. Δηλαδή, να γελάσουμε ή να κλάψουμε; Αυτή η έκφραση αυτό ακριβώς λέει. Δεν θα επιτρέψουμε και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό τον οπορτουνισμό».
Κατά τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, η διεθνής κοινότητα δεν έχει ειλικρινή στάση στο Κυπριακό και συνεχίζει να το βλέπει από την πλευρά των Ε/κ. «Και τί κρίμα, αυτό το κάνει και η ΕΕ».
Μίλησε επίσης για κάποιες ομάδες (στην τ/κ κοινότητα) που προτιμούν «να βάζουν αυτί» στην μονόπλευρη προπαγάνδα της ε/κ πλευράς και εκφράζουν «μπαγιάτικες αυταπάτες». Αναφέρθηκε στην παρουσία την περασμένη εβδομάδα του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, λέγοντας ότι «χωρίς να ντρέπεται παρομοίασε την κατάσταση εδώ με την Ουκρανία κι άπλωσε την γλώσσα του στην ειρηνευτική επιχείρηση (ΣΣ: εννοεί την εισβολή)».
Ο κ. Οκτάι είπε ότι εργάζονται εντατικά για να πάρει το ψευδοκράτος το καθεστώς του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. «Ινσαλλαχ ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα απτό αποτέλεσμα», είπε. Θα συνεχίζουν να δείχνουν, ανέφερε, πως οι Τ/κ δεν είναι μόνοι και δεν θ’ αφεθούν μόνοι.
«Το γεγονός της κυριαρχικής ισότητας δεν θα αλλάξει, ακόμα κι αν η ε/κ πλευρά έσπευσε στο ΣΑ των ΗΕ όταν είδε την ακτή των Βαρωσίων να ζωντανεύει, ακόμα κι αν η Ελλάδα ήλπιζε σε βοήθεια από τη σκιά της ΕΕ, Σημαίνει ότι αυτός που βρίσκεται στη σκιά, δεν έχει σκιά», επεσήμανε.
Ως Τουρκία, συνέχισε, θα εξακολουθούν να πράττουν ό,τι τους αναλογεί για την ανάπτυξη του ψευδοκράτους σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
H φωτιά στο Φλαμούδι και την Ακανθού μας καίει την καρδιά, ανέφερε ο κ. Οκτάι, λέγοντας πως το ίδιο αισθάνονται και για την μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Μαρμαρίς, στον Νομό Μούγλα στην ΝΑ Τουρκία. Το τουρκικό Υπουργείο Γεωργίας, είπε, έστειλε σήμερα κι άλλα δύο αεροπλάνα πυρόσβεσης
Πηγή: ΚΥΠΕ