Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του μονόλογου «Onassis. The play» στο θέατρο Stella Adler του Λος Άντζελες, ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Άντονι Σκορδής, έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει, για δύο μόνο παραστάσεις, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στο θερινό «Λαμπέτη», τη δική του εκδοχή για τον βίο και την πολιτεία του Έλληνα μεγιστάνα.
Βασισμένο στη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση, το έργο που υπογράφει ο ίδιος «φέρνει τον θεατή κοντά σε ένα πρόσωπο -με το οποίο δεν έχει τίποτα κοινό- ξεκινώντας από τη γενέτειρα πόλη του, Σμύρνη και φθάνοντας μέχρι το θάνατό του στη Γαλλία το 1975. Αφηγείται γεγονότα και συνδιαλέγεται με πρόσωπα που σημάδεψαν και ουσιαστικά καθόρισαν τη ζωή του Έλληνα κροίσου. Η Μαρία Κάλλας, ο μεγάλος έρωτάς του, ο γιός του ο Αλέξανδρος και ο τραγικός θάνατός του, ο θείος του που απαγχονίστηκε δημόσια, οι δύο σύζυγοί του, η Τίνα Λιβανού και η Τζάκι Ωνάση».
Γεννημένος στο Λονδίνο από Κύπριους γονείς, ο Anthony Skordi, όπως είναι γνωστός διεθνώς, ήταν μέλος της περίφημης Royal Shakespeare Company και της Moving Theatre Company της Βανέσα Ρεντγκρέιβ και πέραν του θεάτρου -ως ηθοποιός, παραγωγός και συγγραφέας- και του κινηματογράφου, έχει εμφανιστεί σε πολλές γνωστές τηλεοπτικές σειρές (από το «Criminal Minds: Beyond Borders» μέχρι το «Black List»), ενώ έχει δώσει τη φωνή του σε video games, audiobooks και διαφημίσεις.
Άνθρωπος ο οποίος μοιράζει τη ζωή του σε δύο ηπείρους και εξομολογείται «είμαι σαν ένας τσιγγάνος που ψάχνει για σπίτι», ο Άντονι Σκορδής, που θα εμφανιστεί πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, δηλώνει ότι αγαπημένη του πόλη είναι η Αθήνα.
Η παράσταση θα ταξιδέψει και στη Νέα Υόρκη, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, καθώς τα θέατρα στο Broadway παραμένουν κλειστά λόγω πανδημίας.
-Για ποιόν λόγο νιώσατε την ανάγκη να γράψετε έναν θεατρικό μονόλογο για τη ζωή του Ωνάση; Και επίσης, γιατί επιλέξατε να τον ερμηνεύσετε εσείς;
Όσο περισσότερο διάβαζα για τον Ωνάση, τόσο περισσότερο αισθανόμουν ότι η ιστορία του θα πρέπει να ειπωθεί στον κόσμο από κάποιον που τουλάχιστον τον συμπαθούσε και σεβόταν την πορεία του. Αισθάνθηκα ότι με έδενε μαζί του κάτι βαθύ και πίστεψα ότι θα μπορούσα να διηγηθώ την ιστορία με ειλικρίνεια.
-Εάν σας ζητούσα να πείτε με πέντε λέξεις ποιος ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ποιες θα ήταν αυτές;
Ένας Έλληνας γεμάτος πάθος, αποφασιστικός, έξυπνος, κατακτητής.
-Γιατί 45 χρόνια μετά τον θάνατο του ο Ωνάσης συνεχίζει να γοητεύει; Γιατί, κατά τη γνώμη σας, ο μύθος του δεν ξέφτισε στον χρόνο;
Δεν υφίσταται μύθος εκτός Ελλάδος.
-Η πιο τραγική στιγμή της ζωής του ήταν ο πρόωρος θάνατος του γιου του Αλέξανδρου. Η πιο ευτυχισμένη στιγμή ή, η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής του, ποια ήταν;
Όταν γεννήθηκε ο Αλέξανδρος.
-Έχετε εμφανιστεί στο κοινό της Αθήνας κατά το παρελθόν;
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά. Για να είμαι ειλικρινής, θα ειναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστώ στο θέατρο μετά από 8 χρόνια.
-Τα θέατρα στο Broadway θα ανοίξουν τον Ιανουάριο του 2021. Οι εργαζόμενοι στο θέατρο, το σινεμά, τη μουσική βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω της πανδημίας. Πώς ήταν οι τελευταίοι έξι μήνες για εσάς;
Είναι πολύ ελπιδοφόρο το να λέμε ότι τα θέατρα στο Broadway θα ανοίξουν τον Ιανουάριο του 2021, πολύ αισιόδοξο. Είναι δύσκολη αυτή η κατάσταση και για εμένα, όπως και για όλους. Αυτό το να μη ξέρεις τί σου ξημερώνει.
Ευτυχώς όμως, εκτός από ηθοποιός, δανείζω τη φωνή μου και σε φανταστικούς ήρωες σε ταινίες, παιχνίδια κλπ, οπότε έχω πάντα μαζί μου ένα mini studio, σε όποιο σημείο του κόσμου βρεθώ, για να μπορώ οπουδήποτε να μαγνητοφωνώ τη φωνή μου.
-ΗΠΑ ή Ευρώπη; Πού νιώθετε περισσότερο ότι βρίσκεστε στην πατρίδα σας;
Είμαι σαν ένας τσιγγάνος που ψάχνει για σπίτι.
-Ποια είναι η αγαπημένη σας πόλη και γιατί;
Η Αθήνα. Για ποιο λόγο; Επειδή είναι ο δικός μου λαός, το δικό μου DNA, η κουλτούρα μου, τα φαγητά που μου αρέσουν.
-Ποια είναι η πρώτη ατάκα του έργου;
Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, Ελέησόν μας.
Info
«Onassis. The play»
Με τον Anthony Skordi
Θερινό Θέατρο Λαμπέτη, Λεωφ. Αλεξάνδρας 106, Αμπελόκηποι, Αθήνα
Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ
H παράσταση έχει υπέρτιτλους στα ελληνικά.