«Απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας»: Τι λένε οι Έλληνες βουλευτές για το επεισόδιο με τον Ακάρ

Δηλώσεις για το επεισόδιο στη συνάντηση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
Anadolu Agency via Getty Images

Τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για την Ελλάδα από πλευράς του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στηλιτεύουν με δηλώσεις τους οι βουλευτές Σπήλιος Λιβανός, Ανδρέας Λοβέρδος και Θεοδώρα Τζάκρη, στον απόηχο του επεισοδίου που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνάντηση από την ελληνική πλευρά συμμετείχε επίσης ο Μανούσος Βολουδάκης.

Σπήλιος Λιβανός: Δώσαμε μια κατηγορηματική απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας

«Σήμερα στη Κωνσταντινούπολη δώσαμε μια κατηγορηματική απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Σπήλιος Λιβανός. «Απαντώντας στον Υπουργό ‘Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατέστησα σαφές ότι η Τουρκία, μία χώρα, που διατηρεί το casus belli εις βάρος της Ελλάδος, που προβάλλει το επιθετικό δόγμα της ”Γαλάζιας Πατρίδας”, που παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, που κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, που συνεχίζει να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, που ζητά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών την ώρα, που τοποθετεί απέναντι τους την Γ’ Στρατιά του Αιγαίου, αυτή η χώρα δεν μπορεί να μιλά για επιθετικότητα της Ελλάδος, για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σχέσεις καλής γειτονίας» τόνισε ο κ. Λιβανός και συμπλήρωσε: «Εξήγησα, μάλιστα, πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και υπενθύμισα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αυτός, που είπε Μητσοτάκης no και έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας».

Θεοδώρα Τζάκρη: Η τακτική της κυβέρνησης Ερντογάν δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας στην περιοχή και στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα όσα έγιναν στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει: «Φαίνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν θα γίνει με κεντρικό της θέμα της Ελλάδα. Αυτή η τακτική όμως δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας στην περιοχή και στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Η κ. Τζάκρη αναφέρει σε ανάρτησή της ότι παρενέβη κατά την συζήτηση του ειδικού θέματος της Ενεργειακής Πολιτικής της Τουρκίας με κύριο ομιλητή τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας λόγο «για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών». Είχε προηγηθεί η συζήτηση του ειδικού θέματος των προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας με κύριο ομιλητή τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε προκαλέσει ευθέως την ελληνική πλευρά με τις δηλώσεις του για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών, και μετά αποχώρησε πρόωρα.

Όπως είπε η κ. Τζάκρη, «οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Eπιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών».

Απευθυνόμενη στον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, η κ. Τζάκρη συμπλήρωσε πως «δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοία πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης. Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Ανδρέας Λοβέρδος: Η τουρκική ηγεσία λειτουργεί υπό καθεστώς απώλειας ψυχραιμίας

«Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με απρεπή τρόπο και με σαφή διάθεση να επιτεθεί στην Ελλάδα, μετέτρεψε μια πολυμερή ΝΑΤΟϊκή κοινοβουλευτική συνάντηση σε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ο Χουλουσί Ακάρ «επανέλαβε, χωρίς να προκληθεί, τα απαράδεκτα και αστήρικτα επιχειρήματα που αρθρώνει η τουρκική πλευρά την τελευταία περίοδο, και όταν άρχισε να παίρνει τις τεκμηριωμενες απαντήσεις από μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, διέκοψε τη συνεδρίαση και αποχώρησε από την αίθουσα».

Γίνεται και από αυτό το συμβάν προφανές, πως η τουρκική ηγεσία λειτουργεί υπό καθεστώς απώλειας ψυχραιμίας, υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας πως «τέτοιες συμπεριφορές όμως δεν την βοηθούν. Τα μέτωπα που διαρκώς ανοίγει είναι μεγάλα και την ξεπερνούν».

Το επεισόδιο

Το επεισόδιο μεταξύ των Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. όταν ο Ακάρ έθεσε θέμα χωρικών υδάτων, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα νησιά και κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Λιβανού, η ελληνική αντιπροσωπεία αντέδρασε άμεσα στις προκλήσεις Ακάρ, με τον ίδιο, ως επικεφαλής της, να ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα ως χώρα του Δυτικού κόσμου σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου, καταπολεμά την τρομοκρατία και επιθυμεί τον διάλογο. Επίσης διερωτήθηκε πως είναι δυνατό η Τουρκία από τη μια να επικαλείται τη ΝΑΤΟΐκή Συμμαχία και από την άλλη το casus beli, ενώ ανέδειξε την αντίθεση η γείτονα χώρα να μιλάει για κυριαρχία κρατών, ενώ είναι εκείνη που έχει εισβάλει στην Κύπρο- ενώ έγινε αναφορά και στις τουρκικές υπερπτήσεις και στη συνεχώς πιο επιθετική αναθεωρητική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δεν κάνει κατοχή στη βόρεια Κύπρο και ότι «αν αρχίζετε την ομιλία σας λέγοντας ότι η Τουρκία κάνει κατοχή τότε σημαίνει ότι θέλετε καυγά», ενώ πρόσθεσε ότι εκεί λάμβαναν χώρα «σφαγές και πραξικοπήματα» μέχρι το 1974, ενώ μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση» βορράς και νότος «ζουν σε αρμονία». Ακολούθως επανέλαβε ισχυρισμούς περί «στρατοπέδου στο Λαύριο» (με Έλληνα βουλευτή να απαντά πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο), ενώ για τις τουρκικές παραβιάσεις είπε πως ελληνικά μαχητικά παραβίασαν πολλές φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στις 27 Απριλίου σε Νταλαμάν και Ντάτσα και η Τουρκία απάντησε.

Ο Τούρκος υπουργός, πριν το επεισόδιο, είπε ότι η Τουρκία είναι ειλικρινής ως προς τις προθέσεις της για την επίλυση συνεχιζόμενων ζητημάτων με την Ελλάδα και θέλει διάλογο, αλλά η Ελλάδα «προσπαθεί να κάνει να φαίνεται σαν διμερή μας ζητήματα να είναι θέματα της ΕΕ, των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως το να μπουν «τρίτοι» στην υπόθεση δεν θα βοηθήσει στην επίλυσή τους. «Θέλουμε να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής δίκαια, χτίζοντας μαζί μια ειρηνική παράδοση. Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν συγκεκριμένες ενέργειες και ρητορικές για τις δικές τους πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες, κλιμακώνοντας τις εντάσεις» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

Στην ανάρτησή της στο Facebook η κ. Τζάκρη σημειώνει πως «η συζήτηση τερματίστηκε πρόωρα καθώς ο κ. Ακάρ, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις, αποχώρησε χωρίς να δοθεί ο λόγος σε όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που τον ζήτησαν».

Η αντιπαράθεση είχε διάρκεια 12-13 λεπτά, με τον Τούρκο υπουργό να απομακρύνεται από την αίθουσα εκνευρισμένος. Όπως είπε στην ΕΡΤ η κ. Τζάκρη, «όταν ήταν η σειρά μας να μιλήσουμε εγώ και ο Λοβερδος είπε ότι δεν μπορούν να μιλήσουν άλλοι βουλευτές τερματίζοντας απότομα τη διαδικασία… Συνεχίσαμε μια αντιπαράθεση μέχρι που έφυγε…Δεν μπορεί να εκτοξεύονται κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, αυτές είναι απαράδεκτες όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί τα ελληνικά νησιά».

«Μετέτρεψε την εισήγησή του σε εισήγηση επί των ελληνοτουρκικών και αναπαρήγαγε τη γνωστή ατζέντα των τελευταίων μηνών με τον πιο επιθετικό τρόπο…Απάντησε με άκομψο και επιθετικό τρόπο και στη συνέχεια ενώ ήταν η σειρά μου να μιλήσω έφυγε από την αίθουσα … δεν ήταν η δέουσα υπουργική στάση, μπήκε στην αίθουσα για να προκαλέσει επεισόδιο», είπε από πλευράς του ο κ. Λοβέρδος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Sabah, NTV, ΣΚΑΙ, ertnews

Δημοφιλή