Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές ξύπνησε το πρωί της Δευτέρας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ολοκληρώνοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Η προετοιμασία ολοκληρώθηκε μετά και τις επαφές που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με τους ανάδοχος της έκδοσης.
Στόχος παραμένει η έκδοση του ελληνικού ομολόγου να προσελκύσει μακροχρόνιους επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά funds, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της προηγούμενης έκδοσης ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου. Προφανώς και οι δύο περιπτώσεις των ομολόγων δεν είναι ίδιες. Η διάρκεια του νέου ομολόγου σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που υπάρχουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κατάσταση των τραπεζών δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση στη νέα έκδοση μόνο επενδυτικών funds.
Ακόμα και έτσι όμως η εικόνα που έχει η ελληνική κυβέρνηση από την προετοιμασία που έχει γίνει από τους ανάδοχους το προηγούμενο διάστημα, δείχνει ότι θα υπάρχει υπερκάλυψη και για την σχεδιαζόμενη έκδοση, με το ελληνικό Δημόσιο να ζητά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι το επιτόκιο να κυμανθεί στην περιοχή του 4%, επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με αυτά που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στις αγορές όπου το δεκαετές κινείται στα 3,65%.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά θέλει να προσεγγίσει και μακροχρόνιους επενδυτές, αλλά και να δημιουργήσει θετικό κλίμα για την μετέπειτα πορεία του ομολόγου στις αγορές, οδήγησε στην απόφαση το επιτοκίου της έκδοσης να κυμανθεί σε επίπεδα λίγο υψηλότερα σε σχέση με αυτά που καταγράφονται αυτή την εποχή στις αγορές.
Οι αποφάσεις
Το οικονομικό επιτελείο την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε κατασταλάξει σχετικά με την ακριβή ημερομηνία επιστροφής στις αγορές για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών βοήθησαν ώστε να ληφθεί η απόφαση. Η σταθερά πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων στις αγορές τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό με την διπλή αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, υπήρξε ο ένα λόγος. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο γεγονός που οδήγησε το οικονομικό επιτελείο ώστε να επισπεύσει την έξοδος αγορές.
Η άλλη πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι ήταν το ελληνικό Δημόσιο να περιμένει μέχρι και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων και τη στάση των Θεσμών. Ωστόσο, σε αυτό το ενδεχόμενο υπήρχαν αρκετοί κίνδυνοι ώστε να μεταστραφεί το θετικό κλίμα που υπάρχει αυτή την εποχή.
Πιθανές εμπλοκές
Αρχικά το κλίμα στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα επισφαλές με αρκετές εστίες κινδύνου να υπάρχουν σε πολλά μέτωπα. Ο κίνδυνος να προκληθεί μια νέα ένταση θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές και μεταστροφή στην στάση των επενδυτών.
Παράλληλα, ελλοχεύει και ο κίνδυνος να προκληθεί ακόμα ένας γύρος έντασης με τους Θεσμούς εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αν και οι εντολές που έχουν δοθεί από την πλευρά της Κομισιόν είναι στο δρόμο προς τις Ευρωπαϊκές εκλογές να μην υπάρξουν νέες εστίες έντασης, το ενδεχόμενο οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης να καθυστερήσουν την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά και ένα ποσό από την ελάφρυνση του χρέους, είναι πιθανό.
Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να μη δημιουργεί κανένα ταμειακό πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά σίγουρα θα έριχνε «σκιές» στην προσπάθεια έκδοσης του πρώτου δεκαετούς ομολόγου μετά από δέκα χρόνια, γεγονός που δεν επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο.